Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

MOTOROVÝ OLEJ: výměna oleje, jaký používáte olej, značky typy množství


Shemik

Recommended Posts

Má pravdu ten ozzy56, ale v pohodě tohle dělám běžně.  Odkloním nalévací hadici. Elektrickým šroubovákem povolím těch asi 5 imbusů, pak malou golou s nástavcem vyndám dvě M6 a jeden šroub M8 (ten plastový dekl jakoby od předu), odpojim asi dvě čidla celá ta hadice od sání se uhne nastranu. Pak normálně ráčnu s nástavcem a filtr je venku. celý to může trvat 10 minut? A nepoleju si celej motor olejem co zůstane ve filtru, když se vyndavá tím malým prostorem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jo borci , díky za podněty . Takovejch klíčů co jsem to z nich dělal , mám doma ... nepočítám je na kusy , ale na kila . Ořech z goly tam dostanu , ale nenasunu na něj prodloužení k ráčně . Fakt je to dokonale schovaný . On každej 2.0 HDi 100 kW není jeden jak druhej . Takže rok od roku se to jak je to naskládaný liší . Pokud nechcu sundávat vše okolo , tak řešením je očkoplochej klíč s ráčnou, nebo něco co jsem udělal já . 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...
  • O 2 týdny později...
  • O 1 rok později...

nejlepší bude, když si najdeš výměnu oleje aspoň na Youtube, nebo pokud máš možnost se dívat na mechanika, nebo někoho kdo to umí, pak se do toho můžeš pustit sám, není to nijak složité a nepotřebuješ kromě příslušného nářadí a oleje s filtrem nic jiného

starý olej berou zdarma na Sběrných dvorech

 

Upraveno uživatelem ozzy56
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 roky později...

Mám nově Peugeot 807, 2005, 2.0 hdi 80kw. Podle cebia motor DW10ATED4 bez FAP, RHW. Najeto 170 000 ověřených.

Nikde nemůžu přesně najít kolik litrů se tam dává? Nejčastěji jsem našel 4,25 nebo 4,5. 

Předchozích 12 let tam dával majitel 5w30. Naposledy 5w30 C2. Tak jsem koupil 5w30 Total Quartz ineo ecs, tím snad nic nezkazím. 😀 Nebo je lepší pro starší motor pak dávat 5w40? Špinavý zespoda od oleje byl, ale jestli to není tím, že to někomu přeteklo při plnění, je tam blbý přístup. Těžko říct, budu olej pravidelně kontrolovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

kup 5 litrový kanystr a nalívej podle měrky v motoru, takže info kolik tam vleze je ti k ničemu..., dej klidně 5W30 Ineo ECS, nebo 5W40, je to vlastně u toho motoru jedno, ale v době vzniku auta se doporučoval 5W40, měnil bych ho co 10--15 tisíc KM včetně filtru

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tady https://public.servicebox.peugeot.com/APddb/ jsou (bez přihlášení) k dispozici návody na všechny modely Peugeot a to pěkně podle roku výroby. Pro tvoje auto to říká 4,5l náplň. Do svého 2,0 HDi RHR mi většinou padne 5l kanistr celý. INEO ECS je určitě OK, bez fapu jde určitě použít i Quarz 9000 5W-40. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 11 měsíců později...

Zdravím, promiňte mi asi trochu imbecilní dotaz, před týdnem jsem si po 2 letech (prý je to pozdě a měl by se měnit po roce nebo ikdyž jsem najel bohužel jen 10k km) nechal vyměnit olej a všechny filtry, ale zjistil jsem, že asi nechápu svou rysku oleje... co jsem googlil/youtube tak všichni mají celkem jednoduše pochopitelnou tu rysku, viz. např.
"tutorialy" na 2.0 HDi = 

potíž je, že moje ryska vypadá takhle:

20231208_204940.thumb.jpg.b48fe13c89494305ff04532340b441f9.jpg

V manuálu tam hodí jen tenhe naprosto neodpovídající obrázek... merka_oleje.png.ec75c0116630915b56d3941ecca86567.png

Moje otázka je tedy naprosto jednoduchá - nalili mi v tom servisu do toho auta dost oleje? Dosud jsem měl totiž za to, že "B" je ten 'čtvereček' nalevo a 'A' je samozřejmě ta šipka v pravo, hladina starého oleje tak i původně byla... to by ale znamenalo, že mám teď nový olej na minumu a nalili mi ho málo...
Palubní deska si nestěžuje a píše "OIL OK"...
Díky za pomoc...

Upraveno uživatelem sam_217
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máte tam oleje málo tedy pokud je měřeno minimálně půl hodiny po vypnutí motoru , optimum je mezi ryskami není na tom žádná věda!! dolejte půl litru oleje.

Jinak normy pro výměnu motorového oleje doporučují výměnu  dle nájezdu (od 10 000km ) nebo dle časového období = minimálně x ročně bez ohledu na na kilometrový nájezd!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Pe.Tr, @dýzl - děkuji za stvrzení toho že nejsem blázen, já jsem si to myslel že to tak má být... tak to holt musím koupit olej a dolít... nechápu, do toho servisu už asi nepůjdu, dal jsem za to 13 000,- protože museli sundavat přední masku protože víčka olej a nafta filtru se "rozpadly" a olej. filtr nešel povolit... to jsem zkousl ale že mi tam toho oleje ještě dají málo, když tvrdili že 5l oleje tam dali, to nechápu.
 

Jinak ten olej jsem měřil určitě tak hodinu po tom co auto stálo. Ale hladina nevzrostla ani když jsme dojeli, ale je to krátká trasa (nákupák máme cca 3km od domu), takže motor se určitě nestihl tak zahřát.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mno, dělalo se to vždycky, na každém autě ušetřit půl litru až litr a pak měnit olej celé familii zadarmo, bohužel, my češi jsme už takoví , možná v každém servisu byl aspon jeden takový 😧, na druhé straně žádná kontrola--můžeme si za to sami, nějaká ostuda či co nám brání auto zkontrolovat hned v servisu na place..., loni se mi stalo to samé, ale já už se dlouho nestydím, takže museli dolít mezi rysky..., další garančka bude jinde ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To jsou oni Kontakt | Půjčovna dodávek.

Jinak jsem dnes ještě zjistil, že nádobka na servo kapalinu je skoro prázdná... už předtím jak se ochladilo jsem měl hladinu trochu pod minimem, tak jsem zkoušel hledat ale nakonec jsem to neřešil protože auto hodně stálo a za tepla byla hladina jednou zas mezi min a max...
Tohle se mi ale už nezdá, nevím jestli teče servo, ale úplně se mi nepodařilo dohledat, co se tam leje za kapalinu - nevíte prosím někdo přesně co se tam leje?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...