Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Kolik žere HDI motor?


Guest Martin D.

Recommended Posts

Další postřeh ...

Co se týče samé techniky, tak HDi se společným vysokotlakým sběrníkem paliva je na tom asi takhle. Technicky méně náročnější než TDi (PD - VW velice složitá hlava s triskou a čerpadlem na jednom držáku), menší výkon, a subjektivně lehoučce vyžší hlučnost. Spotřeba je také trošičku větší než TDi. Druhá stránka věci, výdrž motoru. Ta zatím ještě není až tak masově porovnatelná, ale myslím, že HDi budou na tom líp.

Proč jsou ve vícero hledisek lepší PDčka. Strašně konstrukčně složitá hlava motoru, složitější systém tvorby a dopravení nafty do válce.

Když se vymyslel Comon rail, tak se jednoduše VW nechtělo platit za licenci patentu. No, tak houkli do vývoje a ti jim to zmodifikovaly na PD.

Jak jsem četl, tak všeobecný názor je asi takový, že i když jsou PD na vrcholu, tak je to bohužel jen špička ledovce a po technické stránce že vypotřebovaly potenciál tohoto technického žešení. Comon rail (HDi, CRDi, DiTD, CDTi, CRD, D-4D, CTDi, JTD, CDi a jinačí :) ) prozatím výkonově lehoučce strácí, či dotahuje. Ale prý má veliký potenciál před sebou a dá se v brzké době očekávat jeho nástup na výkonový trůn.

Další aspekt je cenová a daňová politika v této naší banánové republice bez banánů... Pokud se bude koncová cena nafty blížit benzínu, tak je to hodně nahnutý pro lidi, co nemají nároky na super naftový motory. Protože ty rovně nepojedou na naftu od souseda, nebo čerpačky za vesnicí, jedině značkový pumpy, viz D-4D od Toyoty. Takže pro mně a spoutu běžnejch lidí z toho vyplívá, že to budou mydlit ve starší naftě. Vlastně jen jestli, protože pokud cena bude srovnatelná, tak se nafty klidně vzdám a s ohledem na to, že benziňák nepotřebuje takovou údržbu a motor po technické stránce ve velice dobrém stavu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pockejte si ted na nove HDI od PSA, 2.0 16 V HDI 100 kW v zakladu ma se davat do cele modelove rady.

A jeste jeden postreh, TDI PD jsou vice haklive na zachazeni s plynovym pedalem, jinak receno kdyz na ne slapete tak jedou a zerou, kdyz jedete opatrne tak maji malou spotrebu, uz mi to rikalo nekolik kamaradu kteri tento motor maji, pro priklad Fabie 1.9 RS TDI PD 96 kW, kdyz ji hodne honi tak jezdi za 9 litru.

Porovnavam TDI PD a HDI proto ze dnes krome \"menecenenych\" znacek v ramci koncernu VW Skoda a Seat se uz klasicke TDI nikam nemontuji, Audi a VW uz dva roky montuje jenom TDI PD, vyjimkou je 2.5 V6 kteri se zatim v PD nedela a ani delat nebude. Beru v uvahu jen nova auta.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Fabka RSko za 9 litrů? To tam započítává i těch 20 l za týden co střelí sousedovi, ne? Protože dostat diesel od VW v solidním stavu (myslím zaběhnutý a nebo zase ne ukrutně vyběhaný) nad 8 je nemožné.

Když šlapu na krk Oktávce (klasické TDi, 160 cestovní rychlost) tak spotřeba do 6l. Benziňák 1,8 20V při stejném režimu 12,5 - 14 l. A Felička atmosferák 1,9 D se přez 6,5 l nedostala nikdy a to mněla výfuk do modra. Je zvláštní, že tu když jsem nastartoval za studena, to byly zvuky že sem si říkal že se to musí rozsypat. To ani traktor z 60 let na to neměl. Po zahřátí ale jede jako vítr. Je to k nepochopení.

Pravda je ta, že VW motory umí dělat.

Nová 1,6 HDi bude asi velice zajímavej motor, bezesporu. Ale to bude pro ty, co mají na to kačáky. Já budu dál škádlit 1,8 D :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak to nevim, naložená oktávka 66KW si s klimou a cihlou na plynu na dálnici s klidem vezme sedm a půl a ani se nečervená.

U motorů které řídí počítač je spotřeba hodně závislá na stylu jízdy.

Sice když s ní pojedu jak s hnojem naprosto plynule po okreskách, tak i ve čtyřech lidech počítač prohlásí 3,8litru, ale věřte počítači a jakmile na to šlápnu žere jak prokopnutá. ( teda samozřejmě na diesel)

I když na chip to nemá to pak papká přez osm. Nebo když se podělá váha vzduchu dvanást a půl litru tomu říkám ekomobil.

Cokoli s chipem si vezme daleko víc když se mu šlape na krk a o něco málo méně, když se jede v klidu. Bohužel se nevyplatí dělat vstřikovací mapu podle konkrétního motoru, kdy by šlo ovlivnit výkon bez nárůstu spotřeby, takže dým z výfuku a řádově vyšší spotřeba při prudké akceleraci, jsou daní za jednoduchý chiptuning.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...

Tak jsem si chtel overit, jestli se mi povede slusnou jizdou ovlivnit spotrebu u meho HDIcka a zde je vysledek: nadrz na 55litru a nejeto 923 kilometru a to se rovna spotrebe 5,9l/100km coz je celkem znatelny rozdil oproti puvodnimu 7,1l/100km Staci pouze dodrzovat predpisy na dalnici do 130 mimo mesto 90 na petku a je to doma :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám 206 SW při nornální jízdě je spotřeba na 4.5l při hodne velké kultuře to naměřím zatím je sníh a to nemí dobry na spotřebovávací test má najetých 28000Km takže ho potrápím a bude sušit drž?ku a to by bylo aby to nebylo pod 3.8l takže bacha velký test tu bude.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 13 let později...

Zdar lidi ,jen takovej dodatek k tomuto vláknu, mam Peugeot 406 2.0 HDi 80kw rv-2000   čiplej na 105 kw najeto 380 000, a mohu konstatovat ze při ryclosti 200 km v hodine v Německu mne to zere 6,5 litru na 100 km, a průmnerná je 5,0 na 100km ,samozrejmne z odpojenou klimačkou :-)

 

Upraveno uživatelem Džarik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Mám 206 s motorem 1.4HDi 50kW jezdím denně 120km za prací, hlavně po dálnici a tuhle poslední nádrž jsem opravdu vyjimečně překročil rychlost přes 110km/h (v 1h ráno tím nikoho moc nebrzdím :D ) a po dlouhé době jsem najel přes 1000km na nádrž (50l). 
Při každém tankování dávám aditivum VIF a většinou jezdím hlavně na spotřebu - dálnice do 110km/h a když spěchám, jedu max 140km/h víc to točit nebudu, stejně ten rozdíl v ušetřeném času je minimální...

Průměrnou spotřebu v podpisu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...