Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj,

omlouvám se za kategorii, ale nevím kam to dát, protože dotaz se netýká konkrétní verze vozu.

Budu dojíždět 2x22Km do práce. Teď mám několik aut včetně P206 1.4i. A peugeot se mi zalíbil provozníma nákladama. Protože všechny náhradní díly stojí okolo 300,- Kč. 😄

No chtěl bych pořídit nějakou 1.4hdi od peugeota kvůli spotřebě a měl bych pár dotazů.

1. Motorizace. Všude to vychvalujou, ale má tenhle motor při větším nájezdu nějaké obecné závady? Přece jen už to jsou staré motoru. Našel jsem pár recenzí na tuhle motorizaci, ale nic aktuálního.

206 vs 206sw
2. 206 vs 206sw a zadní náprava. Má 206sw ten samý problém jako krátká verze, že se tam kazí ložiska a kola jdou do A?
3. Mají ty auta psané jiné hmotnosti přívěsů, nebo jsou stejné?
4. Liší se nějak zásadně spotřeba u kombíku a celkově provozní náklady?

5. Nebo ten motor zvolit v nějakém novějším typu jako 206+, 307, 207? Cena do 50 tis.

Chci jen automatickou klimatizaci. Nebaví mě neustále točit kolečkama.

Díky

Odesláno

nechal bych si (koupil bych) tu 1.4 54kw benz., nenáročný motor, spotřeba dobrá, náhr. díly za hubičku, navíc těch motorů jsou plná vrakoviště, zad. náprava stejná ,ale silnější torzky pro SW

Odesláno

307 s 1,4Hdi bude raritou, v bazarech se jich prilis moc nenachazi. Navic ten motor uz bude na tohle auto malej. V te 206 to jde, osobne ji mam ve 3dv verzi a bohate mi staci. Prazdne, jen s ridicem, vyrazne neztraci ani na dalnici a porad jede do 5l nafty. Ale zas v nalozene 206 SW uz ten motor bude asi taky malo, preci jen i kdyz to diky turbu nejakej kroutak ma, ma to jen 50kW vykonu. Ono na SW je malo i ta 1,4 benzin, se kterou jsem mel taky cest se svezt a hlavne pri predjizdeni s tim clovek musi pocitat, hodne to tocit a stejne to nejede.

Nápravy jsou stejne. SW ma jeste navic takova pomocna pricna ramena, kde se muzou vymlatit silentbloky a krome rozjeti do A pak jeste mlati i ta ramena :) Hmotnosti privesu budou napsane v uzivatelske prirucce https://public.servicebox.peugeot.com/APddb/index.html

206+ a 207 uz budou ty 1,4Hdi s FAP filtrem, takze tam uz hrozi moznost, ze bude filtr na konci zivotnosti a musel by se menit.

Odesláno (upraveno)

Jasný. Pěkně schrnuto v jednom příspěvku. Budu teda hledat 206 s aut klimou. To mi nějakou dobu zabere.

A ještě mám otázku na kterou jsem zapoměl. Jak rychle se ta 1.4hdi ohřívá?
Mám zkušenost s audinou 1.9tdi a ta se proti všem benzínům co mám ohřívá fakt dlouho. Myslím v zimě, za jak dlouho začne topit.

Upraveno uživatelem dracekvo
Odesláno

Ma to automaticky pridavny elektricky ohrivani chladici kapaliny, takze topi pomerne dost rychle. Po 5 km uz jde vlaznej vzduch. Ja si dodelaval i teplomer oleje a po tech 5km je uz na takovych 80°C. Muzu se na tu teplotu schvalne zamerit ted, kdyz je chladno a napisu. Ale az koncem tydne, musim nejdriv udelat STK, uz mi propadla, tak ted jezdim jinym :)

Odesláno (upraveno)

sežeň v co nejlepším stavu 205 D --206 D od nějakého fandy a budeš jezdit do práce v klidu za 5 litrů bez poruch na motoru,  HDi s FAP, Blue atd. ti tuhle službu neudělají, protože jsou komplikované, bohužel, z dnešní nabídky jen malý jednoduchý benzín :myslim

edit: navíc cena benzínu i nafty je stejná, leda bys měl přítok...

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno

To už dneska neplatí. Komůrkových motorů v solidním stavu je už jen pár (a spíš už v muzeu :D ) a jsou oproti přímovstřikům mechanicky choulostivější. První generace commonrailů nijak komplikovaná není a díly na to jsou dávno řešitelné snadno - ty roky 1999-2005 (cca) a motory např typu RHY 66kW se vstřikováním Bosch, bez dvojhmoty a podobných kravin jsou prakticky nedostižné. Ten 1.4HDI se ale taky celkem dá, viz Ferry...

