Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Nevím, proč se v diskuzi přesouváme od zveřejňování osobních údajů k SMSkám a emailům...nevím jak vy, ale já v emailech nezveřejňuju svůj věk, bydliště, veškeré zájmy, majetek, intimní záležitosti atd.

Vezměte si třeba takovou MatrixArwen. Díky jejímu lehkomyslnému chování o ní víme prakticky vše. Jméno, věk, místo kde pracuje, veškeré zájmy a díky fotkám i její vzhled, zjištění bydliště by pak pro průměrně inteligentního a aktivního jedince nebyl sebemenší problém. Dotyčný úchylák, který by si ji třeba vyhlídnul by jel do Hradce v podstatě najisto. :roll

To je právě to, co mě na dnešním lehkovážném smýšlení mladých (a bohužel i starších) štve. Zveřejní o sobě veškeré informace díky kterým jsou pak snadno dohledatelní.

Máte ale naprostou pravdu v tom, že dokud nám tyhle sociální sítě nikdo nenutí, tak nám to v podstatě může být jedno. ;)

[upravil dne 17/11/09 peugeot09]

Odesláno

Není facebook bezpečnější než třeba paušál na telefon nebo bankovní účet? Kolikrát se mi už stalo, že mi někdo zavolal a já jsem se nestačila divit, co o mně ví. Facebook mám proto, že spolužáci ze zahraničí nepoužívají ICQ a často ani skype nebo jabber a tak jsem s nimi v kontaktu přes facebook. To, že tam někdo píše každých 10 minut, co jedl a jestli byl na záchodě, je věc druhá, to je jejich problém, že tam sedí celej den.

Odesláno

Ale na Facebooku přece nemusí nikdo zveřejňovat bydliště, zájmy, majetek,.... - prostě to, co se tu snažíš naznačit.

Odesláno

Nemyslím teď jenom Facebook, ale veškeré servery na kterých lidé zveřejňují dobrovolně značné množství informací (ať už je to Libimseti, Lidé, Xchat atp.), které jim v konečném součtu můžou hodně uškodit či dokonce ublížit. :ticho

Ale nechme toho. Ještě jednou gratuluji P-C, že je konečně na Facebooku. :)

Kurt: Ano, nemusí, ale podívej se, zda tomu tak opravdu je. ;)

[upravil dne 17/11/09 peugeot09]

Odesláno

peugeot09: přesně tak, je to o osobní zodpovědnosti. Nic jiného, než že za to Facebook nemůže, jsem ani nepsal.

Odesláno
Původně zaslal: peugeot09

Nevím, proč se v diskuzi přesouváme od zveřejňování osobních údajů k SMSkám a emailům...

Asi proto ze diskuse zacala proti facebooku jako aplikaci ktera umoznuje (coz misty vypada v diskuzi ze prikazuje) zverejnovat o sobe cokoliv.. a stejne tak se muzou jevit maily.. smsky ap.

Odesláno

Peugeot09 - nutí Tě snad někdo, abys na FB cokoli o sobě povinně zveřejnil? Nevšiml jsem si, že by tomu tak bylo. Pokud někdo není paranoik, FB mu asi zásadně nevadí (to, co o sobě kdo kde zveřejní je čistě jeho věc a proto by každý měl za to i být zodpovědný), pokud se Ty - ač na FB neregistrován - obáváš, že na FB někdo zveřejní nějaké informace, které by mu mohly uškodit, je to jen příklad toho, že bys chtěl, aby se lidé nemohli svobodně rozhodovat - v této situaci si dovolím připomenout, že zrovna dnes bychom měli slavit den, kterým jsme se získali možnost svobodně se rozhodovat, co je pro nás dobré a co ne (a žádné strany ani Peugeot09 se na to fakt ptát nemusíme).

Odesláno

Všechno krásné, ale jaký má smysl ten fackabook? Komunikovat i do zahraničí můžu třeba meilem a fotky jdou přes meil taky posílat. Tak jaký má smysl?

Odesláno

elton: asi jako neuživatel FB nejsem tím pravým, kdo by tohle měl vysvětlovat, ale už ze samotného pojmenování \"sociální síť\" leccos vyplývá. Ono je to podobné, jako kdyby ses ptal, jaký smysl má tohle Forum. No schválně, jaký? ;)

Odesláno

Tady se převážně slízají lidé, které převážně spojuje láska k peugeotu a věci s tím spojené. Ale co na facebooku spojuje lidi? Komunikovat se dá i jinak, třeba meilem atd. Nechápu, proč když se mě někdo zeptá jestli jsem na facebooku a já mu řeknu, že ne, že je to zbytečné. Tak na mě kouká jako z jara, jestli jsem normální a jak se má se mnou spojit. Prostě nejsem in.

