Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Uměli byste dát první pomoc?


Jirkap

Recommended Posts

Opakování je matka moudrosti a nikdy nevíte, kdy to budete potřebovat.

Stačí když si zapamatujete jen několik základních bodů a můžete díky nim zachránit život.

Uvolněte dýchací cesty

Představte si, že jste se stali svědkem nehody. Víte, co udělat jako první? Věděli byste, v jakém pořadí provádět jednotlivé úkony? Poté, co zavoláte záchrannou službu, stačí si zapamatovat jedinou poučku: ACB (air - circulation - blood). V tomto pořadí je poskytovaná pomoc nejúčinnější; nejprve postiženému uvolníme dýchací cesty, pak zajistíme oběh a nakonec zastavujeme krvácení.

Možná vám soucit velí podložit zraněnému hlavu, aby se mu lépe leželo. Tím mu však uzavřete dýchací cesty a pokud mu něčím při první pomoci můžete ublížit, je to právě tento krok. Když postižený nedýchá, zapomeňte na lovení jazyka v ústech a podobné nesmyslné úkony, dýchací cesty mu uvolníte jednoduchým záklonem hlavy. Při něm se oddálí kořen jazyka od zadní stěny nosohltanu a dýchací cesty se uvolní.

Pokud postižený samostatně dýchá, uložte ho do stabilizované polohy. Patříte do skupiny lidí, která si jen matně uvědomuje, co to je? I v tomto ohledu došlo k zjednodušení. Stoupněte si k němu ze strany a pokrčte jeho vzdálenější nohu v koleni. Ruku, která je vám blíž, ohněte v lokti (jakoby do svícnu) a upažte ji. Přetočte ho na bok a druhou ruku mu zasuňte pod tvář zakloněné hlavy. Těmito čtyřmi jednoduchými kroky mu zajistíte volné dýchací cesty a zabráníte tomu, aby vdechl případné zvratky.

Srdeční masáž a umělé dýchání

Stejně tak vám stačí zapamatovat si dvě čísla k tomu, abyste mohli provést správnou srdeční masáž dospělého. 30 a 2. Po třiceti stlačení hrudníku následují dvě vdechnutí. Složité počítání frekvence srdeční masáže už je také minulostí, jednoduchou pomůckou při srdeční masáži je písnička: "Rolničky, rolničky," která vám udá správný rytmus, v němž je potřeba srdeční masáž provádět.

Při masáži stlačujte zraněnému prsní kost v úrovni bradavek tak dlouho, dokud ho nepředáte zdravotníkům. Pravděpodobně netřeba připomínat, že srdeční masáž se provádí na tvrdé položce a vleže.

Při umělém dýchání stlačte nos a dvakrát do postiženého vdechněte. Při vdechu kontrolujte, zda se zvedá hrudník, což svědčí o proniknutí vzduchu na správné místo. Výdech je spontánní, takže rozhodně není potřeba žádné mačkání hrudníku a podobné úkony.

Pokud z nějakého důvodu nechcete zraněnému poskytnout umělé dýchání (například máte-li strach z infekce), je přípustné provést jen srdeční masáž.

Krvácení a šok

Jestliže máte tendenci jakékoli větší krvácení řešit zaškrcovadlem, potlačte ji v sobě. Zaškrcovadlo používají i záchranáři až na posledním místě, první na řadu by u velkého zevního krvácení měl přijít tlakový obvaz, a teprve pokud se vám jej nepodaří zastavit, použijte zaškrcovadlo. U něj je však velmi podstatné zapsat si čas, kdy jste jej použili, aby nedošlo k odumření končetin.

Při velkém krvácení dejte zraněného do protišokové polohy. Tělo se totiž samozřejmě snaží udržet přísun krve do životně důležitých orgánů a ty, které jsou pro přežití méně důležité, přestává prokrvovat. Šok proto také snadno poznáte tak, že když postiženému zmáčknete nehet, růžová barva se do něj vrátí až po několika sekundách. Položte postiženého na záda a zvedněte mu nohy přibližně třicet centimetrů nad podlahu, tím se krev z velkých cév dostane do centralizovaného oběhu.

Zdroj Idnes.cz,

http://zdravi.idnes.cz/umeli-byste-dat-prvni-pomoc-dfw-/zdravi.asp?c=A070402_152807_zdravi_bad

[upravil dne 2.4.2007 Jirkap]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takhle se teoretizuje snadno, v praxi to bývá horší. Mám zkušenost s člověkem, kterej chodil do ČČK a při nehodě nevěděl, co dělat- naštěstí nic vážnýho. Základy první pomoci znám, ovšem si nejsem jistej, jestli bych je v první chvíli zvládnul na 100%. Vím, že k tomu může dojít kdykoliv a při každý jízdě s tím víceméně počítám (hlavně když vidim ty zvířata za volantama některejch aut)...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když vedle mě srazil nějakej chytrák 2 holky tak sem z toho neměl rozum. Naštěstí za mnou jel někdo velice zkušenej, kdo hned přiběhl s dekama a lékarničkou tak sem aspoň uhnul s autem na chodník aby mohlo přijet sanitka. Od policajtů sem pak dostal zprda proč stojím na chodníku :myslim

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:super Chválím příspěvek toto je dobré znát i o půlnoci .

Pokud by někdo, z nás starších, měl zamotanou hlavu z nových pravidel, tak vězte, že to jde i po staru to znamená 5:1. Dokonce si myslím , že je to přirozenější, ale chce to většinou aspoň 2 zachránce pokud jste na to sami, tak klidně 30:2, prostě vždycky je lepší něco dělat , než jen koukat .

Přátelé a HLAVNĚ NEZTRÁCET HLAVU ;)

[upravil dne 4/4/07 žažo]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No po mé praxi v nemocnici bych se k ničemu nehrnul, tak nás to i učili, jen to základní, takže maximálně přiložit obvaz. Dávali nám celkem odstašující příklady, jací jsou lidé doopravdy. Měly jsme tam případ, kdy kolemjedoucí řidič pomohl pánovi z auta, protože začínalo hořet. Problém byl v tom, že pán zůstal po nehodě ochrnutý od pasu dolů a řidič, co ho vytáhnul dostal 2 roky natvrdo za ublížení na zdraví z nedbalosti, takže opravdu jen ten obvaz:(

A ono popravdě, kdo by uměl pomoc člověku, z něhož koukají kosti, je celý polámaný a leje to z něj jako blázen???? Myslím, že nejrozumnější v tomhle případě je zavolat RZS, protože co si budeme nalhávat, na našich silnicích jsou to případy v 99% pro zdatné chirurgi:myslim

[upravil dne 4.4.07 Supersonic]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...

Ac nerad, byl jsem nucen jednou zkouset sve schopnosti na D1. Nikdo jinej nezastavil, kazdej jen zpomalil, par lidi si to fotilo (auto na strese, spolujezdec na vic soucastek, ridic jen strasne od krve (ale prezil :super )) je to zajimavej pocit, zvlast pro cloveka kterej moc nemusi videt krev (ja). Ale zase ten pocit hrdosti kdyz prijela sanitka a doktor mi rekl ze nebyt me, tak ten clovek neprezil..... I tak doufam ze Vas nekde nepotkam v situaci, ze vam budu muset pomahat timto stylem ;-) Hlavne opatrne a s rozvahou, magoru je na silnicich uz tak dost ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...