longstarr Posted April 6 Posted April 6 Zdravim, S prichazejicim peknym pocasim, jsem zjistil, ze mi nefunguje klima. Chladivo doplneno loni na zacatku leta. Vcetne disgnostiky a tlaku v potrubi. Loni fungovala klima v poradku a letos po zime nic. Diagnostika nehlasi zadnou chybu, krome par hlasek na ECU, ale to by s klimou nemelo souviset. Pokud mi nezacal prosakovat okruh behem zimy, tak me nic nepada. Muze byt treba spatny kompresor nebo soucastka bez chybove hlasky v diagbox? UV baterku uz mam objednanou, abych zkontroloval pripadne uniky.Nemate nekdo prosim fotku, jak moc jdou videt uniky pod UV lampou? Dekuji Quote
ChouLu Posted April 6 Posted April 6 UV se dnes již do chladiva nepřidává uniky se řeší kombinací vodík/dusik... Můžeš zkusit šroubovákem zatlačit na ventil, pokud tam bude relativně malý tlak, tak je málo chladiva Další možností je kouknout do diagboxu jaký tlak tam máš.. minimum je 5 baru Kompresor též můžeš otestovat přes diagbox A některé chyby v ECU dokážou blokovat klimu xSilver, OK406 and longstarr 3 Quote
longstarr Posted April 6 Author Posted April 6 Nasel jsem uctenku. 1000 - chladivo R-134a 500 - servis klimatizace 150 - kontrastni latka Tak predpokladam, ze to bude asi UV. Ale diky za ty tipy s Diagbox. Zitra propatrat. Jinak hlasky v ECU se vztahuji ke spatne poloze vackoveho hridele P1335 a dalsi tam bylo neco s P0035 jestli si to pamatuji. Snimani polohy skrtici klapky. Quote
xSilver Posted April 6 Posted April 6 Ja mel na 308SW s klimou ten problem ze zniceho nic prestala chladit. Aby se ukazalo ze vpravo dole (po smeru jizdy) je kolinko od klimy co se pri otresu motoru dotkne kladky ... vysledek je jasny. I kdyz to byla opletena hadrova "pancerovka" tak ji zub casu (kladka) uhlodala a prosaklo chladivo ven. Na tlakove zkousce dole v Motole cista nula na tlakomeru a natlakovat ten okruh zkusebne nesel, tak nasli kde to je a misto hadrovky tam je kus pevne roury jako koleno co mi ted drzi tvar a odstup od kladky. Od te doby zatim klid ( s timhle problemem, ale mam jine). Quote
longstarr Posted April 6 Author Posted April 6 Pomuzete mi prosim s tema obrazkama z diagbox? Chapu to spravne, ze tlak v okruhu je pouze 1 BAR? takze je to kompletne prazdne. Jsem na rovinu dost nastvany. V servisu se dusovali, ze delaji test tesnosti a ze by to do spatneho okruhu novou kapalinu nedali. Ted jsem si cetl na netu a ta masina dela pouze zkousku podtlakem. Vysaje vsechno vem z okruhu a ceka cca 15 minut, jestli to tesni. No a tady je kamen urazu. To gumove tesneni, v mem pripade hadice v miste spoje s kovovou trubkou, se pricucne a masina pozna prd... Takze servis by byl velice rad, kdybych j tam nechal kazdy rok 1500,- neuveritelne. Snad mi tam dali aspon tu kontrastni barvu, at si overim, ze to vali z toho spoje hadice/trubka. A jeste prosim dotaz. Nevite, proc ukazuje to jedno cidlo teploty -37°C ? Quote
Ice-man Posted April 6 Posted April 6 Ahoj. A jeste prosim dotaz. Nevite, proc ukazuje to jedno cidlo teploty -37°C Starší verze klimatizační jednotky má jen jedno čidlo, proto to druhé ukazuje nesmysl. Mám to taky tak. longstarr 1 Quote
VojtouNerCZ Posted April 7 Posted April 7 Upřímně, podtlakem mi jednou nepoznali ani shnilej chladič Jedině čuchačka. ozzy56 1 Quote
ozzy56 Posted April 7 Posted April 7 jojo, ta zkouška těsnosti je obvykle k hownu--pozná jen díru jak do řiti Quote
ChouLu Posted April 7 Posted April 7 Hele já bych servis neodsuzoval za rok není problém, aby tam byla díra jak do vrat.. prostě ty chladiče hnijou (ve většině případů je to chladič) a s tím servis nic nenadělá.. to by ti musel vše vyměnit a přetěsnit před každým plněním a to by jsi nikdy nezaplatil a UV je story sama o sobě.. většinou se to rozprskne tak, že je to všude a najdeš ohromnej flek uplně všude, ale s jistotou nebudeš vědět kde. Já bych šel cestou vizuální kontroly chladiče - pokud bude ze předu vypadat hrozně, tak vyměnit a bude klid nebo připlatit (cca 1500-2500) a nechat udělat test vodíkem/dusíkem Quote
