Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Profíci z ÚAMK - když se člověk zkusí zeptat :-)


Garfield

Recommended Posts

Tak jsem měl zajímavou korespondenci s ÚAMK. Protože se chystám do Chorvatska a všude na mě vykukuje informace, že se tam musí "svítit 24 hodin jako u nás", zkoušel jsem se popídit, jak je to se světlomety pro denní svícení. Tož si říkám - obrátím se na ÚAMK, tam by měli sedět odborníci. Jenže tam seděl preclík. Tedy Preclík. To byla taškařice :D

______________________________________

1) NAPŘED JSEM HODIL ZDVOŘILÝ DOTAZ COBY OBYČEJNÝ AUTOTURISTA

"Hezký den přeji!

Pročítal jsem Vaše webové stránky s turistickými informacemi k jednotlivým zemím - chystám se totiž osobním vozem na dovolenou do Chorvatska a mám jednu velkou nejasnost:

Ve Vašich výše uvedených informacích jsem se dočetl, že pro Chorvatsko i Slovinsko platí povinné denní svícení, podobně jako v ČR. A v čem mám nejasnost? Mám totiž na voze namontovány speciální SVĚTLOMETY PRO DENNÍ SVÍCENÍ.

Jsou samozřejmě homologované dle příslušného předpisu EU (tj. předpisu Evropské hospodářské komise č. 87 "Jednotná ustanovení pro homologaci denních svítilen motorových vozidel", výrobce je německý výrobce světel Hella). Jsou také namontovány a zapojeny dle příslušného předpisu (tj. předpisu Evropské hospodářské komise č. ECE R48, bod 6-10-4).

Světlomety tak splňují podmínky pro provoz v ČR, neboť výše uvedeným splňují Vyhlášku č. 341/2002 Sb. ve znění Vyhlášky č. 100/2003 Sb. O schvalování technické způsobilosti a technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, na kterou odkazuje Zákon o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 ve znění platném od 1. 7.2006.

Máte však díky své spolupráci s chorvatským a slovinským autoklubem informace, jak je to se svícením denními světlomety v těchto zemích? Jsou tam také povoleny denní světlomety jako u nás? Nebo jejich zákony vyžadují pouze a jedině svícení (samozřejmě ve dne a za nesnížené viditelnosti) klasickými potkávacími světlomety vepředu a klasickými obrysovými světlomety vzadu?

Bohužel nikde nejsem schopen tuto informaci sehnat, každý má jen informace, které někde slyšel nebo opsal, že "v Chorvatsku a Slovinsku se prý musí ve dne svítit". Zkouším se tedy s prosbou o radu obrátit na Vás, coby na pravděpodobně nejpovolanější v tomto směru...

S díky za Vaši pomoc"

_______________________________________

2) NAČEŽ PŘIŠLA OPRAVDU ODPOVĚĎ HODNÁ PROFESIONÁLA

"Chorvati a Slovinci to blíže nespecifikují, uvádějí, že mají být zapnuté headlights, což jsou světlomety obecně.

Ing. Preclík, UAMK"

________________________________________

3) KOCOUR SE NEDAL A ZKUSIL NA PRECLÍK ZAPŮSOBIT TÍM, ŽE SE PODEPSAL COBY AUTOTURISTA Z PEUGEOT CLUBU. COŽ KDYBY VIDINA PŘÍPADNÉHO ZOSTUZENÍ ÚAMK V MOTORISTICKÉM CLUBU PŘIMĚLA PRECLÍK K AKCI?

"Hezký den přeji!

Děkuji za Vaši odpověď. Oba však vidíme, že informační hodnota této odpovědi opravdu není příliš velká. Takovou bych očekával spíše v novinách, než od takové autority, jakou je ÚAMK.

Opravdu přes vaše kontakty nelze zjistit, jaká zákonná ustanovení ohledně denního svícení v Choravatsku a Slovinsku mají být splněna? Případně, pokud by za takovouto informaci bylo třeba zaplatit, jaká by byla cena,prosím?

S díky

Ing. Jan Tomáš

vedení OS Amis de Lion - Peugeot Club

tel. 724 092506"

_____________________________________

4) DLE OČEKÁVÁNÍ SE PRECLÍK SKUTEČNĚ VZEPJAL K NESKUTEČNÉMU VÝKONU A ZEPTAL SE NA CHORVATSKÉ PŘEDPISY. A KDE? NO PŘECE V NĚMECKU, KDE JINDE? JAK PROSTÉ, MILÝ WATSONE :D

"Podrobnější informace jsem zjistil od německého autoklubu, který prováděl šetření k používání světlometů pro denní svícení v Evropě a uvádí, že podle místních předpisů jsou výslovně povoleny reflektory pro denní svícení v zahraničí zatím kromě ČR ve skandinávských zemích, ve Švýcarsku, Francii a Rakousku. V dalších zemích mohou být tolerovány, ale v jejich předpisech nejsou výslovně uvedeny. Rakouský autoklub se přiklání rovněž k doporučení používat ve Slovinsku a v Chorvatsku tlumená světla.

Ing. Preclík, UAMK"

___________________________________

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak jste, milé děti, poznali z prvního dílu pohádky o ÚAMK, touto cestou nebylo lze dále jíti. A tak milý kocourek našel kontakt na chorvatský autoklub, napsal tam stejný dotaz jako původně na ÚAMK, a hned druhý den dostal odpověď. Sice angličtinou nevalnou, ale zato se 100% informační hodnotou:

________________

-Please, I would like to ask you - how is the situation with this in Croatia? Are such daytime running lights OK for Croatia as well?

Jes it is.

-Or do I have to use normal main lights instead of them?

No, you dont have to.

The law is telling you to use normal (main, short) or daytime lights (if you have one).

Wish you a nice holidays.

Best regards

____________________________________

Takže happy end. Jenom si tak člověk říká, co že to na ÚAMK sedí za lidi, když nebyli schopni takový jednoduchý dotaz na chorvatský autoklub hodit sami? Nehledě na to, že by člověk předpokládal, že nějakou spolupráci alespoň s evropskými autokluby realizují, takže by informační toky měli mít zvládnuté? No - jaksi nikoli.

Takže závěr - ÚAMK, to jsou fakt profíci.

[upravil dne 17/8/07 Garfield]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hehe to mi připomělo situaci, když jsem si chtěl dát na střechu paneláku anténu na vysílačku, anténa měla cca 10m. Taky jsem někde slyšel "informaci", že u takto velké antény se musím dožadovat povolení u majitele objektu což byla v tomto případě obec. Takže jsem zavolal na obecní úřad, příslušný odbor, kde seděl také takový odborník ve svém oboru jako na UAMK. Po mém dotazu se chvíli odmlčel a poté mi sdělit ať si tam tu anténu dám a ať se radši moc neptám nebo se moc dozvím. Takže anténa šla na střechu :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

-Please, I would like to ask you - how is the situation with this in Croatia? Are such daytime running lights OK for Croatia as well?

Chtěl bych se zeptat, jak to vypadá v Chorvatsku? Stačí použíat denní světla?

Jes it is.

Ano stačí.

-Or do I have to use normal main lights instead of them?

Nebo místo nich (místo denních) musím použít normální potkávací?

No, you dont have to.

Ne nemusíš.

The law is telling you to use normal (main, short) or daytime lights (if you have one).

Zákon nám říká použít normální (potkávací) nebo denní - pokud je máš.

Wish you a nice holidays.

Přejeme pěkné prázdniny.

Best regards

Zdravím.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...