Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Co si myslite o plneni pneu dusikem?


Guest MMMMM

Recommended Posts

Slysel jsem ze to auto potom sedi lepe na silnicich a setris tlumice. Kolik stoji naplneni vsech kol, kde to plni? Mate s tim nejake zkusenosti?

Viz clanek ==>

Pneumatiky! Sú práve tie, ktoré sa na automobile veľmi zanedbávajú aj keď ich stav výrazne ovplyvňuje nie len bezpečnos? a kvalitu jazdy, ale aj životnos? niektorých súčastí vrátane samotných pneumatík.

Okrem stavu dezénu, tlaku a kvality pneumatiky je dobré dba? aj na druh náplne. Veľmi výhodnou alternatívou vzduchu, ktorý sa dnes bežne používa je dusík. Dusíkom naplnené pneumatiky sú pri stredných a vyšších rýchlostiach tichšie. Z toho dôvodu, že molekuly dusíka sú väčšie, pneumatiky pružia lepšie keďže dusík neuniká medzi mikropórami pláš?a a disku. K lepšiemu tlmeniu nárazov vo veľkom prispieva aj jeho stlačiteľnos?, ktorá je vyššia ako u vzduchu. Vďaka lepšiemu tlmeniu nárazov sa predlžuje aj životnos? tlmičov.

Čo sa týka plnenia v prípade núdze je možné pneumatiky dofúknu? aj vzduchom, čím sa však plyn znehodnotí. Menšou nevýhodou je že plnenie pneumatík dusíkom stojí peniaze, i keď je to zanedbateľná čiastka. Musím však spomenú? že plynom plnené pneumatiky treba dofukova? po dvakrát dlhšej dobe ako pneumatiky plnené vzduchom. Netreba zabúda? ani na to, že vynaložené úsilie a prostriedky sa v krátkej dobe vrátia v podobe ušetrených financií, ktoré by sa museli vynaloži? na nové tlmiče a pneumatiky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máme pneu plněné dusíkem - stálo to nějakých 60 Kč (přesně si to nepamatuju) a jezdím to kontrolovat jednou za tří měsíce - za tu kontrolu nic nechtějí i když to trochu dofoukne, tak mu vždycky vrazím dvacku na pivo. Pohoda.

No co se týká šetření tlumičů, tak to nevím - smrtelník to asi jen tak nepozná. No a s tím tichem taky nevím - diesel když si brumlá tak to ti může být jedno jestli pneu hučí o 1dB míň nebo víc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja jsem si nechal v Barumu naplnit kola jejich specialni smesi (asi tam bude ten dusik jeste s necim) a stoji to (aspon v zari stalo) 25,-Kc za jedno kolo (jakekoliv). Dofukovani kdykoliv potom v jakekoliv provozovne Barum je zdarma. Clovek, co me to plnil rikal, ze krome toho, ze to mene uchazi, tak se ta smes s teplem tolik neroztahuje, tudiz se tlak v pneu tolik nemeni, v zavislosti na teplote.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na tomto proincipu je to cele zalozeno. Slo o to, ze vduch (vcetne cca 63% N):D je celkem nestabilni a pri zmene teploty meni dost silne objem a tim se samozrejme meni tlak v pneu. Plneni \"cistym\" dusikem se tento jev eliminuje. Je potom jasne, ze pneu jsou temer po celou dobu zateze stejne nafouknute na pozadovany tlak a to je opravdu pro pneumatiky lepsi. Kdo se neboji trosku priplatit, tak do toho jdete, kdo neni narocny, myslim, ze to nijak nepozna. Doporucuji pro ty, kteří jezdi na delsi vzdalenosti a najedou nekolik tis km za mesic. V opracnem pripade to nema cenu. Pneu jsou delane na dva roky (aby si zachovali svoji smesnou kvalitu). Potom je jasne, ze kdyz mate ziomni a letni, tak byste je nestacili ani opotrebovat.:D Pokud je piouzivate dele, jako asi vetsina z nas, tak je plneni dusikem dle meho nazoru trochu zbytecne. Mozna jen pro ty tlumice....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No já nevím, ale mě to doporučil člověk, který jezdí tak 80-90 000 km ročně.Nejdřív jsem to vyzkoušel na tátovo filcce(1.9 d) a po projetí jsem hned mazal do pneuservisu.Ze svý zkušenosti můžu potvrdit, že pneu jsou míň hlučný a auto v zatáčkách , zvláš? těch táhlých sedí o něco líp.A ta cena není zas tak hrozná.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...