oddie Posted April 7 Posted April 7 U starých aut mám dvoukrokové pravidlo řešení ucházející klimy i bez zkoušek těsnosti: 1. Vyměň chladič 2. pokud to nepomohlo, hoď to do sběrných surovin, páč zbytek nemá cenu řešit ChouLu, VojtouNerCZ and Péťa 3 Quote
longstarr Posted April 7 Author Posted April 7 Ja mam uprimne zatim podezreni na ty spoje hadice vs. kovova trubka. Je to od kapaliny. Auto si chci nechat takze to i opravit. Uz jsem nechal pred rokem repasovat trubku serva a borec to udelal krasne za par stovek. Jeste jsem mu nechal na pivo Otazka, jestli klasicka hadice na hydrauliku vydrzi tu chemii co se dava do chladiva R-134a? Quote
VojtouNerCZ Posted April 7 Posted April 7 Já přijel tehdy už s děravým chladičem. Auto jsem koupil s prázdnou klimou, udělali podtlakovou zkoušku, že je vše OK, nafoukli a za tejden klima opět prázdná. V chladiči díra jak do zadele Quote
ozzy56 Posted April 7 Posted April 7 s tou klimou to není tak zlé , jen to nesmíte řešit v autoklimaservisech atd., chladič je na výměnu v 99% a kompresorů je na vrakáčích mraky..., pokud máte ,,kontakt'' na klima servisy, co opravují klimy v hospodách atd., tak se to dá opravit celkem levně včetně potrubí ale když si čověk uvědomí, JAK ČASTO klimu opravdu potřebuje, tak nejlevnější je otevřít okna Quote
longstarr Posted April 7 Author Posted April 7 (edited) Kompresor bude v poradku na 99%. Min. rok hned po naplneni klima jela jako diva. Jeste v lete jsem slysel cvakani kompresoru, ale uz to chladilo mene, jak to unikalo. Kondenzator klimy se da koupit pod 2 tisice, coz neni zadna hruza. I kdyz v tech znackach se nevyznam... Vetsina bude asi aftermarket...? https://www.motora.cz/peugeot/407-kupe-6c_2005/3.0-v6_18991/klimatizace/kondenzator-klimatizace_100355 Trubky se na V6 sehnat nedaji, takze tam to budu muset repasovat. Jen mam strach, jestli standardni hydraulicka hadice vydrzi to chldivo a nebude se naleptavat nebo neco... Nevite o nekom, kdo dela opravy v okoli ostravy? Spis mam problem s casem a mozna bych to hodil do servisu... Teda pokud ten clovek vi, co dela Edited April 7 by longstarr Quote
ChouLu Posted April 7 Posted April 7 Ono dokáže chladivo utíkat i tím kompresorem, např kolem hřídele řemenice Quote
Vena garážmistr Posted April 8 Posted April 8 Věř tomu co píše Lukáš nebo oddie z 90% na autech který měli problém s klimou jakože únik takový že to během pár týdnů ztrácelo funkčnost byl chladič(výměník , kondenzátor) to už je jedno jak to kdo nazve co máme vyzkoušené tak z ACI fungují obstojně a cenově to není nesmysl. Vyměň nech vyměnit ten chladič a uvidíš co to bude dělat. Klima hadice lidi co dělají hydrauliku nechcou dělat protože ty lisovaný spoje mají trochu jinou konstrukci a většinou tím chladivo dokáže utíkat kdežto olej tama neprojde. Jasně dneska to není takové jako před x roky kdy opokud klima vydržela chladit přes ty 3-4 měsíce v roce kdy byla potřeba tak to stačilo a na jaře se to nechalo za pár stokorun zase naplnit protože díly byli na to drahé dnes je lepší minimálně ten chladič vyměnit a jak píšou kluci tak to většinou pomůže. Quote
longstarr Posted April 8 Author Posted April 8 Diky vsem za tipy a rady. Pockam, jak mi dorazi ta UV baterka. Vecer zkusim mrknout pres toto. Ten vymenik od Denso stoji cca 2 litry. To je rozumna cena. Tak snad se dopatram uniku a dam vedet, jak to dopadlo Quote
PaKr Posted April 8 Posted April 8 Asi bych zvážil i výměnu klasického chladiče bude to při jedné práci a jestli je ještě původní, tak už má taky něco za sebou. A skoro osobní zkušenost - první utekla klima a asi za dva měsíce i nemrzka Quote
Recommended Posts