Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

306 HDI - olej převodovka a rozvody


Steiner

Recommended Posts

Ahoj.

Mám P306 HDI, rok 2000, tach. 112 tis. km poctivých, původní motor bez oprav. Jestli se to tady už řešilo, omlouvám se, ale nic pořádného jsem nenašel:myslim

Kdy se mění olej v převodovce? Myslím, že výrobce i servisy Pažouta říkají 60 tis. km... Do je docela málo na plnou řídkou syntetiku pro koncern PSA, na to že konkurence má delší intervaly výměny nebo dokonce "celoživotní" náplně...? :roll Máte nějaké zkušenosti a doporučení?

Ve 120 tis. km mě čekají rozvody. Co všechno je nutno vyměnit? Rozvoďák je jasnej. Mění se všechny kladky, nebo jen nějaká dle "opotřebení"? A jak je to s vodní pumpou? Je nutno ji měnit při tomto počtu ujetých km?

Dík za vaše názory a doporučení. Věřím, že tento dotaz pomůže i ostatním majitelům vozů s motorem 2.0 HDI 66 kW.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Výměna oleje v převodovce žádný předpis nemá. Z praxe, co mám, není od úplně věci jej vyměnit při té výměně rozvodů, tj těch cca 100 - 150tis. Měnit jej po 60tis je zbytečnost. Jinak pojem "celoživotní" znamená jakousi projektovanou životnost auta, kterou to auto musí (s nějakým procentem chybovosti, samozřejmě) vydržet - ta projektovaná životnost je normálně nějakých 150-200tis, na což bývají kolonky v servisce (s reálnou běžně dosahovanou výdrží v praxi to nemá vůbec nis společného, takže poznámky o tom, jak to auto vydrží půl miliónu si případně nechte, to vím taky, že to vydrží).

Co se rozvodů týče, mění se rozvoďák, a obě kladky. Kladky sice vydrží o něco víc než řemen, ale spoléhat na to, že dají bez problémů dvojnásobek, je zbytečné riziko. Při první výměně, pokud je ten dosavadní nájezd zaručen a auto není stočené, stačí toto, při další výměně ve 240 doporučuji vyměnit i tu vodní pumpu. Pokud ty km nejsou 100% zaručené, vyměnil bych jí asi rovnou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...