Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Teploměr


Guest jarek.gavlas

Recommended Posts

To vix: Nejsem si jistej, jestli jarek.gavlas chtel prave tohle cidlo. Ale pokud myslel cidlo k venkovni teplote, tak to je v pravem zpetnem zrcatku zespoda.

To jarek.gavlas: Pokud jsi myslel venkovni teplotu, tak myslim, ze mas stejnej problem, jako Dydzej. Pokud bych se k tomu nejak ted pres vikend dostal, tak bych zmeril odpor myho cidla, ktery je v poradku. Ale nic neslibuju, nevim, jak to budu stihat a jestli bude pocasi. Mozna by to potom slo nahradit termistorem. Pokud jsi mel na mysli to cidlo, jak psal vix, tak tyhle my reci ignoruj:D:D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jarek.gavlas: a mas tu teplotu podsvicenou (jako hodiny), nebo ne?

Otazkou je, jestli to neni nejakej studenak po ceste. Bohuzel nevim, jaky hodnoty ma cidlo vykazovat.

Jinak pristup k cidlu: zevnitr vytahnout ten cernej trojuhelnik, odsroubovat 3 srouby, tim se uvolni prave zrcatko a pak uz to staci nejak vyklonit a cidlo vycvaknout.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest jarek.gavlas

Hodiny i teploměr svítí, žárovičky jsem vyměnil. Tohle už jsou třetí hodiny. Vždycky mi je v servisu odvařili, tak jsem se rozhodl, že do servisu už s elektrikou nejdu :-)))) A s tachometrem taky ne. Musel jsem ho opravit sám. Pod to zrcátko mrknu :-))))

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To Dydzej: Ja si nemyslim, ze je to studenak. Podle toho, ze jsi rikal, ze se ti teplota hybe spravnym smerem, ale hodnoty jsou mimo, tak bych tipnul na to cidlo. Ja to rozdelam, zmerim odpor toho cidla a jestli se se zvysujici teplotou jeho hodnota snizuje nebo zvysuje. Z toho poznam, co za typ cidla to je. Bud je to polovodicovy senzor, pak nejspis termistor (NTC) a odpor s rostouci teplotou klesa. Nebo to muze byt senzor na bazi kovu (vetsinou platina) a tam odpor s teplotou roste. Tolik tedy teorie:D:D:D

Pokud namerim nejake rozumne hodnoty, tak se da koupit za par penez cidlo nove (ve ksefte s elektronickymi soucastkami) a zbyvalo by jenom vyresit, jak ho tam nacpat.

V pondeli dam vedet, jak to je.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest jarek.gavlas

K té teplotě. Ono se mi to moc nehýbe - rozsah 64-68°C od rána do večera, kdy je teplota od 4 do 20°C, je to docela blbé.

Jo jinak ty hodiny jsou z 306ky a jsou úplně stejné. V tom doufám problém není a to čidlo by měl být termistor (Tak jsem to pochopil ze zapojení 405ky. Nemyslím si, že by dělali jiné zapojení.

Tak jsem to zrcátko rozebral a čidlo tam bylo. Bohužel ho teď nemám jak proměřit, ale mám naštěstí dobrého maníka na elektroniku, takže by mi sehnal tu správnou součástku. Ale ty hodnoty bych uvítal :-))))

PS: Vyměnil jsem baterku - měl jsem starou babičku (tak 3 roky ale 45Ah) - 60Ah a ono to startuje jako lusk. A to jsem chtěl repasovat startér. Holt to chce někoho, kdo slyší, jestli je startér OK nebo ne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem to vcera zmeril. Je to termistor. Hodnota oporu pri 25 st. Celsia je asi 2500 ohmu. Je to priblizne. Meril jsem to pri asi 13 stupnich a na tech 25 jsem to ohrival rukou. Koukal jsem do katalogu a vyrabi se hodnota 2k2 (2200 Ohmu), tak tu bych koupil, kdybych to mel menit. Stoji to okolo dvacky. Doporucuju to nejdriv zkusit. Na to se nemusi oddelavat cele zrcatko, staci jenom ten trojuhelnik zevnitr a tam je schovanej konektor. Tak rozpojit a misto sondy ze zrcatka zapojit koupenou soucastku. Podle toho, co ukaze teplomer bych teprve dal rozdelaval zrcatko.

