Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahojte

-mám druhý Peugeot 3008 1,2 r.v. 2021-2022 a dal som si na obe nainštalovať alarm Pandora, tento alarm okrem iného ukazuje v mobile aj reálne napätie na batérii (premeriaval som multimetrom), kde som si všimol rýchle vybíjanie autobatérie, cca 0,1V za 1-2dni. Spotreba samotného alarmu je minimálna a batéria po plnom dobití nabíjačkou (c-tek, 5A na 14,6V), klesne po cca 2 týžňoch na hodnotu cca 12,2V, kde sa auto prepína do šetriaceho režimu. Taktiež som spozoroval rýchle nabitie batérie z 12V na 14,6V za cca 4h, kedy nabíjačka aut. odpojí nabíjanie..Mám podozrenie na odpálené články v batérii (podobný problém som už mal kedysi dávno s Vartou). Toto odpálenie môže spôsobovať tzv. inteligentné nabíjanie ovládané riadiacou jednotkou, resp. start-stop systém. Chcem sa opýtať-neprepína sa Vám auto do šetriaceho režimu ak ho dlhšie nepoužívate? cca 2 týždne..VĎAKA

Odesláno

Olovenú 12V batériu nie je možné nabiť na 14,6 V. Každý zo 6 článkov má pri plnom nabití max. 2,2 V, teda celá batéria max. 13,2 V. Aj na novej batérii po plnom nabití po 24 h klesne napätie na približne 12,6 V. Potom už napätie klesá výrazne pomalšie. Prebieha len samovybíjanie a nejaké mA tečú do zapojených spotrebičov - spiaca elektronika auta, alarm, UZ plašič, spiaca kamera, a pod. Prirodzene, slušný odber je aj pri odomknutí auta, otvorení dverí. Ak napätie je už pod 12,4 V začína sulfatácia batérie, ktorá znižuje kapacitu batérie. Jasné, že čím nižšie napätie, tým intenzívnejšia a nevratnejšia sulfatácia, a teda kratší život batérie. To, že plne nabitá batéria nainštalovaná v nejazdiacom aute s určitými spotrebičmi bude mať po 2 týždňoch 12,2 V nie je neobvyklé ani pri málo sulfatovanej batérii. Aby sa U udržiavalo minimálne nad tými 12,4 V sa dá len dvomi spôsobmi: (1) Častejšie jazdiť dlhšie trasy, aby sa batéria v aute dobila. Sledovať, aké napätie je v elektrickej sieti auta počas jazdy (13,8 - 14,4 V, na kratší čas to býva aj > 15 V). Po vypnutí motora sa vyvarovať používania spotrebičov, napr. počúvanie rádia, atp. (2) Aspoň raz do týždňa dobiť externou nabíjačkou. Ideálne, ak sa parkuje na dvore/garáži, tak mať inteligentnú nabíjačku pripojenú trvale.

Ja nejazdím často, a nemám možnosť pripájať batériu na nabíjačku. Preto, keď niekoľko dní neplánujem jazdiť, pripájam do vývodu z poistkovej skrinky 20A 3,7V Li-pol batériu z pokazenej powerbanky, napätie konvertujem na 12,6 V. Táto Li-batéria dokáže udržiavať konštantných 12,6 V až 7 dní. Potom ju behom asi 18 h v byte nabijem a použijem znova.

Odesláno

Ďakujem za odpoveď, taktiež nemám možnosť pripájať batériu na nabíjačku a ext. powerbanka je celkom fajn riešenie...Samozrejme tých 14,6V som myslel pri pripojenej nabíjačke (proste max. nabitá batéria). Problém oproti môjmu starému autu ale je, že ak chvílu nejazdím, nie je možné počúvať pri vyp. motore rádio (často hádže šetrenie batérie), na čo nie som zvyknutý z môjho starého auta. Mám zapojený iba alarm a celková spotreba auta v klude je 90mA. Nabitie batérie z 12V na fuul za 4h (5A), mi príde neadekvátne ku kapacite batérie. Nedávno som čítal článok o novodobých "kazítkach" resp. inteligentnom dobíjaní ktoré malo názov: "Tak ja ti tú baterku v mene ekológie „inteligentne odrovnám", o čo ide v skratke: V záujme čo najnižších emisií - alternátor v bežných otáčkach takmer nedobíja akumulátor. Naopak pri brzdení motorom je prebíjaní napätím cez 15 – 16 V. Z uvedeného dôvodu sa montované drahé akumulátory, ktoré aj tak vydržia max. polovičku čo vydržali akumulátory bez inteligentného dobíjania. Alternátor stále zaťažuje autobatériu skokovými zmenami napätia. Nedáva štandardný dobíjací prúd, ale raz z nej ťahá a naopak inokedy rýchlo dobíja. Bežný užívateľ, kt. moc nejazdí a nenabíja si pravidelne autobatériu si ju vlastne odpáli..Píšeš, že pripájaš do poistkovej skrine, nebolo by jednoduchšie cez zapaľovač?

