Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Seriozní autobazar?


P607Olda

Recommended Posts

Když tu vidím tohle téma...

Poslední tak dva měsíce? jsme sháněli auto pro známé. Rodinné, s rozpočtem cca do 200tis. Postupně jsme prověřili snad 40 aut, než se konečně podařilo sehnat slušné. Když to zobecním, tak postřehy jsou zhruba takové:

Co bylo v bazaru, bylo prakticky vždy nějak problémové. Podezřelé, levé, zmanipulované, stočené, zamaskované, nebo aspoň bylo jednání bazaru takové, že koupě nepřicházela v úvahu. Perličky typu požadavek 10% nevratné zálohy na rezervaci vozu ještě před prohlídkou, nebo fotokopii občanky, jinak nesdělí VIN na prověrku, docela překvapily i po těch letech. 

Co bylo od soukromých osob (po vyloučení maskovaných překupníků) bylo o něco lepší, ale ne o moc. Napohled pěkné a údajně udržované auto ve skutečnosti divně zmatlané, zamaskované, servisované z nejlevnějších s*ačkových dílů... Nakonec se ale podařilo koupit solidní kousek, o který se předchozí majitel slušně staral, a asi úplně nepřekvapí, že to byl kdysi chvilku i zdejší klubák.

Docela dlouho jsem žádné auto nesháněl a nevybíral, a i když tak nějak mám v povědomí, že se kvalita nabízených aut za poslední roky zhoršila, reálně mě překvapilo, jak moc. Kdybych měl teď shánět něco dalšího, bazary už asi vyřadím rovnou a úplně, v našem případě auta v nich byla naprostou a totální ztrátou času.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...

My včera v autobazaru pracharna v HK https://www.autobazar-pracharna.cz/peugeot/  koupili rencka. Nejdřív jsme tam jeli pro novější model 2012, ale nakonec jsme odjeli s 2009.  Ten novější byl vybydlený a prodejce v zoufalosti, že odejdeme nám nabídl ten starší. Nejdřív jsem protestoval, že to je dědek, ale je to dovezeny z DK, nikde není hniloba, vevnitř krásný. Už při první prohlídce nám řeklí, že je to stočený, jen neřekli o kolik, nakonec jsme se dopátrali i díky zdejšímu fóru, že to je stočený o cca 75 tis. Každopádně už to bylo u mechanika, kterej prohlásil že je to OK. rozvody řetěz, je třeba udělat brzdy, tlumiče ok, olej asi preventivně taky. Jinak v pohodě. Kupodivu všechno i funguje, takže další opravy prozatím nejsou třeba.

je to 2.0 dCi, nafta, 110kW.

Ze stejného bazaru mám před lety (2008) koupenou i moji 406, původně jsem si jel pro firmu koupit 1.4 benzina berlingo, nakonec jsem odjel s 406 v benzínovém dvoulitru. Dodnes nelituju. Investice byli až loni a letos (brzdy, spojka, přetěsnění motoru, stabilizační tyčky vpředu i vzadu, ložiska vzadu a čekají mě jeste vsechny tlumiče.)

Jen doplním, že neměli problém s najetím na rampu, neměli problém s donesenou diagnostikou a napojením, dokonce mi našli na netu, kde to ma konektor. Nechali nás s Kitty si to prolézt, bez jejich přítomnosti. Asi 1,5 hodiny :D a dvakrát to s námi projeli, cca 40 km.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Pe.Tr asi naráží na toto - Už při první prohlídce nám řeklí, že je to stočený, jen neřekli o kolik

Od 1. června letošního roku platí novela zákona č. 56/2001 Sb., podle které může protokol o evidenční kontrole pozbýt platnosti, pokud se přijde na to, že kontrolovaný vůz má na počítadle ujeté vzdálenosti nižší hodnotu než při poslední prohlídce. „Ministerstvo, dopravy si od toho slibuje, ža zamezí podvodům s tachometry ojetých aut.

 

Kolega horlivá hlava se teď nechal taky napálit a auto mu stojí na zahradě a bohužel má smůlu. Na konci května koupil totiž oktu 2.generace, bez STK přitáhnutou z D, samozřejmě se nechal ukecat a auto koupil s nájezdem 147.000km a rv. 2006, že údajně po důchodci. Prd, po cestě domů se mu rozsvítilo milion kontrolek, zajel na emise a má smůlu, poslední záznam na STK je 379.000km a navíc mu to tam hlásí chybu na jakémsi čidle. No byl se zeptat na úřadě a i když tam pracuje jeho rodinný příslušník, má smůlu na STK tady v okolí jej kvůli chybě nepustí a pro stočené KM nedostane evidenčku.

Upraveno uživatelem Tony Stark
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Obavy, že po 1. červnu neprojde STK vozidlo, které má stočený tachometr, jsou liché. Toto opatření se do zákona nedostalo. Do budoucna s tím počítá evropská směrnice, ale ta se ještě teprve „rodí" a není jisté, jak to dopadne. Od června zatím platí to, že úřad nemusí uznat evidenční kontrolu a vozidlo přepsat, pokud by ve třicetidenní lhůtě mezi evidenční kontrolou a provedením změny vlastníka na úřad došlo ke stočení tachometru. Jak ale podotýká Jiří Grund, předseda Asociace obchodu ojetými automobily, dobře míněná změna bude ve výsledku bezzubá.

 

„Logická otázka totiž zní, jak úřad (registr vozidel) pozná, že se stavem tachometru bylo manipulováno po vystavení protokolu Evidenční protokoly. Jednoduše to nezjistí. Nemá na to žádné nástroje. Formulace je tedy de facto zbytečná," popisuje Grund. Odborníci by podle něj do budoucna spíše uvítali změnu zákona, která by u nás zavedla tzv. belgický model a jednoduše chránila zákazníky. „Belgie se vydala jinou cestou. Když kupujete automobil a máte v kupní smlouvě uvedeno, že stav KM neodpovídá skutečnosti, je vše v pořádku. Pokud tam však tato zmínka chybí a vy zjistíte, že došlo ke změně stavu KM až po koupi vozu, stává se kupní smlouva neplatnou. Kupující má nárok na vrácení kupní ceny," uzavírá Grund.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

před 54 minutami, Laďa napsal:

 Když kupujete automobil a máte v kupní smlouvě uvedeno, že stav KM neodpovídá skutečnosti, je vše v pořádku. Pokud tam však tato zmínka chybí a vy zjistíte, že došlo ke změně stavu KM až po koupi vozu, stává se kupní smlouva neplatnou. Kupující má nárok na vrácení kupní ceny," uzavírá Grund.

No on tam tu podstatnou větu uvedenou nemá a vozidlo bude vracet.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...
  • O 5 let později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...