Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Opět teplota - VYŘEŠENO!! (100° -> 92°)

Recommended Posts

Odesláno

Vyřešil tu někdo někdy problémy s teplotou? Vím že pár 405 a 406 s tím měly problémy.

Mě teplota leze až na zhruba 103° (když jedu do kopce) a už se mě to vůbec nelíbí.

Sahara spíná až při stovce (nevím proč), měla by na 92 a 96. Ta ale teplotu skoro vůbec nesníží.

Jediný co teplotu sníží je topení, což není nejlepší nápad když je takový vedro a navíc sem odpojil radiátor topení od okruhu protože zase teče :roll

Topení sníží teplotu zhruba o 5° a pak jedině jízda z kopce bržděním motorem, to taky shodí cca 5-7°.

Spokojil bych se s blbýma 95°.

Taky mě zajímá jestli sem mohl poškodit termostat když mě tekla hadice a dostával sem tam vzduch.

Před týdnem se už asi trochu přidřel, jel sem na benzínku cca 2km a když sem chtěl odjet tak byla teplota skoro na 110°, když sem otevřel víko chladiče tak voda byla studená a topení netopilo, takže se voda zřejmě do okruhu vůbec nedostala. Podle čeho vůbec spíná sahara? Když sem měl teplotu na 110 (podle čidla co je na hlavě zezadu) tak nesepla. Není ještě další čidlo teploty na expanzce? Je tam menší konektor asi na kontrolku nízké hladiny a pak větší nevím na co.

Má cenu kupovat nový čidlo teploty? Může na to mít vliv?

Díky předem za rady.

[upravil dne 17/5/2006 Fusion]

Odesláno
Původně zaslal: Fusion

Vyřešil tu někdo někdy problémy s teplotou? Vím že pár 405 a 406 s tím měly problémy.

Mě teplota leze až na zhruba 103° (když jedu do kopce) a už se mě to vůbec nelíbí.

Sahara spíná až při stovce (nevím proč), měla by na 92 a 96. Ta ale teplotu skoro vůbec nesníží.

Jediný co teplotu sníží je topení, což není nejlepší nápad když je takový vedro a navíc sem odpojil radiátor topení od okruhu protože zase teče :roll

Topení sníží teplotu zhruba o 5° a pak jedině jízda z kopce bržděním motorem, to taky shodí cca 5-7°.

Spokojil bych se s blbýma 95°.

Taky mě zajímá jestli sem mohl poškodit termostat když mě tekla hadice a dostával sem tam vzduch.

Před týdnem se už asi trochu přidřel, jel sem na benzínku cca 2km a když sem chtěl odjet tak byla teplota skoro na 110°, když sem otevřel víko chladiče tak voda byla studená a topení netopilo, takže se voda zřejmě do okruhu vůbec nedostala. Podle čeho vůbec spíná sahara? Když sem měl teplotu na 110 (podle čidla co je na hlavě zezadu) tak nesepla. Není ještě další čidlo teploty na expanzce? Je tam menší konektor asi na kontrolku nízké hladiny a pak větší nevím na co.

Má cenu kupovat nový čidlo teploty? Může na to mít vliv?

Díky předem za rady.

možno blbá otázka - a funguje ti dobre teplomer???:myslim

[upravil dne 12/5/2006 bladerunner]

Odesláno

... taky jsem se chtěl zeptat... jsi si jist , že teplomětr, či čidlo k němu je OK? Vzal bych nějakej jinej teploměr a pororvnal teploty.... Kdyby jsi tam měl 103 C či 110 C ojoj.. to bylo páry... a bublání... a o ničem takovém si nemluvil..... Navíc máš benzína , takže by pomalinku začly odcházet třeba svíčky a i jiné drobnosti.... (Nechci mluvit o prasklá palici)

Ještě napiš co vzimě?

Odesláno

Zdravim, tak me na 405 1.6 benzin, normalne to stoupa az na teplotu 110°C a pak teprve spina ventilator, ktery to ochladi tak na 100°C. Delalo to i v zime. kdyz je to studeny tak to vyleze tan an 85°C a pak se to trosku propadne, potom to uz leze az na tech 110°C :xvul

Odesláno

Děkuju za postřehy.

