Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Fotím, Fotíš, Fotíme


Marlin

Recommended Posts

No já kdybych řešil bezzrcadlo tak jedině Z6. Ale neřeším, protože zatím fakt nechci, krom mobilu, nabíjet furt dokola nic dalšího.

Já neříkám, že optiky od Sony jsou špatný, je že tam není moc konkurence a tomu odpovídají i ceny. Přičemž samotné alfa tělo je průměrné jak v C tak ve Full Frame.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa

Z6 stojí 2x tolik, to je mimo mísu, recenzi jsem načetl stovky, každej chválí to co si koupil. Sony pěkný tělo, setový objektiv 28-70 k ničemu a podobný informace. Pak si vyber.

Moje G90 není amaterský full frame, není to vůbec full frame. To jen pro upřesnění.

Používají stejný 4/3" jako Olympus. Pravdou je, že objektivy nejsou nejlevnější záležitost. 

Je to můj první fotoaparát s výměnnými objektivy. Cítím se jako když pilota z F3000 posadí do F1 a řeknou mu, to je teď tvoje nářadí.

Rozmýšlel jsem mezi tímhle Panasonicem a Olympusem OM-D no nakonec vyhrál Paňák protože mám velký tlapy a přeci jen je větší a má lepší grip a mě se líp drží.

Ono toho v tomhle segmentu zase až tak moc na výběr není...

Upraveno uživatelem minimaxa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No teď koukám na specifikaci, panasonic píše "Full-Frame DSLM"... Ale velikost čipu je takovej ošizenej crop, tedy takovej "olympusí". Olympus kdysi býval něco, pak se stal společností před krachem a jak je na to dnes už nesleduji. Optiky věřím, že umí, s elektronikou nevím. Ano, Z6 je někde jinde, je to ale jediný bezzrcadlo, který bych vydejchal. Mám prostě jiné priority a volil bych APS-C zrcadlo, u APS-C spíš Nikon než Canon. Měl jsi výhodu nezatíženosti vlastnictvím optik... Bezrcadlo je prostě pořád jen displej, tedy mizerný rozlišení, pomalá odezva a věčné dobíjení, je úplně jedno od koho. Ta Z6 je super v tom, že do ní dáš jakoukoliv optiku (díky Z bajonetu). Ale abych si ji koupil, natož za to co stojí, to rozhodně neplánuji. Já si sebou právě nesu "zátěž" minulosti, tedy vlastnictví slušných a docela drahých optik. 

Jinak jsem měl na měsíc v ruce CoolPix P1000 a tedy docela mne ten stroj překvapil. Byl jsem skeptický k tomu neskutečnému rozsahu zoomu, ale fakt jen občas vyprodukoval něco, co vypadalo vyloženě blbě. Klidně si dovedu představit, že s tím vystačím. Teda zase až na ten displej a věčné nabíjení. Ale pokud chce člověk proniknout do rozmanitosti skel, tak tohle není směr.

Upraveno uživatelem Pacho69
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K tomu Olympusu, mám rok Olympus OM-D E-M10 Mark III se sklem M.ZUIKO ED 14-150mm f/4,0-5,6 II EZ, přešel jsem z Nikon D5100 a fotky jsou srovnatelný, ne - li v některých situacích lepší, foták je rychlejší, skladnější, umí toho víc. Olympus rozhodně se svymi OM-D boduje. Ja jsem spokojenej a spousta jiných i profi fotografů (s E-M5 a E-M1) taky

A ten retro vzhled je taky super

image.png

 

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 hodinou, Pacho69 napsal:

No teď koukám na specifikaci, panasonic píše "Full-Frame DSLM".

No to tam mají sakra chybu ale, ted jsem na to koukal - https://www.panasonic.com/cz/consumer/fotoaparaty-a-videokamery/fotoaparaty-lumix-g-dslm/dc-g90.specs.html

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@minimaxa Jak řikám, nechci ti to hanit. Vím, že je těžké vybrat si správný foťák. Jediné, co mi přijde jako nesmysl, je v dnešní době kupovat foťák s Micro 4/3 snímačem. Sám jsem fotil nějakých 8 let na kompakt s malým snímačem a cca před rokem jsem se rozhodl, že udělám upgrade na něco lepšího a chtěl jsem aspoň APS-C bezzrcadlovku. Z toho nakonec sešlo a pořídil jsem si APS-C zrcadlovku Canon EOS 77D s brašnou a základním setovým objektivem za cca 22 tis. (dnes už stojí 19 999) a nemůžu si to vynachválit, dnes mám 3 objektivy a jsem v tom dohromady za cca 32 tis. a mám pokrytá ohniska od 18mm (28mm) do 250mm (400mm). A z těch lepších strojů jsem měl na mysli např. tohle:

https://www.fotolab.cz/eshop/fotoaparaty/systemove-fotoaparaty-csc/Sony-Alpha-A6000-cerna-telo.html

a k tomu nějaký ten univerzálnější objektiv jako třeba tohle

https://www.fotolab.cz/eshop/objektivy/zoom-objektivy/sony/sony-dt-18-250mm-f-3-5-6-3.html

