Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Dobrý den, mám takový kuriózní problém s topením. Auto topí až do chvíle, kdy pustím fukar, po cca půl minutě se vzduch ochladí, takže i když je topení na plno, fouká vlažný vzduch, jinak vše ostatní je v pořádku, nic netlakuje, ani se nepřehřívá a vody v chladiči je pořád stejně. Byl bych rád za Vaši radu, protože zzzima se blíží...

Odesláno

Možností je víc - může být přicpaný nebo \"zanesený\" výměník ( po vodě - malý průtok vody , po vzduchu - silnější vrstva prachu a horší přestup tepla ) , -neotvírá ventil vody na plno .

Odesláno

mal som rovnaky problem, sice na renaulte clio, ale princip je tam rovnaky.... je tam vodny kamen - v radiatore. Skusal som ho cistit nejakymi pripravkami, ale nepomohlo, zohnal som z ineho auta a potom fungoval na 100%. Pravdepodobne niekto niekedy nalial normalu (tvrdu) vodu do systemu, ktora vytvorila vrstvu vodneho kamena v trubkach radiatore...potom to neprepusta teplo.

Staci jednoducha skuska... ak ide horuca hadica do radiatora aj z radiatora a klapky regulacie prietoku vzduchu funguju dobre... je to ten spominany vodny kamen

Odesláno

Výmenník alebo inak radiátor kúrenia je pod prístrojovkou v telese kúrenia. Zatiaľ to nerozoberaj. Môže byť iba zavzdušnený, prípadne môže byť zanesený kalom z motora. Ten sa dá odstrániť preplachom celého systému čistou vodou alebo s pridaním prípavku na čistenie chladičov. Skús najprv tieto bezdemontážne metódy. Na 80% to pomôže.

Odesláno

Jak psal pastorek naprosto souhlasim jen bych to doplnil radiator je sice v palubce ale hadice do nej vedou od motoru zhruba uprostred auta (nahore). Vedou tam dve vedle sebe a je u nich malinkej odvzdusnovak. Nejdriv sahni jestli jsou horke pokud jsou tak chybu hledej jinde. tom

Odesláno

Ja som čistil chladiacu sustavu na starom aute ( 20 rokov ). Na 5 litrov vody - stačí z vodovodu - 1 liter octu. Najpv som preplachol system čistou vodou 2x. Potom voda s octom. Naštartovať a nechať zohriať - otvoriť kúrenie. System som nechal otvorený aby mali kade unikať vznikajúce plyny. Penil ako besny, dolieval som TEPLU vodu ( aby nedošlo k \"šoku\" zo studenej a nechýbala). Asi po 1/2 hodinke som motor vypol nechal vychladnuť ale iba aby som sa nepopálil. Vodu vypustil stiahnutím hrubých hadíc a nie vypušťacím ventilom aby vytiekol bordel. Podobne ešte raz čistou vodou a zas záhradnou hadicou. Bordelu tam bolo slušne a ani natuším ako sa tam dostal ale pomohlo to lebo v zime kúril lepšie a v lete sa neprehrieval.

Odesláno

V servise mi říkali, že čištění různými přípravky mi nedoporučují, protože potom mohou začít téct ostatní spoje, jinak když se auto zahřeje, tak obě hadice - ven i do topení jsou horké, mimochodem, která hadice je dovnitř a která ven?

Odesláno
Původně zaslal: orlando1

V servise mi říkali, že čištění různými přípravky mi nedoporučují, protože potom mohou začít téct ostatní spoje, jinak když se auto zahřeje, tak obě hadice - ven i do topení jsou horké, mimochodem, která hadice je dovnitř a která ven?

Keď nechceš použiť žiadne prípravky tak jediná rýchla možnosť je odpojiť hadice a prepláchnuť radiátor prúdom vody. Vstupná hadica by mala byť od komory termostatu.

Odesláno

Nejlepší bude opravdu vyzkoušet čistič chladicího systému,jak se tady píše a pak následeně,aby nedošlo k nějakým netěsnostem jinde použít další přípravek k utěsnění systému.Připravky jsou dost uzávané a používané od firmy Winch...

Odesláno

Podla mna ak ide horuca hadica do radiatora aj s radiatora, predsa nemoze byt upchaty a je zbytocne ho preplachovat... ale tak skusit mozes...

myslim ze je to v tom vodnom kameni, pripadne nejakom napadanom prachu na rebrach radiatora...

Odesláno

Pokud je vstup i výstup z topení teplej, pak by mělo být topení v pořádku, není nutno čistit. Moc se mi nezdá, že by topení mohlo být tak špinavý a \"zaprášený\" (myslím tím zvenku), aby vůbec netopilo... To je skoro nemožné. Navíc na to foukáš vzduch z venťasu, který ho pořád ufukuje.

