Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdarec mechanici,

Chystám se na výmenu motoru u Berlinga (najeto 400tis.).

Mám tam 1,6 66kw NFR. Můžu ho vyměnit za 1,6 80kw NFU? Jaké jsou rozdíly u těchto dvou motorů (kromě tedy výkonu)?

A jak je to s technickou?

Díky za rady.

J.

Odesláno

Legálně to pravděpodobně nepůjde. Ale ty motory vypadají na první pohled stejně, když přerazíš čísla, tak nikdo nic nepozná. Bude ale potřeba převodovka, motor, možná poloosy, svazek, ECU, tu spárovat s autem... A doufat, že si to spolu bude povídat. 

Odesláno

Ono to jde přes zkušebnu i zapsat. Pokud se ten motor do daného auta montoval, tak je to jednodušší, pokud ne, tak to taky jde, ale je to dražší. 

Myslím ale že u Berlinga to za to nestojí, páč ten zápis taky není úplně zadarmo. 

Odesláno (upraveno)

Podle mě je motor identický, minimálně to "železo". Pohledově taky. Možná jsou jiné vstřiky, nebo něco na hlavě, ale určitě to pohledově vypadá stejně. ŘJ bude jiná zcela jistě (mapy atp.) Samého by mě to zajímalo. Motor by pasoval určitě, budou tam jenom jinak držáky motoru, altíku, klimy popř. serva, ale to jde taky přeházet. Myslím, že by pásl i na původní převodovku. Pokud by to bylo moc ideální, tak se to liší jenom softem v jednotce, což by nevadilo, protože ta by ti zůstala. Pokud ne a dal bys tam tu 80 kW, tak to asi poznají na emisích, protože to načítají a ta jednotka se nějak hlásí. Jinak ta verze 66kW je myslím značená NFR. Osobně si fakt myslím, že je jiná jenom jednotka, popř. vstřikovače, možná klapka. No bádej a dej vědět. 

Jo a čísla motoru řešit nemusíš, motor je považován za "součástku" a v techničáku už jeho číslo nenajdeš.

Upraveno uživatelem robodox
Odesláno
před 5 hodinami, PaKr napsal:

Tak správně by to nemělo projít,  ale pochybuju,  že to někdo bude hledat ;) 

Proč ho chceš vlastně měnit? 

Myslel jsem si, že už má nejlepší za sebou. Chtěl jsem to ale nechat až na léto. Jenže včera, když jsem jel z práce, začala mi stoupat teplota motoru a nejspíš jsem to uvařil. Voda se mi ztrácela už delší dobu, do oleje to nešlo, pod autem jsem taky nic nenašel. Měnil jsem chladič, hadice, ale pořád to někde teklo. Dolejval jsem tak jednou za měsíc. Včera to byl ale extrém. Ke konci cesty to jenom zarachtalo a zasyčelo a bylo dokonáno. Domů jsem ale dojel, krokem 🙂 Dneska jsem to i nastartoval, ale nejspíš to nepojede, má to zvuk jak formule. 

Takže jsem tu výměnu jenom urychlil.

Odesláno

No co jsem tak mrknul v rychlosti, tak ne netu se ty motory prodávají s tím, že je to jak NFR tak NFU. Podle mě, když necháš původní sání + příslušenství, tak by to mělo fungovat. 

Odesláno

Na 99% jsem si jistý, že bude stačit vyměnit holý motor a pofrčí to.... Samozřejmě použiju svoje sání, výfuk a domek termostatu s čidly. Tím pádem neřeším ECU a spol. Procento pravděpodobnosti, že to ECU nezvládne "ustříkat" u stejného objemu je dost mizivé.... :roker

Odesláno
před 44 minutami, robodox napsal:

No co jsem tak mrknul v rychlosti, tak ne netu se ty motory prodávají s tím, že je to jak NFR tak NFU. Podle mě, když necháš původní sání + příslušenství, tak by to mělo fungovat. 

Hledal jsem právě na netu, že nějakej koupím a všude na mě vyskočily oba typy otnačení, tak mě zajímá, jestli je můžu zaměnit.

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Tak jsem se v tom začal šťourat a zjistil jsem, že to zřejmě teklo přes domek s termostatem. Uvnitř to byl celý nějaký vyhřátý, polámaný a těsnění na dva kusy.