Ano, jsi v tom za 24 tis. ale máš velice slušné tělo a objektiv jak na blízko, tak na dálku. Takže pokud opravdu to, cos pořídil má běžnou cenu 34 tis., tak to by koupil jedině blázen :D

Pak bych viděl jako reálnou možnost ještě tento foťák se setovým objektivem

https://www.fotolab.cz/eshop/fotoaparaty/systemove-fotoaparaty-csc/sony/sony-alpha-a7-fe-28-70mm-oss.html

a časem našetřit na nějaký hezký objektiv podle potřeby toho, co chceš fotit ;)Fullframe zrcadlovka a objektiv 28-70mm zase není tak k ničemu jak si myslíš, jen má menší zoom než ten tvůj objektiv, který je reálně 28-280mm. Ale měl bys opravdu slušný základ do budoucna a nemusel bys za pár let přemýšlet jakým foťákem ten současný nahradíš.

A nebo si pak můžeš víceméně ukázat prstem na téměř jakoukoli APS-C zrcadlovku od Nikonu nebo Canonu, které jsou dnes za velice slušné ceny a dostaneš z toho určitě víc než z toho Panasonicu. Ale samozřejmě, proti gustu... :)

Upraveno uživatelem poldiss
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@poldiss víš jak velkej je Micro 4/3 snímač? On není o moc menší než APS-C, vysledky jsou teměř stejný. To jsou 4/3 palce, nevim jak mužeš něco takovýho srovnavat s kompaktem. Jako CMOS - APS-C normalní velikosti (Ne Canon, ten je menší)jsem měl v Sony NEX 5 a pak v Nikonu D5100 a tex EXMOR čip byl super, ale jak jsem psal výše, výstup je teměř stejný. Ja jsem třeba chtěl něco menšího, nechtělo se mi tahat zrcadlo v normalní velikosti, U Nexu mi vadilo že nema hledaček, tady už je to vychytaný, kvalita obrazu je super, tak proč se hnát někam do výšin kde je sice full frame chip, ale za objektivy zaplatíš několikanasobky, protože crop faktor 0, a další věci, třeba dynamickej rozsah je u Full frame nižší, Full frame není vyhra. Každej čip má něco a zase tak velikej rozdíl mezi nima není.

A ta Sony Alpha A6000, to je teda divnej tvor, sice to ma hledaček ale teda co se týče ergonomie tak nic moc
Sony Alpha A7 by se asi dala, ale jak pišu, kvuli objektivum cenovej nesmysl, se seťákem budeš polovinu fotek ořezávat protože ten zoom prostě kvuli crop faktoru bude nedostatečnej.

 

A zrovna ten tvuj Canon ma crop faktor 1,6 protože má čip menší než standartní APS-C a celkem se blíží velikosti 4/3 formátu.

 

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa

Dalším důvodem pro můj nákup byla mimo jiné taky potřeba pokročilých video funkcí a podmínka 4K videa.

Zase až tak bych se na velikost snímače neupínal. Zajímá mě i ergonomie a ta mi teda skvěle vyhovuje.

Ještě doplním, že jako dárek k už tak zlevněnému aparátu jsem dostal foto světlo v ceně https://www.alza.cz/panasonic-vw-led1e-k-d1635280.htm :D

Teď sjíždím recenze na další objektivy ;)

 

Upraveno uživatelem minimaxa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Radek Hurvajz Vím, že 4/3 a APS-C od sebe velikostně nejsou zase tak daleko. Ano, nedá se to srovnávat s kompakty, které mají crop okolo 4,7-6, to je zase úplně jiná liga. Nechci se dohadovat, co je lepší a co ne, každý máme svoje priority a díky bohu za dnešní široký výběr, ale čím víc světla můžeš získat, tím líp, i kdyby to bylo jen o pár procent, ne? :) Taky věřím, že na ten Panasonic budou hezké světelné objektivy za lepší ceny, než na cokoliv s APS-C a větším a o to asi primárně šlo, že :myslim Jen jsem chtěl říct, že za ty peníze se dá sehnat foťák o (možná) level výš i s použitelným objektivem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa
Před hodinou, poldiss napsal:

Jen jsem chtěl říct, že za ty peníze se dá sehnat foťák o (možná) level výš i s použitelným objektivem.