Je funkční klapka otevírající vstup vzduchu k topení? Není vyskočenej někde bovden z ovládání z kabiny?

[upravil dne 26.9.08 Steiner]

Odesláno

Pokud jsou obě trubky horké , pak je to buď klapka vzduchu nebo je \"zanesený\" výměník a nedochází k \"předávání\" tepla z vody do vzduchu. Ten proplach hadicí můžeš udělat i na střídačku (do obou trubek postupně ,vadit by to nemělo a uškodit taky ne - pokud to nebudeš proplachovat Wapkou:D).

Odesláno
Původně zaslal: kapa

Pokud jsou obě trubky horké , pak je to buď klapka vzduchu nebo je \"zanesený\" výměník a nedochází k \"předávání\" tepla z vody do vzduchu. Ten proplach hadicí můžeš udělat i na střídačku (do obou trubek postupně ,vadit by to nemělo a uškodit taky ne - pokud to nebudeš proplachovat Wapkou:D).

Přesně jak píše kolega. Souhlas.

Pokud bych proplachoval slabou kyselinou (ocet s vodou nebo kys. citronovou atp.), udělal bych jen to topení po odpojení hadic. Celý systém bych se asi bál a je to asi zbytečný, neboť máš Al motor a slabá kyselina jistě rozpustí v systému všechny \"nezdravé\", ale i \"zdravé\" úsady (např. na spojích) a můžou začít téct spoje...

Odesláno

Podľa pôvodnej informácie \"Auto topí až do chvíle, kdy pustím fukar, po cca půl minutě se vzduch ochladí, takže i když je topení na plno, fouká vlažný vzduch...\" to vyzerá na zlý prenos tepla preto by mohlo pomôcť to prepláchnutie.

Odesláno
Původně zaslal: orlando1

Dobrý den, mám takový kuriózní problém s topením. Auto topí až do chvíle, kdy pustím fukar, po cca půl minutě se vzduch ochladí, takže i když je topení na plno, fouká vlažný vzduch, jinak vše ostatní je v pořádku, nic netlakuje, ani se nepřehřívá a vody v chladiči je pořád stejně. Byl bych rád za Vaši radu, protože zzzima se blíží...

Podle mne tato informace znamená, že málo proudí voda. Dokud fouká málo vzduchu, tak (malý přítok vody) stačí dodávat teplo, a tehdy jsou zřejmě obe hadice vody teplé. Když pustí fukar, tak proudící vzduch stihne ochlazovat vodu (které podle mého mínění přitéká málo) a tak se radiátor ochladí a už netopí - tehdy bude odchodí hadice studená. Tipuji na zanesený radiátor, nebo někde skříplou (zlomenou -zohlou) hadici, nebo možná na špadné odvzdušnění, protože bublina dokáže také omezit průtok.

[upravil dne 26.9.2008 P607Olda]

[upravil dne 26.9.2008 P607Olda]

Odesláno

...vsetci stale o tom istom. Vravim ze som mal presne rovnaky problem na cliu ... na malych obratkach ventilatora vlazny vzduch a pri vyssich studeny. Horuca hadica do aj z radiatora ... klapky regulacie vzduchu boli ok.

Bolo to v 6 servisoch, nikto na to neprisiel az potom ja sam, ked som vymenil radiator. Bol v nom vodny kamen na vnutornych stenach potrubia radiatora... bol maly prestup tepla. Prevdepodobne tam niekto niekedy nalial tvrdu vodu.

Skusil by som maximalne tak odpojit radiator a preplachnut ho nejakym octom. Ak by bola slaba cirkulacia, tak by sa snad prehrieval aj motor, ale hadice a potrubie v radiatore je dostatocne hrube na to, aby sa upchalo a ak by bolo upchane tak predsa nie je vystupna hadica horuca...

• O 4 týdny později...
Odesláno

Konečně jsem si našel čas na vyčištění radiátoru topení a celého chladícího okruhu - ten jsem vyplachoval 5x a pokaždé vytekl rezavý humus, po páté už vytekla čistá voda. Samotný registr topení jsem vyplachoval octem, dokonce jsem přepojil i regulátor LPG, který byl s registrem topení zapojený paralelně, zapojil jsem ho tak, aby byl v sérii - vedle sebe, bohužel všechny bezdemontážní techniky zklamaly, takže jsem objednaný v servise na výměnu registru topení, cena cca 2,000,- i s prací :(

Odesláno

Lubos 77

My vieme ze mas mozno pravdu... Lenze vsetci sa tu snazili o to, aby najskor vyskusal tu menej drasticku metodu, ktora mozno zabere...

V tomto pripade mas asi pravdu, ale co keby tam bol len nejaky sajrajt a on by kvoli tomu vysolil zbytocne peniaze za novy radiator ???

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...