Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Cesta autem do Bulharska a zpátky


Recommended Posts

  • O 8 měsíců později...

trocha to oživím. Chystám sa do Bulharska 1x autom. Aká je súčasna situácie cestovať cez  Srbsko/Rumunsko?  Vyrážať budem zrejme "ze" žiliny.  Ešte otázočka , cet Srbsko je potrebný pas, alebo sa dá na OP?: vďaka za odpovede.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jen doplnim, taky pojedu. Vzdy jsem jezdil pres Srbsko, ale naposledy jsem jel zpatky pres Rumunsko a jsem rozhodnuty jet letos pres Rumunsko i cestu tam. Je pravda, ze cesta je pomalejsi, ale my se planujem v Rumunsku zdrzet v horach. Navic uplne strasne byly kontroly na madarsko - srbske hranici. Uz pred dvemi lety jsme tam brzo rano stali hodiny. Naprotitomu na rumunsko-madarske to bylo cca 5 minut. Sice si nemyslim, ze by to porad bylo tak rychle, ale rozhodne rychlejsi nez smerem do Srbska.

 

Bohuzel uplne soucasnou situaci ti taky nepovim a taky by mne zajimala.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Loňskou situaci jsem popsal a letošní zatím nemohu, jedeme až v půlce července. Opět přes Srbsko a přes Tompu. Pokud by byla zacpaná i ta, vezmu to přes Bajmok. Rumunskem jsem se vracel jednou zpět asi před osmi lety a stačilo. Až bude hotová celá dálnice z Nadlacu až k Černýmu moři, taky tudy začnu jezdit. Ale to bude pár let ještě trvat...

Upraveno uživatelem Ladman
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 rok později...

Nějaké postřehy - v pátek navečer jsem přijel :-)

Cesta byla z Prahy přes Maďarsko, Rumunsko, celkem lehce přes 1700 km, cílem byl Balchik v BG.

Maďarsko Rumunské hranice pohoda, cca 15 minut zdržení při cestě tam, cca 30 minut po cestě zpět (lidi už jeli na Formuli 1 na Hungaroring),

cesta přes Rumunsko celkem OK, škoda, že od hranic k Bukurešti není dálnice v kuse (3 úseky, mezi nima se jede po okreskách, první úsek okresky celkem rozbitej)

pokud potřebujete v Rumunsku tankovat, doporučím pumpu v Nadlac ve městě - první sjezd za hranicema, pak se držet zpátky, dojedete na kruhák v Nadlacu, na něm doleva (3. výjezd), cca 200m je pumpa, kde jsme tankovali cca kolem 4 lei za litr benzínu/nafty, nikde jinde v Rumunsku jsme tak levně nenatankovali, benzín se pohybuje cca od 5.5 lei, nafta cca od 5,7 lei, v Rumunsku je nafta značená ne jako Diesel, ale jako Motorina.

obchvat Bukurešti je kapitola sama pro sebe (kterýho debila napadlo na hlavním tahu na Constantu udělat křižovatky tak, že hlavní tah je vedlejší se stopkama, by mě docela zajímalo), zácpy jsou tam furt.

dálníce A2 po cca 20, 30km naprosto perfektní až ke Constantě, tam jsme jeli na Mangalii, jsou to okresky, průjezdy městečky, je to turistická zóna, silnice velmi dobrý - jeli jsme až do Vama Veche, kde je Rumunsko Bulharská hranice. Pozor, Rumuni jsou pečliví, chtějí krom dokladu totožnosti i malý techničák od auta, domluva anglicky bez problémů, umí velmi dobře, byť jsou dost komisní, Bulhaři jsou přátelštější.

A TEĎ BACHA - bude li možnost, raději si VYMĚŇTE peníze na bulharskou vignette, na hranicích jim nešel internet a dost jim blbne, takže platba kartou nešla (a já neměl Leva), na benzínce hned u hranic hned na dveřích cedule, že jen za hotovost, takže jsme jeli do obce Kavarna, kde ale měli na pumpě týdenní známky vyprodané (bylo úterý večer), nakonec jsme dojeli až do Balchiku, kde jsme kupovali známku až ve čtvrtek, když jsem odjížděl.

Měl jsem výhodu v tom, že tanečky kolem vignette řešil kamarád Bulhar, takže jsem měl o starost míň :-)

V Rumunsku se na A1 dost opravuje, krz lesy jsem viděl připravovanej úsek, ale zatím není hotový (první úsek okresek za Aradem)

Jooo - bylo mi řečeno, že Vama Veche je lepší, ne Giurgiu/Ruse, že v Ruse jsou extrémně komisní, až debilní policajti na hranicích (prohlásil to jak Rumunskej, tak Bulharskej policista na hranicích ve Vama Veche :-D).

Jinak cesta od Constanty dolů hezká i pro oko, páč v obci Eforia Nord na Rumunské straně se jede krz úzkou "kosu", kdy máte moře po obou stranách silnice :-)

 

 

Upraveno uživatelem lucnikonik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nás kontrolovali na HU/RO hranicích jen zběžně (doklady), víc je zajímali psi, z těch byli totálně na větvi (strašně se jim holky líbily - holt belgičandy) na RO/BG už víc, koukali do přívěsu, ale jen zběžně a jelo se dál - když jede člověk Burgas nebo Primorsko, je to asi lepší přes Srbsko, nahoru k Varně se mi zdá lepší cesta přes Rumunsko.

Cesta zpátky pohoda, vyjížděl jsem ve čtvrtek kolem 11h pražského času (od Bukurešti dál je +1h), na BG/RO hranicích jen kontrola dokladů a rychlý nakouknutí do přívěsu (jel jsem zpátky prázdnej, přívěs byl pronajatej), na RO/HU hranicích jen kontrola dokladů (občanka), do přívěsu ani nekoukali :-), do Prahy jsem dorazil v pátek kolem 19h, protože na D1 kolaps na 88-83km (klasika, takže jsem objel zadem přes Humpolec a Senožat a vyloup jsem se na 74. km)

Tahle cesta byla o stěhování (kamarádi se rozhodli přestěhovat), takže u moře jsem strávil celkově cca 4h :-(, jinak to bylo skvělý.

Jestli mi to vyjde (čas, finance atd. ...), tak chci jet na aspoň týden někdy koncem srpna nebo koncem září, to je otevřený :-), pak poreferuji o změnách na RO silnicích :-)

Jinak Vaše dotazy na mojí hlavu, když někoho něco napadne, ozvěte se, dokud si všechno pamatuju :-D

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...