Vzhledem k tomu, že se ten motor nějakou dobu dost festově hřál, bude ještě OK? (Druhej den jsem to ale normálně nastartoval). 

Když už to mám odstrojený, chtěl bych vyměnit ještě těsnění pod hlavou a pod., který je tam možná od začátku. Jak se k němu dostanu? Musím tam nějak přes rozvody, nedaří se mi sundat kryt rozvodů. Neměl by někdo zběžnej postup?

Zkusil bych nejdřív tohle, kdyby to nemakalo, pak bych ten motor teprve vyměnil.

Díky za rady.

Odesláno

Sundat držák motoru, kryty rozvodů, zaaretovat, sundat rozvody, sundat palici, nechat případně srovnat, zkontrolovat i blok jestli se to uvařilo, dát tísko podle toho kolik sw vzalo na hlavě a opět složit. 

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Zdravím,

po nějakém čase jsem zase pokračoval v práci, teď na to mám čas, tak bych to chtěl dodělat celý.

Vyměnil jsem těsnění pod víkem ventilů, tam to bylo celý od oleje a teklo to až do svíček. Vyměnil jsem i svíčky. Těsnění pod hlavou jsem tam zatím nechal a chtěl jsem to zkusit, jestli to bude makat.  Dal jsem to celý dohromady, jal jsem se to nastartovat, otočil klíčkem a..., moment překvapení (???)... 

...nic podstatného se  nezměnilo, blafe to na dva-tři hrnce, olej z ventilů ale už neteče. Nevím ale, jak je na tom těsnění pod hlavou, to musím zjistit.

Napojil jsem to na diagnostiku, ta mi jednou ukázala, že je špatné spalování (závada vynechání spalování) ve všech 4 válcích, při druhém měření mi zase řekla, že jenom ve 2. válcích, a ještě závada vynechání spalování-příliš malá zásoba paliva.

Musím podotknout, že když jsem s tím autem přijížděl tenkrát domů, tak asi pět km před domovem mi to začalo jet na ty tři hrnce, do té doby to bylo v cajku, a pak mi ještě selhal posilovač brzd, tzn. že mi nejde, nebo jen velmi těžko, sešlápnout pedál brzdy. 

Když jsem tak nějak hledal servis info, zjistil jsem, že by to mohlo spolu souviset, protože posilovač brzd využívá podtlaku ze sání.

Mám tedy hledat problém někde v sání, a kde konkrétně, nebo bude stačit vyměnit jenom posilovač brzd?

Ono by to mohlo být i v tom těsnění pod hlavou, že? 

(Vyměnil jsem i zapalovací lištu).

Děkuji za nasměrování k cíli 🙂

Odesláno

Mno a jak jsou na tom tlaky? Jestli jsou nové svíčky a rampa, to můžeme brát jako OK, takže změřit tlaky, vytáhnout vstřiky a aspoň podhledově se podívat jestli hezky rozprašují. 

Problém v sání, defacto jediný co tak ai to z něj bere podtlak, takže jediné co může být špatně je buď vyloženě posilovač, válec atd, případně někde podtlak uniká (to budeš muset projít hadičky atd, a ono i falešný vzduch v sání by mohl tvořit i to, jak ten motor blbě jede) 

Odesláno (upraveno)

Než mi přijde měřák, kouknul jsem na vstřiky. Než je vyndám, pohledově jsem zkontroloval el. zapojení. Je to tam celý zbastlený a lá od Pantáty - vedou dráty, spájený dráty, bez izolace, něco je tam utržený a nevím, kam to patří. Předchozí majitel se mi pomstil.

Neměl by někdo el. schéma zapojení vstřiků?

Moc by mě to pomohlo.

Děkuji

edit: Nějaké plány a zapojení už jsem našel.

Upraveno uživatelem vavrenco
Odesláno

Dneska jsem měřil ty tlaky ve válcích:

1. a 4. válec - něco mezi 10 a 11 bar,

2. a 3. válec - něco mezi 8 a 9 bar,

někde píšou že OK, jinde zase, že je to málo.

Dá se z toho odhadnout nějaký problém nebo zde můžu chybu vyloučit?

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...