Odesláno

Problem je ten dodelavany alarm, ktery ti zere 90mA. Bezna hodnota je do 10mA (spis 5mA) po uspani vsech jednotek. Jinak u novych aut s rizenym dobijenim uz mas bateku AGM/EFB, ktera sulfataci tolik netrpi pri nizsich napetich, kde ta standartni olovena uz zacina degradovat. Precti si o tom vic nekde na netu, kde tuto vlastnost AGM/EFN vysvetluji dopodrobna.

Odesláno (upraveno)

Kľudový odber takmer 0,1 A je neprijateľne vysoký. Napr. 60Ah batériu v 100% stave by to vybilo za 600 h, teda za 3 až 4 týžne. A pod neželaných 12,4 V sa takto batéria dostane za pár desiatok hodín.

Už som to písal v inom vlákne, že inteligentné dobíjanie v mojom aute spôsobovalo, že batériu po jazdení som nemal ani zďaleka nabitú. Auto v záruke, tak som šiel do autor. servisu. Výsledok (aspoň tak mi to povedal prij. technik) bol, že nabíjací systém auta bol v poriadku a batériu len dobili. Odvtedy však auto počas jazdy stále nabíja cca 14,0 V, občas pár desiatok minút 15 V, teda inteligentné nabíjanie je výrazne potlačené. Vysvetľujem si to tak, že museli niečo nastaviť cez diagnostiku.

Prikladám graf z kontinuálneho merania napätia na póloch batérie v odstavenom vozidle a počas včerajších jázd.

Screenshot_20230213_105137_Battery Monitor.jpg

Upraveno uživatelem Akoc
Odesláno

Ako som písal vyššie CELKOVÁ spotreba auta (nie len alarmu) v klude je 90mA,  z toho alarm cca 7mA (teda podľa popisu, ale ešte to preverím real..), zaujímalo by ma koľko reálne majú ostatné autá spotrebu. Graf z kontinuálneho merania napätia - ako resp. čím si meral?

Odesláno (upraveno)

Ako bolo nameraných tých 90 mA? Bola odpojená batéria a do série zaradený ampérmeter? Alebo kliešťovým ampérmetrom, ktorý je schopný merať aj jednosmerný prúd o veľkosti jednotiek mA? Ja žiaľ kľudovú spotrebu auta neviem, pretože nemám takýto kliešťový merač a nechcem zbytočne experimentovať s dvojnásobným odpájaním a pripájaním batérie. Odhadom by to mohlo byť do 30 mA - podľa toho, koľko prúdu natečie do auta z tej powerbanky.

Na kontinuálne meranie napätia na svorkách batérie, ako aj testovanie štartovacieho napätia a nabíjania, som si kúpil z Číny Battery Monitor II za cca 20 € (deklarovaný odber okolo 1 mA). Návod prikladám. Bluetooth dosah to má dobrý - odčítam hodnoty mobilom z okna bytu na vzdialenosť aj 20 m.

BaterryMonitorII-navod.pdf

Upraveno uživatelem Akoc
Odesláno

Vďaka, baterry monitor objednaný, meral som dig. ampérmetrom(MY 68, AC-DC, 0-10A), zapojeným do série s bat. , hodnota odčítaná po cca 5 min. keď sa prúd. odber ustálil.

