Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

MOTOROVÝ OLEJ: výměna oleje, jaký používáte olej, značky typy množství


Shemik

Recommended Posts

Hlavně nikde (ani v tý příručce) nestojí, že je doporučená Selenia - ta je tam uvedená jako originální mazivo (tj. to, co se tam leje při výrobě), Požadavek (doporučení) je optimálně SAE 5W-40 (ne jakýkoliv ale vyhovující normě FIAT 9.55535-N2, není-li tak ACEA B4 (nezaručuje optimální výkon), u nižší nevylučují poškození..

Čili splním li (pro Phedru/Ulysse) FIAT 9.55535-N2 je jedno jestli to bude Selenia, Total apod. Bude-li na piksle jen ACEA B4 (bez normy), nelil bych to tam.

Jaký je skutečný reálný přínos tohohle přístupu nikdo z nás neví zjistit se to dá jen tak, že dva lidi najedou se stejnýma autama s různým olejem stejným způsobem a na stejných trasách tak 150 - 200 tkm a pak se stav motorů porovná. A protože to nejde, budu "věřit" tý laboratoři a naleju tam co tam patří bez ohledu na značku (myslím renomovaný značky, ne nějaký noname). Zda ta piksla obsahuje to co se na ní píše nemá smysl řešit, ale jistím se archivací účtenek, resp. faktur ze servisu (kde chci aby stálo černý na bílým co tam přesně nalili). Ale celý je to jen o dobrým pocitu, protože když tam budou dvacet let lejt něco horšího tak to pravdědpodobně nezjistím, protože životnost morotu ovlivňuje x dalších faktorů a já nikdy nikomu nedokážu že to bylo tím olejem (nebo někdo znáte někoho, komu by jakkoliv odešel motor prokazatelně právě v důsledku nekvalitniho oleje?)

Upraveno uživatelem Sawoy
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

hele, je to trošku slovíčkaření, ale když už jsme se do toho tak pustili ... v poslední větě na příslušný stránce z návodu se slovo "doporučujeme" vyskytuje, přičemž Petronas Lubricants má právě výše uvedenou značku Selenia, čili že je doporučená tam touto oklikou stojí minimálně pro případ provozu ve velmi tvrdých klimatických podmínkách; navíc neoriginál doporučujou nechat vyměnit, z čehož samotnýho plyne, že originál doporučujou, aniž by bylo potřeba dále zjišťovat, co vlastně doporučuje autorizák Lancie (přičemž je samozřejmě známo, že Selenii)

jinak ohledně těch norem, z předchozího bádání jsem nabyl dojmu (bez záruky, texty norem k dispozici nemám a stejně bych jim nerozuměl), že splňuje-li to zároveň ACEA B4 a WV 505.00 nebo .01, nemůže to nesplňovat FIAT 9.55535-N2 - pokud jde o vlastnosti, jiná věc je nechat si posvětit papír (jak se tady třeba řešily rozměry kol, stejný kola, stejný auto, a jeden je v techničáku má a druhej ne ...)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vpodstatě sis odpověděl sám (budeme-li jak říkáš slovíčkařit, ve skutečnosti jde o to z čeho nelze uplést bič): 

- slovo doporučujeme se vyskytuje pouze (nikoliv minimálně) pro velmi tvrdé klimatické podmínky, což se předpokládám asi nikoho z nás netýká

- s  tou doporučenou výměnou neoriginálu  aniž by bylo potřeba dále zjišťovat, co vlastně doporučuje autorizák Lancie je to přesně naopak: doporučujou výměnu za produkt doporučovaný servisní sítí Lancia.

Ale dost infantilního (h/s)raní se slůvkama (tu příručku taky někdo překládal a bůhví jakou měl slovní zásobu, ještě nakonec začnem zjišťovat jak se italsky řekne "doporučovat" a jestli náhodou v českým překladu nemá být "upřednostňovat" a to už budem fakt magoři).

Původně jsem jen reagoval na tvé:

V 5. 11. 2016 at 17:33, kavol napsal:

tak ten byl dobrej :D ... proč píšeš o nějakým Totalu, když tam patří Selenia WR 5W-40?

.... a to se asi shodnem že je fakt jedno, vždyť ty motory jsou všechny stejný a jde jen o to jestli příručku vydal FIAT (Selenia) nebo PSA (Total). Ledaže bys měl Phedru s fiatím motorem, to by pak byla jiná :D (proto mi - jak už jsem tu psal - v autorizáku Fiat lejou do Fiata Shell Helix :D:D)

Což mě přivádí na myšlenku že  doporučovat výměnu za produkt doporučovaný servisní sítí (Lancia) není vůbec hloupý protože příručku mám z roku 2003 nebo kolik a dneska tomu motoru může dělat dobře už něco úplně jinýho (třeba husí sádlo se škvarkama, ale ta husa musí bejt z okolí Turína do 15 kilometrů).

