Leo Posted November 15, 2006 Share Posted November 15, 2006 (edited) I když některá literatura uvádí, že je olej v převodovce věčný a nemusí se měnit, tak mi bylo v servisu doporučeno ho po 100000km vyměnit. Protože jsem chtěl mít jistotu, že tam bude nalito přesně to co má a starý olej z teplé převodovky pořádně vyteče (přes noc), tak jsem si to udělal sám. Četl jsem příspěvky na tomto fóru, ale i tak mne pár věcí zaskočilo a tak píši své zkušenosti (dělal jsem to v garáži pouze s obyčejným hydraulickým zvedákem). Záludnosti: - Na povolení výpustního šroubu je jediný správný nástroj čtyřhran kliky od dveří (chytil jsem ho do francouzáku, abych měl potřebnou sílu a nezkroutilo se to). - Nejdelší dobu mi trvalo najít napouštěcí šroub. Literatura uvádí u různých typů převodovek různá umístění. U té mojí je to nad výpustním šroubem, posunuté trochu ke středu. - Uvádí se špatný přístup k napouštěcímu šroubu a ten zprvu vypadá přímo nepřístupně. Pro povolení jsem musel strčit ruce a klíč za nosnou konstrukci přední nápravy a napouštění jsem dělal pomocí hadičky vyvedené nahoru do motorového prostoru (její průměr mi zajistil pomalé a rovnoměrné napouštění a tak to zateklo všude kam mělo). Postup: - Oddělání spodního krytu motoru. - Auto postavit na rovinu. - Nadzvednutí auta na levé přední straně a oddělání levého předního kola (při zvedání jsem si nastavil podkladové desky tak, aby po spuštění na ně bylo auto opět v rovině). - Odstranění zadního plastového krytu levého předního podběhu. - Vlezení pod auto a odšroubování napouštěcího šroubu a povolení vypouštěcího šroubu. - Spuštění auta do vodorovné polohy. - Vypuštění oleje (přes noc). Taky jsem zkusil párkrát zařadit všechny polohy a ještě něco vyteklo. - Očištění magnetu na vypouštěcím šroubu od kovových pilin. - Zašroubování vypouštěcího šroubu s novým těsněním. - Zavedení hadičky z vrchu motorového prostoru do napouštěcího otvoru převodovky (nahoře by měl být vhodný trychtýř). - Pomalé nalití 1,8l (nakonec necelých 2l - viz. pozdější příspěvek) převodového oleje Esso Gear Oil BV 75W-80 (mělo by to být akorát, než to začne z napouštěcího otvoru vytékat). - Zašroubování zátky, vrácení krytů, kola a je hotovo. Při prvním projetí bylo hned poznat hladší řazení, teď jsem si už asi zvyknul a rozdíl téměř nepoznám, ale vzhledem k očištění magnetku a černé barvě původního oleje si myslím, že to stálo za to. Dále uvádím pořízené fotografie. Vypouštěcí šroub: [upravil dne 28/11/06 Leo] Edited March 2, 2016 by Leo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leo Posted November 15, 2006 Author Share Posted November 15, 2006 Napouštěcí otvor s hadičkou: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leo Posted November 15, 2006 Author Share Posted November 15, 2006 Napouštěcí otvor s hadičkou (detail): Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leo Posted November 15, 2006 Author Share Posted November 15, 2006 Horní konec hadičky pro napouštění: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leo Posted November 15, 2006 Author Share Posted November 15, 2006 Vypouštěcí a napouštěcí šroub: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leo Posted November 15, 2006 Author Share Posted November 15, 2006 Starý olej a obal nového oleje: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OK406 Posted November 15, 2006 Share Posted November 15, 2006 Původně zaslal: komisar velice dobrá věc sice by se to mohlo dáti někam jako udržba aby to bylo k snažšímu najití .Jeden odkaz kde by byly různé návody.Jinak velice pěkné:papa:papa:papa:papa Souhlasím s Komisařem, že je to velice dobrá věc a chci říci, že se ho hodí každému, kdo bude vyměňovat olej v převodovce. I technologický postup je bezva. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pucmeloun Posted November 15, 2006 Share Posted November 15, 2006 Teda hluboká poklona - tyhle věci by asi vážně chtěli zvláštní a viditelné místo. Fakt bezvadně popsaný ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leo Posted November 28, 2006 Author Share Posted November 28, 2006 Tak tato akce měla tento víkend ještě dohru. Protože jsem si přečetl v nově obdrženém návodu k vozidlu, že by místo 1,8l uváděných v literatuře mělo být v převodovce 1,85l oleje, tak jsem večer nelenil, zvedl auto, sundal kolo, dal ho do roviny a nalil tam ještě zbytek oleje co mi zbyl tak doluho, než začal vytékat tou nalévací dírkou. Vlezly se tam nakonec skoro 2 litry, ale prý to tam má být až po okraj, takže to bude OK. Po doplnění mohu sdělit jednu kladnou zkušenost a to, že přestaly rachotit převody při couvání (jak tu také uvádělo pár lidí, že mají divné zvuky při zpátečce), takže asi jsem ponořit do oleje ještě nějaké horní kolečko:D. