Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Syčení při akceleraci


Leo

Recommended Posts

Mám takový podivný dotaz. Při normální jízdě je vše OK, ale když potřebuji více akcelerovat (třeba při předjíždění) a pořádně sešlápnu pedál plynu, tak se na chvíli ozve z prostor středního tunelu (někde jak je ovládání klimatizace) takové jemné syčení (možná něco jako zvuk ventilátoru). Když se překonají otáčky od 1700 do 2500 tak to pomalu utichne.

Dělá Vám to taky nebo jsem sám a něco není v pořádku? Jinak nepozoruji nic divného (ztráta výkonu, spotřeba a pod.), ale nerad bych něco podcenil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podle mne je to také turbo, ale je to moje první HDI, tak jsem se radši zeptal. Jak to vlastně funguje, když mám otáčky 2000 a jen to lechtám, tak se točí pomaleji než, když při stejných otáčkách jedu třeba do kopce a víc na to „šlapu“ tak se točí rychleji?

Podle kusých informací jsem si myslel, že otáčky jsou závislé na proudění výfukových plynů a jako laik jsem usoudil, že je toto proudění závislé jenom na otáčkách. Ten tlak z turba se někde kumuluje a v případě potřeby se přes regulační členy pouští k motoru. Není mi však jasné co se děje s tlakem co přebývá (upouští se?) a co se děje pokud tam dostatečný tlak není (jde to přímo z turba?)? Znovu opakuji, že jsem v problematice HDI začátečník a tak se rád nechám poučit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

turbo v HDi funguje jako kazde jine turbo v jinem motoru. VYfukove plynu roztaceji turbo, a to nasledne tlakuje do sani stlaceny vzduch. Cim vetsi seslapnuti plynu, tim vetsi rychlost a tlak vyfukovych plynu a tim vetsi otacky turba a tim vetsi tlak do sani(stejne to plati o otackach). Tlak do sani je jeste omezen na strane turba pomoci regulace tlaku vyfukovych plynu prepoustecim ventilem, nebo samonatacecimi lopatky turba. Cili od urcitych otacek pri plnem plynu uz turbo dava +- konstantni tlak.

U starsich motoru, viz. napr u meho jde syceni turba slyset velice zretelne(och nadherny to zvuk :) ). K tomu prispiva take mnozstvi mensich netesnosti atp. Kdyz mas diru ve vyfuku, nejlepe jeste pred prvnim tlumicem, tak to syceni je VELMI hlasite pri seslapnuti. Samotne turbo totiz docela dobre tlumi chrochtavy zvuk vyfuku a misto toho vydava pri urcitych otackach hlasite syceni / vyti / piskani.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takže pokud jsem to správně pochopil, tak otáčky turba jsou závislé na zatížení motoru a ne na otáčkách motoru. Díra ve výfuku snad nebude, protože to by bylo slyšet při protůrování motoru rakové to „prdění“ jako u mého starého auta.

Přestanu to tedy poslouchat a budu radši jezdit :papa.

Díky :potlesk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...