Já ten názor nesdílím ;)

Každopádně, ať nám to fotí a točí! :)

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ono tu nahore zaznelo co uz nejakou dobu pro mirrorless neplati.

Rychlost je vice nez dostatecna a to nemam top telo. X-T3 je zase o kus dale a to nemluvim o tom Sonakovi.

No sice kazdy muzeme mit ruzne workflow ale ja bezne fotim vice jak dve hodky v kuse a nafotim toho na akcich docela dost a s baterkou problem nemam.

Jasne vydrz baterky v 7D byla vyssi ale uz to neni zas tak hrozny s tim nabijenim.

Mam dve baterky a nikdy jsem problem nemel.

Ale hlavne ty objektivy jsou fakt libovy...takova XF90 nema chybu.

Akorat obcas se mi zasteskne po artove Sigme.

O Olympu jsem premyslel take ale nakonec do nej nesel.

Ale znam par profi fotografu co je pouzivaji a vysledky mi prijdou moc pekny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No za mě to platí pořád... taky mám dvě baterky a když mám fotící týden, tak pořád mám druhou jako rezervu. Nejvíc žere přenos fotek. Případně prohlížení nebo fíčury ovládání foťáku z mobilu (používám rád při nočním focení), přesto nabíjení baterky jednou za měsíc obvykle vystačí, pokud netočím video. Pokud to chce minimaxa na video, pak je to jedno. A ano, žádnej displej zatím nenahradí hledáček, je to prosté pomalý pomalý pomalý a v noci to hrozně šumí a je v tom prdlajs vidět. Ale fotky z toho určitě budou dobrý, měl jsem tu P1000, vyzkoušel jsem i Z6, věřím, že to spoustě lidí vyhovuje. Já měl pocit, že vlastně nevidím, co fotím. V noci nebo u rychlých dějů. prostě jsem hrnul série, protože hledáček... A prostě mi vadí furt něco nabíjet. Takže nemám bezdrátový sluchátka, protože už mi s*r* furt nabíjet mobil, tak ještě sluchátka... Ne prostě ne. A tak podobně to mám i s elektroauty.

Ale každý má jiné priority, platí to u všeho. Důležitý je být spokojený, pak je vše v pořádku.

Upraveno uživatelem Pacho69
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak v tvem pripade to stale plati😀 Pokud nabijis 1x za mesic.

Me ty dve baterky na nejakych 5-8 foceni asi staci.

Ale popravde vzdycky tu vybitou na nabijecku hodim a nejak mi to netrapi.

Kdyz jsem koncil s EVF a to byl Olympus C-770 tak jsem mel armadu baterek do zasoby a to jsem fotil mnohem mene nez ted.

Ale jak rikam pri prechodu ze zrcadla na bezzrcadlo jsem zasadni rozdil nepocitil.

A popravde si ani neuvedomuju ze by v noci neco sumelo.

Ale ja prioritne fotim na hledacek ale ten je samozrejme take elektronicky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa

Pomalu mi chodí další blbiny. Zatím to není kompletní. Chybí hlavně rám kolem aparátu, aby to příslušenství neviselo za sáně blesku. Potom v něm bude aparát jen na jeden spodní šroub. Ještě uvažuju o nějakém větším stativu. I když točíme teda hlavně z ruky. Tak možná časem... Jinak zmiňovanou výdrž baterie budu řešit fake baterií a napájení přímo z powerbanky. Ano, něco to dohromady všechno váží, ale těch pár kilo navíc neřeším :D

 

 

IMG_20200123_122510.jpg

IMG_20200123_122206.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no ten displej v těch sáňkách bych se bál. On sám o sobě asi těžkej není, ale v tý páce by to mohlo být fatální. Je to ale monstrum 😋. Co je to za manfrotta, že ti unese tohle?

Já tedy když vyrážím, řeším gramy a centimetry. No a s tím pak ceny (lehlé a dobře skladné = drahé).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest minimaxa

Rám na příslušenství už je na cestě. Stativ není na tohle "monstrum". To by nemělo stabilitu. Je to malej prcek do baťohu.

Ono to není těžký, je to všechno hliník a nějaký slitiny...

6588230-1836958402.jpg

Upraveno uživatelem minimaxa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...