Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím,

chtěl bych poprosit o radu se střechou - dnes přestalo fungovat otevírání. Když otevřu zámky ve střeše, neozve se tón a střecha nejde otevřít. Párkrát se nedávno stalo, že jsem musel zámky otevřít na podruhý, abý to zapípalo a šlo otevřít, ale dneska nic. Nevíte, v čem může být problém? Neuměl by někdo v okolí Prahy opravit?

Odesláno (upraveno)

Jestli se po odklapnutí střešních zámků neozve gong, začal bych tím, že zkontroluju mikrospínače, nejdřív v kufru - roletka, pak ty u střechy.  Pokud nemáš diagnostiku, stačí céčková z číny za dva litry, tak ty mikrospínače musíš přeměřit multimetrem. Pokud nejsi elektrikář, tak na to rovnou zapomeň, to ti nepomůže ani ta diagnostika.

Upraveno uživatelem Zodiak
Odesláno

Ahoj,

díky za odpověď. Elektrikář nejsem no, ale příčinu jsem odhalil - špatný spínač v pravém zámku střechy. Je vidět, že ten plíšek, který je v prostoru konce toho háku, je nějakej vykloktanej. Když tam chvíli šťourám, tak se tón ozve a střecha už sundat jde. Potřeboval bych tedy vyměnit ten mikrospínač. Sám to ale nezvládnu nejspíš.

Odesláno

Jj takhle jsem to dělal poslední dva dny. Ale včera sem si všiml, že se ten plíšek už vysypal a už to nefunguje. Je výměna toho spínače nějak problematická? Jsem v tomhle směru levej. Spínač jsem možná sehnal.

Odesláno

Pro všechny cécéčkaře, ty mikrospínače se dají sehnat prakticky kdekoliv, cca 6,-Kč. Jen k nim připájet odpor, tuším 6k8, schéma je tady na fóru. Kdyby někdo chtěl, mám jich v šuplíku stovku.

Odesláno (upraveno)

Tyhle jsou rozměrově stejné, jen mají jiné perko. Osobně bych klidně použil ten s tou kladkou.

http://www.hezkyden.cz/shop/mikrospinac-5a-250v/

https://www.laskakit.cz/mikrospinac-s-pakou-a-kladkou-10t85-5a-250vac/

https://www.hornbach.cz/p/nabytkovy-mikrospinac-5a/7999216/

• O 4 měsíce později...
Odesláno

Jelikož mě začala haluzit polička u zadního okna, jal jsem se bádat proč a zjistil jsem, že jsou vadné dva mikrospínače ze tří pod poličkou u pístku s provázkem.

Mikrospínače vypadají všechny stejně, nicméně stranově se liší - jsou přichyceny dvěma trny nebo držákem, ve kterém jsou otvory pro trny a trny jsou roztavené na konci. Mikrospínače mají trny buď na levé nebo na pravé straně, proto nejdou všechny zaměnit. Použil jsem spínače ZIPPY SM-05S-04P0-Z montážní otvory mají stejnou rozteč jako trny u originálu. Jen jsou ty spínače trošku větší. Protože nemají trny, ale jen otvory, tak jsem ty trny vyrobil. Otvory mají průměr 2,5mm, trny 2,3mm. Do otvorů jsem zalepil bužírku o průměru 2,3mm, nechal jsem ji trčet z obou stran, abych mohl spínač použít jak zleva, tak zprava, na straně, kde trn nepotřebuju, bužírku uříznu. Aby mnou vyrobené trny držely tam, kde je to potřeba, do bužírky napresuju měděný drátek o průměru 1mm zašpičatěný do jehly, který bužírku roztáhne a pak to drží jak helvétská víra. Odpor 6k8 mezi nožičkami spínače je ve stahovačce ohřáté horkovzdušnou pistolí. Ve finále připájený žlutý a červený drátek ještě oblemcám tafixkou. Nadělal jsem si jich deset do foroty. :)

Komponenty.jpg

Original.jpg

Srovnání.jpg

Zvrchu.jpg

Final_rantl.jpg

Final_rantl2.jpg

Odesláno (upraveno)

Ahoj cécéčkáři. Potřebuji radu odborníka. Mikrospínače. vypadá to, že ne všechny jsou stejné. Takže, jak mě začala haluzit polička, vyměnil jsem je. No a střecha se teď nechce otevřít. Jen pípá buzireprák. PP2000 říká viz obrázek. Měnil jsem mikrospínač "C" a "D". Potřeboval bych vědět, jaký odpor tyto spínače mají v poloze ON a OFF. Roletkový mikrospínač třeba na rozdíl od ostatních v poloze OFF - rozepnuto - nekonečno, v poloze ON - zkrat - nulový odpor. Trošku jsem bádal na stránkách fóra. P607Olda měl pravdu, spínače "C,D,I" pro signál "střecha složena" a pro ovládání poličky jsou typu "sepnuto=zkrat, rozepnuto=nekonečný odpor".

Závada.jpg

Mikrospínače206cc.jpg

Mikrospínače.JPG

MIKRO.thumb.JPG.e9698ed29c0c4d2381a7fb2149d88a75.jpg

Odesláno (upraveno)

Oprava: nevšiml jsem si, že i předchozí příspěvky jsou od Zodiak.

Tam už jsi zhotovil náhradu spínače s paralelním odporem, tzn know-how už víš.

Jestli je spínací nebo rozpínací, zjistíš, když ho pořádně stiskneš, možná ještě zareaguje a prozradí, jaký je.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno (upraveno)

Chlapci, jsem elektrikář už skoro 43 let. Já chci jen vědět, jakou hodnotu mají ty mikrospínače pod poličkou. Evidentně nejsou všechny stejné. Píše se to i na anglickém fóru. Mě by stačilo, kdyby to někdo změřil. Stačí vytáhnout konektor z ovládací jednotky střechy. Jsou to tři spínače na jednom kabelu. Tři fousy v konektoru. Na tomhle videu to vidět není, jen ty mikrospínače. Najdu a pošlu.

Odesláno (upraveno)

@P607Olda učíš starýho vorla lítat. Mám to zmáknutý jak manželku. Jen se nikde nepíše, ani v SEDRE jakou hodnotu mají jednotlivé senzory. Proto se ptám, kdo má to auto a je elektrikář a má měřák, jestli by to mohl změřit. Peugeot Planet PP2000 mě jen napíše tu závadu, hodnota tam není. Ty spínače jsou sice tři, ale u jednoho jsem si jistý, že je OK, to je ten, co střeše řekne, že je v kufru. Ty dva další mohou mít tři stavy, Zkrat, nekonečno nebo 6k8. Než bych to prokombinoval, rozdrbu dráty a úchyty. Proto se raději zeptám, než to z+k+u+r+v+í+m.

Závada.jpg

Odesláno

ÓOO, to bych si nikdy nedovolil.

Mmch, příspěvek jsem editoval, hned jakmile jsem si uvědomil, že jsi borec a k dokonalosti ti chybí jenom jedna malá informace.

Takže, tak, jak jsi nafotil tu náhradu, tak v čem je problém? Odpor u originálu je zřejmě ukryt uvnitř spínače, a měl by jít snadno změřit, když odpojíš jeden vývod (nemusíš to rozdrbat). Myslíš, že ten odpor je zničený, přerušený?

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...