Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Volant na křivo


Fulda

Recommended Posts

Koupil jsem 206 SW najeto 80 000 a má mírně cca 5° vychýlený volant do strany. Auto jede rovně, geometrie je snad OK, takže je to jen kosmetická a psychická záležitost. Jak se to dá řešit. Mám si nechat znova seřídit geometrii a přitom by mi srovnali ten volant, nebo je i jiné řešení?

A ještě, nemáte někdo zkušenosti s výměnou volantu? Mám ho trochu poškrábaný (s airbagem). Případně kde ho sehnat levně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osobně bych doporučil znovu udělat geometrii. Pokud nikdo nepřesadil volant na hřídeli o zub, pak je lepší pohnout s oběma spojovačkama tak, aby byla příčka volantu rovně. Pak totiž jde řízení od prostředka hřebenu o stejnou výchylku na obě strany. Takto máš "možnost" vytočit kola na jednu stranu víc, než na druhou a tam pak můžeš nejen škrtat kolem o podběh, ale při velkém vytočení i poškodit kloub na poloose. Teď si nevzpomenu, ale říká se tomu: "něčí (jméno) úhel". Některé vozy mají na krytu hřídele, co jde od volantu a na těle řízení proti sobě šipky, aby hřeben byl přesně uprostřed dráhy a tam se nasadí volant rovně a pak se seřizuje souosost a pak sbíhavost. Opakuji, že to platí, pokud nikdo nepřesadil volant - to se dá zjistit snadno i doma, že vytočíš kola na jednu a na druhou stranu a příčka by měla vykazovat stejnou polohu (zrcadlově). Např. doleva- 45° vlevo a doprava- 45° vpravo.

Edit: v servisu s oblibou štelují jen jednu spojovačku, což má za následek vybočení příčky. Přitom stačí velmi malý pohyb v závitu spojovačky. Chce je sledovat, jestli pečlivě seřizují obě strany spojovaček.

[upravil dne 27.6.07 Kdo]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...