Jestli funguje doře teploměr bohužel nevím, protože zatím mě nikdo neřekl KDE to měří teplotu. Protože jednak to asi měří teplotu hlavy (nehledě na vodě, čistě teplota plechu hlavy), a taky asi přímo teplotu v expanzce --- jedno z nich rozhoduje kdy sepne sahara. Já sem o tomdle dlouho přemýšlel a nejlogičtější mě připadne změřit teplotu v expanzce po mírným vychlazení (teplota je na100°, pomalu pustím vzduch z expanzky, jebnu tam teploměr, cca 5min po zhasnutí motoru). Jinýma slovama - motor \"pustí\" do vody všechno teplo, horká voda jde do chladiče (a expanzky) kde se ochladí a nachystá na další vrácení do motoru...

Druhá věc je to, že sem nedávno měnil svíčky, a ty byly úplně v pohodě. Ani při osahaní se ten motor nezdá \"vařící\". Prostě dřív to na 105 určitě nelezlo. Jak kdyby čidlo kecalo. Asi budu muset sehnat teploměr na papiňák a zkusit kolik tam fakt je. Jiný prvotní východisko nevidím.

Odesláno

Poznámka: teplota leze nahoru i přesto že sem chladící okruh 2x odvzušnil, takže je tam minimum vzuchu.

Pravda je, že když vylezu z auta a teplota je na 100°, pomalu odšroubuju ventilek termostatu, nechám vyfoukat, tak pak když do auta vlezu tak to má 92°..

Odesláno
Původně zaslal: jan.svaton

Zdravim, tak me na 405 1.6 benzin, normalne to stoupa az na teplotu 110°C a pak teprve spina ventilator, ktery to ochladi tak na 100°C. Delalo to i v zime. kdyz je to studeny tak to vyleze tan an 85°C a pak se to trosku propadne, potom to uz leze az na tech 110°C :xvul

No dobře, ale z toho nemáš obavy?

Já nechci zkončit někde s profouknutou hlavou...

Vím že dřív sem měl teploty max. do 99° a to sem kakal, neska vylezu klidně na 105° :roll

Odesláno

Ještě by mě zajímalo jak chladící okruh funguje... předpokládám - (při studeným motoru) voda je hlavně v chladiču a expanzce, pak ruzně v porubí ale malý množství... motor se zahřívá... zhruba na 90° se termostat rozhodne, že by si hlava zasloužila ochládnutí (podle své teploty - termostatu) tak pošle vodu do různých kanálů... když se to tam dost ohřeje tak se pošle na schladnutí do chladiče >> a zase dokola...

Odesláno

Ahoj, kup si teploměr, pak bych měřil na hlavě, nebo jak voda vychází z hlavy.

Kup si univerzální multimetr, s voltmetrem a teploměrem stojí do 200 Kč.

Koukni na www.gme.cz, hledej multimetr HC-DT830C 722-139

http://www.gme.cz/index.php?action=detail&sklcis=722-139&lk=&sk=&pict=&jaz=

Prodejna je v Brně.

Měřit v expanzce - nesouhlasím, jednak tam neprotéká hlavní proud nejteplejší vody (nás zajímá ta nejteplejší teplota, a ne např. za chladičem) a jednak po zastavení motoru teplo \"vyleze\" ale nerovnoměrným způsobem - uvnitř bloku ještě stoupne, ale stojící pumpa už ho nežene ven a vůbec ne do expanzky.

Termostat by měl otevírat běžně od 83 do 95 (plně otevřen), a kolem 93 až 98 zapnout sahary. Teplota 103 může fyzikálně nastat, protože okruh je tlakový, natlakuje se a nebublá (ale jak ho otevřeš tak průser).

Čidla by měla být umístěna mezi motorem a termostatem (na tělese termostatu), tam to má nejvíc smysl.

Jak proudí voda, si netroufnu hádat, řešil jsem to na Jumperu a na své 607 a dodnes nevím...

Teoreticky v pořadí:

- z motoru nejteplejší voda k termostatu

- pak po otevření termostatu do chladiče

- pak na vodní pumpu

- z vodní pumpy už je v motoru.