A proto tam zase nechám nalejt Total (10W40 pro starší motory) ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 5 hodinami, Sawoy napsal:

.... a to se asi shodnem že je fakt jedno,

jistě, a já zas reagoval na kolegu, dle kterýho tam patří olej nějaké značky, nikoli specifikace, což mi přijde úsměvný, když na tom tak bazíruje, a přitom ale uvedl jinou značku než mám v návodu

- a pokud ti činí problémy můj výklad, tak si prostě představ, jakože s tím autem jezdím v těch velmi tvrdých klimatických podmínkách ... však tohle léto nám padaly teplotní rekordy a teďkonc prozměnu furt pršelo, ani psa by nevyhnal, jo a v zimě tu byla děsná kalamita, ani šaliny nejezdily :P

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 měsíce později...

ten olej má přesné označení Total Quartz Ineo MC3 5W40--pokud to byl tento, tak pro motor s FAP může být http://www.oleje-pema.cz/motorovy-olej-total-quartz-ineo-mc3-5w-40-1l_165528.html

nicméně nejvíce doporučovaný pro motory PSA je tento http://www.oleje-pema.cz/motorovy-olej-total-quartz-ineo-ecs-5w-30-1l_33616.html

podle mě se tím použitým olejem tvůj FAP nemohl zasrat ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 6 měsíců později...

Jen bych se zeptal , těch co si mění olej na 2.0 HDi - 100 kW - jak se dostat k filtru ? Co demontovat abych na něj nasadil ořech s prodloužením na golu ? Dnes jsem na to čuměl a je to docela dobře ukrytý ...

Upraveno uživatelem MP
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak to zkusím . Já do toho dnes dopoledne čuměl jak vejr . Jsem to víčko filtru prvně ani nemohl najít jak je dobře schovaný . No zkusím jestli tam procpu to prodloužení mezi těma plastama a kabelovejma svazkama .

Tak jsem se byl znova podívat , a to nedám , bez toho aniž bych tam vymontoval ty plasty , nebo snad i to sání sundal .

IMG_0001.JPG

IMG_0002.JPG

IMG_0005.JPG

Upraveno uživatelem MP
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

Tak než bych se s tím s.ral , zajel jsem za "svým "mechanikem" a nechal olej vyměnit . Nemohl jsem u toho být , protože jsem musel jet jinam , ale prý ten filtr vyndává bez demontáže čehokoliv . Třeba to při další výměně zkusím se tam dostat .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 8 měsíců později...

Přišel čas další výměny oleje , a protože se nespokojím s tím si takovou primitivní věc nechat od někoho dělat ,  zkusil jsem se na plastový víčko olej. filtru dostat . Nad šestihranem na víčku je tak 5 - 6 cm místa , tak jsem vzal trubkovou sedmadvacítku a řízl ji . Tu jsem tam nasadil , a pomocí tyčky povolil a po kouskách vytáčel . Až to šlo lehčeji , abych neožvejkal ten plastovej šestihran na víčku , tak jsem vzal jinou sedmadvacítku - to jsem "ořezal" klíč 24-27 , a tím to došrouboval ven . Takže to fakt jde vyšroubovat bez demontáže čehokoliv okolo .

 

WP_20180722_18_01_01_Pro.jpg

Upraveno uživatelem MP
...zbytečně velkej obrázek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S ořechem a ráčnou se tam nedostaneš ... čti vejš pár příspěvků , koukni na fotky co jsem tam dával . Ale za dva tejdny jedu do Janskejch Lázní tak se v Trutnově můžu stavit a ukážeš mě jak se tam s ráčnou dostaneš ;)

Pokud teda nemáš na mysli očkoplochej ráčnovej klíč :

https://www.naradiyato.cz/klice-ockoploche-s-racnou/klic-ockoplochy-racnovy-27-mm-yt-0204/?gclid=CjwKCAjw1tDaBRAMEiwA0rYbSGjdaM99VSx1rVkJYCyFfRCOGsL3d-4vwCmf-8xCDxkH7Ll6m2-w4BoCNosQAvD_BwE

... a ten nemám

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

taky mě hned napadla ráčna, a vono taky jsou různý velikosti, jestli's tam dostal to co na fotce, tak to si myslím, že bych se tam tak akorát vešel se sadou, co jsem tuhle koupil v Tescu za pár korun babce na zahradu ...

jinak koupit jeden takovej klíč by asi furt bylo jednodušší a levnější než zničit dva klíče jiný, řekl bych :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...