Odesláno

píšu HDI s FAP, Blue, eHDi atd. , jinak těch Hádéíček z let kolem roku 2000 už taky moc není, musel bys narazit na udržovaný kus, to je jasné..., zrovna dneska jsem se před havířovským Globusem bavil s penzistou, co tam přijel s 307 a má v ní RHY--zelená metalíza, auto jako nové 👍, od novoty v garáži, najeto 82 tisíc... :super

Odesláno

Ještě trochu zamotání hlavy. 307 a 207 mají jednoduchou zadní nápravu ( obyčejnou vlečnou a klasické pružiny )

Jel jsem s 1.4 hdi v 206 ( obyč i sw) a na normální jízdu úplně v pohodě. Ale jel jsem s 1.6 hdi v 307  ( break ) a myslel jsem, že to budu do kopce tlačit. 

Odesláno

@ozzy56 Strejc ma 307 z roku 2001, s 1,6 16V (NFU) a najeto ma 9000km (slovy devet tisic) :) Cely roky jezdil se sluzebakem a 307 stala pod bilym prosteradlem v garazi. Loni, kdyz sluzebaka ukoncil, jsem mu na 307 kupoval novy pneu. Ty letni goodyeary, co tam mel, mely sice 7,5 mm, ale byly 22 let stary :D

Odesláno
V 17. 10. 2023 at 10:12, Ferry napsal:

206+ a 207 uz budou ty 1,4Hdi s FAP filtrem, takze tam uz hrozi moznost, ze bude filtr na konci zivotnosti a musel by se menit.

207 1,4Hdi je (bolo) ešte dosť aj bez FAPu

Odesláno

takze dneska jsem tu teplotu sledoval. Venku 4 °C a po 5km voda na 70 °C a vcelku teplej vzduch z vydechu v kabine. A to jen mirnou jizdou cca 60km/h a silnice docela z kopce. Olej priblizne taky 70 °C. Po 10km mirne ustalene jizdy lehce zvlnenou silnici uz teplota vody asi na 85°C a olej taky tak. Rucicky budiku jsem kalibroval podle hodnot z diag, takze ukazujou dobre. Mam origo kryt pod motorem a origo deku na kapote. Ten motor se fakt hreje skoro jako benzin, je holt malej, celohlinikovej, mala napln oleje a k tomu pridavnej elektrickej prihrev chladici kapaliny, tak neni divu.

Odesláno (upraveno)

Provozuju asi 20 ks aut HDi, furt tam svítí nějaké kontrolky a žere to peníze. Nejradši bych je zahodil a koupil všem zaměstnancům jednoduché benzínové motory, i za cenu vyšší spotřeby. (bohužel, nároční zaměstnanci si zvykli na zánovní auta, a benzínové motory jsou už teď taky složité)

Prodej a koupě - budeš muset doplatit tolik, že se to na snížení spotřeby nezaplatí. Jinými slovy - neměnit a jezdit.

Kdyby byl objektivní důvod - větší, nebo přestalo jezdit. Ale stejný typ se nevyplatí.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno (upraveno)

No ta 206 co mám je z 99 roku s 280 tis na hrbu a  stála 9 tis. do kterého jsem dal cca 9 tis aby to začalo normálně jezdit. Pak do mě nacouvali a z pojistky mi dali 12 tis 😄

Ale aby se s tím dalo jezdit pravidelně, tak bych musel investovat víc. Nové repro (jsou popraskané membrány), nové čelní sklo (je poškrábané), vyvařit (prahy, podlaha, lemy),  po startu zahulí (takže hlavu dolu a udělat gufera ventilů) a od koupi nejde klima. Jestli by stačila jen náplň, netuším. A synchrony v převodovce už taky mají nejlepší léta zasebou. A nemá to automatické topení.

Takže když to spočítám, tak koupit nějakou 206 hdi v lepším stavu vyjde na stejné peníze co bych dal za opravu téhle 206. Za měsíc budu dělat STK, tak si myslím, že bych jí ještě mohl někomu za 10-12 tis prodat na dojetí. A měsíčně je rozdíl na palivu cca 500,- tj. 6000,- ročně.

Záleží asi jaké HDI máš a jak se k tomu chovají. Co jsem četl, tak tahle 1.4hdi by měl být celkem bezproblémový motor.

Ferry díky. Koukal jsem do tvého vlákna a děláš z toho docela raketu 😄 No i kdyby mi ten ohřev nevyhovoval. Tak v číně už dělají teplovodní bufíky asi za 6 tis. Což už jde. Kdysi jsem kupoval eberspacher za 16 tis a to čína dělala jen teplovzdušný.

Upraveno uživatelem dracekvo

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...