Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Repro a ohmy


Pišta

Recommended Posts

Původně zaslal: Pišta

Ahoj všichni.Chtěl bych vědět jaký je rozdíl mezi 4 ohmy a 8 ohmů. Měl jsem v kamionu rádio na 24v a repro 8 ohmu. Když ty 8 ohmové dám do vozu kde je rádio na 12v a repro bylo 4 ohmy,co mě čeká? Předem dík za rady.

Ty repráky s 8 Ohmy mají větší odpor,tzn.že budou hrát potišeji,ale to stejně nepoznáš,protože z rádia ti leze max 4x12W:aut

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně zaslal: Pišta

Takže,když dám nad př.okno ty menší 4 ohmové,a dolů do dveří ty větší 8 ohm tak je to možné? Ty malé 10cm 4 ohmy 100W- větší asi 18cm 8 ohmů 60W. Na tohle nemám školu,tak se raději zeptám. Jinak dik. Mám to do kamionu.

ty 4 Ohmový budou hrát akorát hlasitěji

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, v manuálu každýho rádia by mělo být napsaný s jakýma reprákama to má fungovat.

Fpodstatě jedinej problém může nastat, když je rádio stavěný např. na 4ohm repráky (naprostá většina autorádií) a zapojíš tam repráky s nižším odporem (např takové, které mají výsledný odpor 2ohmy). Takže důležité je nezapojovat repráky s nižším odporem než na které je rádio stavěné. Pokud zapojíš repro s větším odporem - nic se neděje, akorát to bude hrát méňe hlasitě. pokud zapojíš repráky s nižším odporem, můžeš oddělat koncový stupeň zesilovače (nebude to hrát, ale většinou se to dá opravit).

Jinak s těma reprákama nechápu jak to myslíš. Většina rádií má výstup na 4 repráky (2 přední a 2 zadní). Oba repráky by teda měly mít stejné hodnoty odporu (stejné ohmy) - aby to hrálo stejně. Jinak se dá experimentovat se sériovým/paralelním zapojování repráků. Seriově (zasebou) se jejich odpor bude sčítat(R1+R2), kdežto paralelně to je (R1*R2)/(R1+R2). Anebo - zjistit, jestli tomu rádiu nebudou vadit 4ohm repráky - pokud ne, tak zapojit přední 4ohm a zadní 8ohm (ty by hrály potišeji) a na rádiu pak nastavit vyvážení předek/zadek(FADE) tak, aby to hrálo z obou stejně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...