(voda pro topení se bere někde u termostatu a vrací se za chladič)

To je ovšem bohapustá teorie, protože na Jumperu 2,8 HDi i na 607 HDi to proudí prý \"naopak\". Strávil jsem s tím několik dní a dodnes nevím. viz

[upravil dne 13.5.2006 P607Olda]

Odesláno

Začal bych tím, že doplníš a odvzdušníš celej okruh, nastartuj a nech ohřejvat motor, otevři ezpanzku a do ní by měla jít hadice z hlavy kterou přitéká stále voda a měř jaká bude teplota vody, měla by se lišit oproti budíku tak max o 3 st. Přitom sleduj horní hadici do chladiče při teplotě nad 90 by měla bejt taky horká a na chladiči to taky poznáš jak se ohřejvá, pokud ne tak máš zavřenej termostat a chce ho vyměnit. Termostat by se ti měl otvírat asi od 88 a plně otevřenej je při 101 st. Čidlo pro sahary je namontovaný na chladiči a první stupeň vetráku má spínat při 97 st. a druhý 101 st.-- údaje dle výrobce. Jinak okruh funguje tak, že se nejdřív ohřejvá blok a hlava , termostat je zavřenej, proudí pouze voda z hlavy do expanzky a zpátky do bloku, kvůli rovnoměrnýmu prohřátí, motoru. Když je teplota vysoká otvírá se termostat a voda se pustí do chladiče a potom zpátky do bloku, kdy termostat hlídá optimální teplotu motoru. Když se auto nestíhá chladit náporem vzduchu za jízdy je na chladiči namontovanej spínač kterej sepne větráky a pomáhá chladit. To asi tak zhruba všechno.

Odesláno

Taky mně občas vařila 405ka SRI, zkus vyrvat termostat a jezdit chvíli bez něj. Propláchl jsem chladič, očistil zvenku od much a bordelu, koupil nový termostat a byl klid. Pokud teče topení, mám radu: koupit STOPLEAK do chladiče, je to speciální kapalina, která když najde dírku, vyteče, zatuhne a dírku zalepí. Pozor, nekupovat přípravek, který obsahuje pevné částice !!!!! Ucpe kanálky v chladiči, což se mi přihodilo.

Odesláno

fusione me zas nefunguje automaticke spinani sahary vubec, mam tam sice od predchoziho majitele vyvedene tlacitko do kabiny, ktere je potreba mackat opravdu jen malokdy, ale napr. v ochozi jak jsme na orientaku hledali v babicich ono nenalezitelne stanoviste, tak najednou koukam 105 :) a uz jsem to mackal. Pri spustene klime sahary jedou na polovic, coz je ok. Na co bych se mel podivat aby to jelo ?

Odesláno
Původně zaslal: Fusion

Zkusím nejdřív změřit tu teplotu a vyměnit termostat, 250kč není zas taková pálka aby to nestálo za zkoušku.

A chladič máš teplej po celé ploše ?

Odesláno

Fusion: bejt tebou, tak neváhám a koupim nový tepelný čidlo (mě stálo asi 170,-). Je to prd investice a na 50% to je tim.

110°C na to jsem se díkybohu ještě nikdy nedostal a z mojí zkušenosti mi sahary sepnou při 95°C

Odesláno

termostat v okruhu muzete opavdu dosahnout az 120 C tohle bych tipl na termostat co se neotvira

jinak voda tece okruh vnitrni :hlava ,topeni,vodni cerpadlo, predehrivani filtru [ale pozor ten ma vlastni odpor takze muze byt klidne studeny],

vnejsi : co pusti do termostat jde do chladice ktery ma vlastni cidlo na spousteni vetraku

teplota se meri na hlave pred termostatem

samozrejme muze byt ucpany chladic ale to bych rekl ze ja krajni nepravdepodobna alternativa pokud neni nazbyt vyndat chladic nalej do nej vodu a ona spodem vytece pokud by byl ucpany nepotece nic

cidlo teploty se da proverit tak ze ho vyndate uzemnite na kostru kabilek nechate na fastonu a prinesete vodu ktera se prave dovarila o podrzite ho v ni melo by vam to ukaza 70 - 90 stupnu

urcite to jde i jinak takle to delam ja

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...