Odesláno

elton: no vidíš, vlastně jsi to popsal (a zároveň vyjádřil pochybnosti). Sociální sítě slouží ke komunikaci lidí, kteří mají něco společného. Není důležité, co to je (může to být barva pleti, sexuální orientace, jachting, stejná škola, chov rybiček, Esperanto, značka auta, pilotování letadel,.....), Tito lidé by se často v reálu nesetkali (žijí daleko od sebe, nebo o sobě prostě nevědí). Samozřejmě, existují lidé, kteří nechtějí, aby okolí vědělo o jejich sexuální orientaci či zálibách, ale častěji je to tak, že se rádi setkáváme s lidmi, se kterými máme něco společného. Někomu může vadit, že je to setkávání jen virtuální, ale ona veškerá Fora jsou virtuální. Přitom není problém setkání uskutečnit osobně (viz. naše srazy).

Jak chceš e-mailem zjistit, jestli někdo v okolí třeba nechová stejnou rasu psa?

Facebook není zajímavý pro každého. Zároveň to ale není nějaký strašák, nic, co by tu už dávno nebylo. Viz. ty již zmíněné servery Lidé.cz, Spolužáci, atd.

Odesláno

Na Facebooku jde hlavně o to být v neustálem kontaktu se všemi přáteli. Někdo udělá nějakou akci, rozešle pozvánky a hned o tom všichni ví. Není to seznamka jako je Líbimseti.cz atp.

Odesláno

Kouzlo na facebooku: Stiskněte: Nahoru, Nahoru, Dolu, Dolu, Doleva, Doprava, Doleva, Doprava, B, A, Enter a pak pravé tlačítko myši. Potom zmáčkněte do prostoru levým tlačítkem myši a podržte Nahoru + Dolu dohromady. Kouzelné kruhy se objeví na obrazovce! Jediný způsob, jak se toho zbavit, až se vyblbnete, je stisknutí F5. OPRAVDU to funguje! Pošlete tuhle zprávu do vašeho statusu, jestli vám to fungovalo. :D :D

Odesláno

peugeot09:

a klidne zjistim i tvuj hruby orientacni plat, spolecnost, z firmy vytahnu bydliste, kdyz budu chtit, ale nechci, je to narocny.... a uz jsem to asi gtri roky nedelal, ale informace to kolikrat byly zajimavy. Ale to facebook jeste neexistoval. :-)

to same bydliste, soukromy email, neni v tom zadny problem

Odesláno

jeste si zapoměl na výši hypotéky. ještě ndávno to byly docela jednoduše zjititelné informace, dokonce člověk nemusel být hacker prostě šlo o to najít tu správnou databázi. Spousty státních úřadů je měly veřejně přístupné a bylo tam skoro všechno a zadarmo. Já to vím já s nima pracoval.

• O 1 měsíc později...
Odesláno

FB je automatický vyhledávací systém na lidi/skupiny lidí se stejnými zájmy, vlastnostmi, potřebami a pod. Aby systém řádně fungoval, musí být naplněn údaji. Nejjednodušší cesta, jak toho dosáhnout je, aby je tam zadali sami uživatelé. Aby hledání komunit bylo relevantní, musejí být informace pravdivé. Další podmínkou je, aby tyto informace byly aspoň interně pro systém veřejné.

A co z toho plyne? Jakoukoli takovou info pak lze poměrně snadno zneužít. Ne samotnou, ale v kontexu s dalšími by jistě nedalo velkou potíž o někom zjistit od adresy, přes společenské postavení a majetkové poměry až třeba po práci, kterou vykonává... zamozřejmě za výše uvedených předpokladů.

A jak zneužít? Nejrůzněji... od zlodějíčků aut, přes bytaře až třeba po průmyslovou špionáž.

Já vím.. kapku nadsázka... Ale od teorie k praxi zase není až tak daleko... Už dávno nám v US filmech ukazují, jak si někdo sedne k netu a o kdekom si najde prakticky cokoli... od toho, že jako šestiletej ukradl v sámošce lízátko, kolikrát o učitelce řekl, že je kráva, přes počet nezaplacených pokut až k číslům pojistek, platebních karet atd... jasně, že i tam je to nadsázka... ale on ten svět komunikací ve spojení s počítači a databázemi nám k tomu bezesporu spěje a my k tomu poskytnutím jakékoli informace o sobě jen přispíváme... :-( Proto FB odsuzuji.

Odesláno

uz sem se s dovolenim taky nasral k fanouskum_!:)

Jinac Facebook je na vas co tam zverejnite.Je to proste lepsi komunikace mezi lidma.Pak za dalsi v tehlej dobe se uz da zneuzit ledacos a to nemusite byt registrovani nikde.Staci sikovnej pocitacovej maniak a naboura se i k vam do pc kde mate ulozeny osobni veci apod.... a mate vyhruzku nebo ciste konto raz dva_!:)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...