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keeper Posted August 21, 2007 Share Posted August 21, 2007 Caves pezotaci, ja som sa tiez na to pytal a vraj je napln prevodovky dozivotna, takze ju netreba menit:D bye [upravil dne 21/8/07 Keeper] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIBOP Posted August 21, 2007 Share Posted August 21, 2007 dobrá dokumentace díky za všechny:super:super:super:super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kohlla Posted August 21, 2007 Share Posted August 21, 2007 No kdyby se někdo obětoval, a udělal takhlee hezkej návod výměny na 306 vůbec bych se nezlobil. Dík Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pe.Tr Posted August 21, 2007 Share Posted August 21, 2007 vypuštak je dole , pod převodovkou a nalevaci otvor je zboku převodovky ,myslim že 19 , sundas L předni kolo a ten plast co je mezi kolem a převodovkou a tam ho uvidiš , leješ olej dokud ti nezačne přetekat , pak zašroubuješ a fertig , jo a do 1,9 D převodovky 1,8 litru oleje .do tveho to bude stejne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kohlla Posted August 21, 2007 Share Posted August 21, 2007 Původně zaslal: Pe.Tr vypuštak je dole , pod převodovkou a nalevaci otvor je zboku převodovky ,myslim že 19 , sundas L Taková rychlost, poklona moc děkuju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mifa Posted August 21, 2007 Share Posted August 21, 2007 Původně zaslal: Leo Tak tato akce měla tento víkend ještě dohru. Protože jsem si přečetl v nově obdrženém návodu k vozidlu, že by místo 1,8l uváděných v literatuře mělo být v převodovce 1,85l oleje, tak jsem večer nelenil, zvedl auto, sundal kolo, dal ho do roviny a nalil tam ještě zbytek oleje co mi zbyl tak doluho, než začal vytékat tou nalévací dírkou. Vlezly se tam nakonec skoro 2 litry, ale prý to tam má být až po okraj, takže to bude OK. Po doplnění mohu sdělit jednu kladnou zkušenost a to, že přestaly rachotit převody při couvání (jak tu také uvádělo pár lidí, že mají divné zvuky při zpátečce), takže asi jsem ponořit do oleje ještě nějaké horní kolečko:D. Perfektní návod,jen jsem si nepřečetl slovíčko pomalu nalévat,ale přišel jsem na to velice brzo. Dělal jsem to pod autem v montážní jámě a kolega měl tu trpělivost a naléval zezhora,já dole v jámě slabou trubičku přiškrcoval a pouštěl,ale packa mě bolela pořádně.Chce to trpělivost a čas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alek Posted August 22, 2007 Share Posted August 22, 2007 Nedávno jsem také měnil olej, opravdu aby byl olej po okraj nalévacího otvoru, jsou potřeba skoro celé 2litry.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirec.dk.406 Posted August 23, 2007 Share Posted August 23, 2007 ja som to menil tiež, ale nalial som to to cez odvzdušňovací otvor čo je hore na prevodovke tam je vačší otvor takže to šlo dnu rýchlejšie, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Devilstorm306 Posted August 23, 2007 Share Posted August 23, 2007 Nevíte pls, kde je nalévací otvor u 6-ti kvaltu na S16? To jak je to tu popsaný pro obyč 306 sem ho nějak nenašel :-( Aspoň vědět v kterých místech. Je tam na prd přístup a nic tam nemůžu najít. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kobra Posted December 17, 2007 Share Posted December 17, 2007 Pokud tam nějaký olej máš, tak ano. Nezapoměň na netěsnosti , gufera poloos, opravy atd..... Tlak v pneumatikách a olej v motoru by jsi taky měl kontrolovat častěji jak při jeho výměně po 60-ti popř 15-ti tisících km. Původně zaslal: Keeper Caves pezotaci, ja som sa tiez na to pytal a vraj je napln prevodovky dozivotna, takze ju netreba menit:D bye [upravil dne 21/8/07 Keeper] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlackVeil Posted October 9, 2008 Share Posted October 9, 2008 no s tou dozivotni naplni se to ma tak, ze se mysli vetsinou 250000 km nebo 5 let, toto jsou prumerne udaje ze zapadniho trhu, kde se po techto km nebo letech lidi aut zbavuji... bohuzel to neplati pro trh cz a sk... takze tak... jinak viskozitne je prevodovy olej pro prevodovky PSA 75W80, takze to je spravne.... no, a jestli se odvazim, tak si ho taky zkusim nekdy vymenit, protoze mi to pri zpatecce hazi ten zvuk, ktery se tady popisuje.... jenom doufam, zo to nezmrvim zase takovy talent nejsem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts