Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín zdražel, no nie na burzách


Guest ZILA

Recommended Posts

Slovnaft zvýšil minulý týždeň ceny benzínu o 50 halierov, aj keď ceny na svetových burzách nerástli. Rezort hospodárstva nie je proti. Ceny benzínu v okolitých krajinách vraj rástli razantnejšie.

BRATISLAVA. Slovnaft zvýšil v piatok ceny benzínu o 50 halierov. Ako obvykle udalosť nekomentoval. Ceny benzínu na svetových trhoch však podľa analytikov minulý týždeň nerástli, skôr stagnovali. „Dôvodom nárastu cien nie je to, že by sa zvýšili ceny vstupov,“ povedal analytik spoločnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Priemerná cena benzínu sa podľa servera natankuj.sk, ktorý sa venuje sledovaniu cien palív na Slovensku, dostala na úroveň 38,48 koruny za liter (k 10. júnu).

V Česku benzín minulý týždeň mierne zlacnel

Ceny benzínu v Českej republike minulý týždeň nezdraželi, podľa Pírka dokonca mierne klesli. Za týmto vývojom stojí podľa analytika Atlantik AM Roberta Šíbla priaznivý vývoj cien ropy na svetových trhoch.

Včera stál v Česku benzín 30,40 českej koruny za liter. „Ceny nad 30 českých korún za liter sú síce stále vysoké, ale nedosahujú úroveň z konca minulého leta, keď stál liter benzínu v priemere 32 českých korún,“ povedal Šíbl.

Podľa Tomáša Novotného z portálu natankuj.sk minulotýždňovým zvýšením cien benzínu sa Slovnaft len doťahoval na ceny na svetových trhoch. Slovnaft tlmil nárast cien na čerpacích staniciach po tom, čo začiatkom mája odštartoval cenové rokovania s vládou.

Zdá sa, že vláda je s cenami palív dnes spokojná. Podľa hovorcu ministerstva hospodárstva Branislava Zvaru bol rast cien benzínu v okolitých krajinách v posledných týždňoch podstatne razantnejší. „Pred rokom bol benzín dokonca o tri koruny drahší,“ povedal.

Slovnaft by mohol zvýšiť ceny benzínu ešte o 20 až 30 halierov, aby dobehol vývoj cien na svetových trhoch, myslí si Novotný.

Podľa Juraja Uličného z Atlantik AM Slovnaft v cenách benzínu zohľadnil aj očakávaný rast cien ropy. Okrem vyššieho letného dopytu tlačí na ne aj predpokladaná silná hurikánová sezóna v Amerike, ako aj tlak ropných spoločností či kartelu OPEC, ktorý sa snaží udržať ceny na vyšších úrovniach.

Benzín na burzách pred

letom môže zdražieť

Tona benzínu včera na rotterdamskej burze stála okolo 730 dolárov. V polovici mája, keď vláda rokovala so Slovnaftom, rafinéria pri podobnej úrovni cien benzín zlacnela o 50 halierov na 37,50 koruny.

Priemerná cena benzínu na Slovensku sa minulý rok v lete vyšplhala na 42,50 koruny za liter. Na niektorých čerpacích staniciach stál aj cez 43 korún. Podľa Novotného sa počas tohto leta môžu ceny priblížiť k úrovni 40 korún za liter.

Pred rokom sa benzín na burzách obchodoval za zhruba 800 dolárov za tonu. Za dnešnými mierne nižšími cenami stojí podľa Pírka najmä slabší americký dolár. Americké rafinérie však podľa neho dosahujú v posledných týždňoch nadpriemernú produkciu. „Ďalšie zdražovanie benzínu na bur­zách v najbližšom období neočakávam,“ povedal Pírko.

jozino.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně zaslal: komisar

jedině že bys narazil na naftu:D

:potlesk:potlesk:potlesk:potlesk:potlesk:potlesk:potlesk

nezapomen som tvoj kamoš deme napul a mam hornicke skusenosti :D:D:D:D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně zaslal: Ferin007

Já si teda eště pamatuju benzín za rovný 3,- Kčs/litr. Zato například VHS přehrávač značky Tesla stál devítinásobek toho, co dnes stojí DVD přehrávače renomovaných světových značek...a bez započtění inflace! :P

no jo dedku maš pravdu :D:D:D:D:D:D:D:D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Původně zaslal: ZILA

Původně zaslal: Ferin007

Já si teda eště pamatuju benzín za rovný 3,- Kčs/litr. Zato například VHS přehrávač značky Tesla stál devítinásobek toho, co dnes stojí DVD přehrávače renomovaných světových značek...a bez započtění inflace! :P

no jo dedku maš pravdu :D:D:D:D:D:D:D:D

Já pamatuji když benzin jeětě stál 2 kč,ale to byl normal.

Při tankování do plné jsem platil 100kčs a 20kčs mi vrátily zpět!:potlesk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...