To Dydzej: Pokud to budes chtit zkusit, tak nejblizsi prodejnu u sveho pracoviste mas ve Vaclavske pasazi - COMPO. Tam by to meli mit. Pokud ne, tak napis mail a ja pujdu tento nebo pristi tyden nakupovat nejake soucastky do PS electronics, tak bych Ti to koupil tam.

A napiste sem, jak to dopadlo, pokud se do toho nekdo pustite. A pokud by to ukazovalo hausnumera, tak bych zkusil neco vymyslet.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Petr 605: Super, diky moc, tak ted uz mam s cim to porovnat :) Ja jsem sundal trojuhelnik, ale konektor nikde, jen dva draty ustici do zrcatka na strane jedne a dolu pod tapecirung. Kde je schovanej?

Zitra se v pasazi stavim, za dvacku ho koupim do foroty, abych to nemusel delat nadvakrat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To Dydzej: Me ze zrcatka koukalo asi 7cm tech dvou dratu a konektor byl schovanej jakoby pod tim trojuhelnikem pod plechem. Pod tapecirunk to vedlo az z protikusu toho konektoru. Ale jestli ty ho mas az ve dverich tak to je horsi. Jestli ty draty jsou nejak rozumne dlouhy tak jeden prerus, druhej jenom na kousku ohol a termistror priloz na ten prerusenej co vede do dveri a na ten oholenej kousek - myslim jenom na vyzkouseni. Pak ale budes muset ten oholenej znova oizolovat a prerusenej znovu spojit. Nebo oddelej tapecirunk, ale to bych asi nedelal, protoze abys nasel konektor, musel by jsi odlepit tu folii proti vode a ta odlepit nejde, tak by jsi ji musel opatrne u kraje odriznout a pak znova prilepit - je to pakarna. Nebo najit ktery jsou to vyvody na konektoru mezi kastli a dverma. Mozna by to slo zjistit z dokumentace.

Osobne bych volil prvni moznost. Nejmin prace a nejrychlejsi.

Ted me ale napada, ze pokud by jsi to menil, tak by jsi mel nejjednodussi tam nejaky konektor dat, abys mohl oddelat tu cast zrcatka s cidlem a napasovat tam ten termistor doma na stole. Nejaky auto konektory by tam uplne stacily. Termistor polaritu nema, tak tam nemusi byt konektor s dvema vyvody, ale staci dva jednotlive a je jedno jak se to zapoji.

Jeste jedna informace - pri tech 13 stupnich to melo odpor asi 4300 Ohmu, kdybys zkousel to cidlo, co tam ted mas, aby jsi to nemusel tolik ohrivat rukou. 13 stupnu je ted preci jenom castejsi teplota nez 25. :D:D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Součástku jsem koupil v sobotu v GM elektrinik za nějakých 15 kč,- a funguje dobře (myslím ten termistor 2k2). Konektor jsem rozebral a ke kabelům přiletoval termistor. Nechápu jen, proč originál čidlo stojí 750,- a na vrakáči 500,-, když se to dá tak lehce nahradit. Jinak díky za spolupráci :-)))))

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To Dydzej: V COMPU nemaj termistory? Tak to uz tam nikdy nechod. :D:D:D:D

Mezi nama: on je to strasnej kram..... Ale ja tam kdysi termistory kupoval.

To Jaryn: To jsem rad, ze to funguje. Drahy to je proto, ze ne kazdy si umi poradit jako Ty. :D V jednote je sila!!

[Editován dne 16/10/03 Petr605]

[Editován dne 16/10/03 Petr605]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Petr605: Haha, tak prave ted jsem nasel na finskym webu, kolik kOhm ma davat to cidlo... Vedet to driv, nemusels nic merit.

Cels kOhm

-30 13,45

0 6,49

15 3,48

20 3,17

25 2,5

30 2,15

40 1,50

Dotaz: pokud to cidlo nahradim 2k2 termistorem, bude to ukazovat o cca 3°C vic, nebo se pletu? Nemusim tam pak zapojit jeste dodatecny odpor?

BTW tam to original cidlo stoji 66 EUR.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...