Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Jak vyměnit napínací kladku drážkového řemene


gen.Migen

Recommended Posts

Zdravím,

Už někdy někdo z Vás měnil tuhle napínací kladku klínovýho řemene. Jde mi o to, jestli jde jen na autě vyměnit ta kladka, nebo jestli se musi celej ten celek vymontovat z auta a pak vyměnit kladka, a nebo jestli se to musi vyměnit celé za nové (kladka i to v čem je namontovana)?? Ptam se proto, že je tam hrozně špatny přistup a abych se třeba pak nedivil, že musím např. povytáhnout nahoru motor aby to vubec šlo..Diky za odpovědi. Pro nazornost připojuji obrázek oč se jedná.

post-0-14109598990674_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest servisman
Původně zaslal: gen.Migen

Máš zkušenosti jak to dostat dolů, myslim to nebude jen tak??

zeptat se OK406 ten měnil ,když měnil něcodrážková řemen

[upravil dne 12/2/08 sarkomi]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Klikl sem na ten odkaz, ale je to takovy zmateny, řikal že měnil vodici kladku, ale to co ja chci je napínací. Tak nevím. Prostě jen potřebuji vědět jestli se to da vpohodě vyměnit doma a jestli to vubec jde. Mam tam ještě nějakej tlumič kmitů, s kterým je tento mechanismus zpřažen. Asi zaleži přesně na autě, mam 2.1 TD s klimou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj Migene. Vyměnit doma to jde, ovšem pouze jako celek i s tim hliníkovým držákem. Nakonec ani nejde koupit tato kladka jako samotná. Je k tomu ale zapotřebí dost trpělivosti. Hlavně přístup na torx kterej spojuje spodní oko tlumiče kmitú se samotnym hliníkovým vahadlem.Taky je třeba si udělat čtyřhran, kterým natáhneš vahadlo aby si mohl shodit,resp. nahodit pomocnej drážkovej řemen.

Postup asi tak: sundat řemen

vyndat tlumič kmitú

povolit šroub na hliníkovém držáku kladky

kladku vyndat

Je dobře sundat z držáku servočerpadlo protože dost překáží,

taky demont krabice s Ř J a ještě si zapamatovat kudy vede řemen:D

Při vyndávání tlumiče kmitú se tento nesmí šprajcovat, tím myslím,že pokud je problem ho vyndat protože je jakoby "dlouhej" a z držáku má tendenci vystřelit pok je uvnitř 100 pro

rupnutej a netlumí.

post-0-14109598997741_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemám po ruce nic lepšího, ale sám vidíš, že horní uchycení tlumiče je hned pod servopumpou,/pod tou trubkou/ proto se to lepši dělá, kdyz je dole/chápej uvolněná z držáku a odstrčená bokem bez rozebírání hydrauliky!!/. Na spodku fotky je vidět kousek držáku kladky. Foceno to však nebylo pro tento účel.

[upravil dne 12/2/08 bagr]

post-0-1410959899833_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky moc bagr. Zitra tedy objednam cely komplet (kladku + drzak), a o vikendu to snad vymenim. Upřimně řečeno maji to pěkně zdrbaně vyřešeno, ale na to už sem zvyklej. Když říkáš, že nejde vyměnit jen kladka tak to koupim cely. No a doufam že nebude ruplej ten tlumič, protože stojí 1600kč :( Ty jo asi koupim fanouša za tu cenu :-D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky by me zajimalo, jak se projevuje, když je prasklej ten tlumič kmitů? Ten tlumič kmitů plní vlastně aji funkci napínací pružiny celýho systému drážkovaného řemene. Me totiž ta kladka za studena hrozne jako by rachoti a jak se to zahřeje tak je to dobry. A taky ta kladka šileně háže jakoby nahoru dolu. Tak jestli to nakonec neni tim tlumičem kmitu:( Dělá to jen při volnoběhu, jak zrostou otáčky tak je klid.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak sem nad tim přemyšlel, a on to bude opravdu možna ruplej ten tlumič kmitů. Protože ta kladka ma sice vuli, ale nedokazu si predstavit aby delala takovej randal. A je to zavysli od otacek, dela to pouze kdyz je motor studenej a na volnobech, tudiš s maximalnim chvenim motoru. Nevím, ale jak zjistit jestli je ruplej nebo ne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Velikou pravdou je, že je li tlumič kmitú pomocnýho řemene defektní, tak dokáže dělat pěknej "zvuk" motoru hlavně při přechodu" z" a" na" volnoběžný otáčky. Na vině je obvykle prasklý vnitřek tlumiče, a potom tlumič nefunguje jako tlumič ale jen jako obyčejná pružina. Oplatí se taky zkontrolovat jeho "oka" zkrz které je uchycen.Dokážou se pěkně vymlátit.

Asi nebude na škodu když na novým tlumiči změříš rozteč šroubú a hodíš to sem. Pokud je tlumič ruplej tak je asi o 1,5 cm delší a nedá se dobrovolně založit zpět do držáku a je potřeba ho zamáčknout.Píšu to proto,že když jsem ho vyndal já tak sem neměl náhradní a starej musel na tejden zpátky. Novej jde založit rozměrově úplně pohodově.

Pokud chceš zjistit jestli je vadnej, tak prostě sundej řemen, odšroubuj horní šroub tlumiče a nyní jsou dvě možnosti

první .....přesto, že je řemen dole a vahadlo kladky volné a ve spodní poloze ,nedá se volně zasunout horní šroub tlumiče na své místo protože je nutné tlumič natlačit na své místo....tudíž je v háji

druhá.... vahadlo kladky se volně kýve nahoru dolu a oko tlumiče se dá pěkně nastavit na otvor.....měl by být O.K.:super

[upravil dne 13/2/08 bagr]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bagr seš skvělej..Dikec moc. Ja sem tohle už rozdělaval tak před rokem, a z tlumiče jsem vlastně vydělal ten horni šroub, ted už nevim na jakou stranu tlumič šponoval ale nešlo to prostě zpět, musel sem šileně něčím zatlačit abych tam ten tlumič dostal zpět. Takže myslim že muj problem bude vyřešen zakoupením nového tlumiče a tu kladku asi kupovat nebudu. Dle tvých rad, mě ted vše vede k tomu že je to ten tlumič. Ted sem auto dovezl ze servisu a děla to trochu randal, ale jak to bylo studeny tak velkej. a hlavně kladka haže nahoru dolu při volnoběhu, což bude asi tim, že ten tlumič netlumí, protože když sem měl shozenej řemen, a zkoušel kladku tak měla tak 2 mm vuli do strany ale vubec jakoby nehazela když sem ji roztočil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...