IMG_20230214_172602.jpg

Odesláno

Koľko mA ukazuje, ak sa meria na mA zdierke? Na tej fotke vidím nejakých 300 mA, čo by mohol byť max. prúd, ktorý tadiaľ môže tiecť. Tam by to mohlo byť presnejšie meranie. Prípadne, ampérmeter otestovať na obvode napr. s 9V batériou a 100 ohm odporom (I=U/R). Aby sa vylúčila chyba merania, pretože 90 mA je veľa, keď je auto v sleeping stave.

Odesláno

áno na mA je 300 max, ale nemôžem použiť toto nastavenie, nakoľko po odpojení/ pripojení k batérii by okamžite zhorela poistka, tečie vtedy cca 3-4A..

Odesláno

Tak to je pravda. Ja by som to urobil takto: Odpojiť jeden pól batérie. Odpojené konce prepojiť napr. štartovacím káblom. Keď po pár minutách prejde auto do sleeping módu a budú tiecť len mA, tak povedľa štartovacieho kábla prepojiť cez ampérmeter na mA rozsahu. Odpojiť štartovací kábel a zmerať prúd (vtedy neotvárať dvere alebo sa hrať s diaľkovým ovládaním).

Odesláno (upraveno)

- táto možnosť ma tiež napadla, len musím dávať pozor na kontakty, ale tak vyskúšam to..zatiaľ testujem za aký čas od plného nabitia autobatérie sa dostanem na 12,4V. O 11:20 som nabil doplna, odpojil nabíjačku a 15:20 tam ukazuje 12,5V.

Upraveno uživatelem Gorky13
Odesláno (upraveno)

Standartne je u aut odber po uspani jednotek do 10mA (cca 10minut po zamknuti). Je to napric vsema znackama.

Jak radi AKOC, pro mereni mA si proklemuj svorku baterky dratem a po 10min drat odpojis a meris uz pripravenym/pripojenym ampermetrem.

Merim to tak, ze jednu sondu zapichnu pod izolaci dratu a druhou sondu mam z vrchu svorky baterky. Po 10 min svorku zvednu z kontaktu baterky a uprostred oka je ta sonda, ktera ma osazeni o ktere opru oko a zaroven to tlaci na sondu. Verze bez dratu :)

Upraveno uživatelem inoxing
Odesláno

Tiež musím niekedy zmerať, koľko je kľudový odber. U mňa odoberá spiaca elektronika auta (10 mA?), battery monitor (1 mA?), kamera v standby (?) a UZ plašič na kuny (2 mA?). Je tam aj samovybíjací prúd vo vnútri batérie, ale ten môžem len odhadovať (cca 1% z kapacity denne, u EFB a hlavne AVG menej).

Odesláno

Našiel som takúto tabuľku, ktorá pomôže jednoduchým meraním napätia zistiť, aká je zostávajúca kapacita batérie. Prirodzene, ak je zánovná batéria nabitá na na 100 %, to neznamená, že má stále kapacitu, aká je uvedená na štítku. Uvádza sa, že, ak napätie klesne na viac ako niekoľko hodín pod 12,1 V, tak už dochádza k nenapraviteľnému poškodzovaniu batérie. To znamená, že z batérie je reálne využiteľných bez jej ireverzibilného poškodenia len okolo 50% kapacity. V prípade AGM a gélových batérií je to vraj až 70%.

1905231296_obrzok.png.6d20408305ecd0a1c8a1dead265a5e5c.png

• O 1 měsíc později...
Odesláno (upraveno)

Ahojte,

- chcem sa s Vami podeliť o moje skúsenosti s ohľadom (ne) dobíjanie batérie, resp. "inteligentné dobíjanie"

- problém je, že po vypnutí motora hrá radio max. 5min. a potom sa spustí šetriaci režim (economy mode), kde  systém odpojí rádio a väčšinu zariadení, nedajú sa ani stiahnuť okná..Tento problém hlási väčšina majiteľov zn. Peugeot.

- príčinou je inteligent. dobíjanie (kvôli šetreniu emisií a aby automobilky menej platili za každé auto), kde ak dáte nohu dole z plynu (brzdíte motorom) do batérie tečú veľké prúdy a ak naopak pridávate plyn, do batérie netečie nič a z batérie iba odoberáte. Teda ak prejdete 100km a budete mať nohu iba na plyne, na konci cesty bude Vaša batéria prázdna. Tento neštastný systém Vám "odpáli" batériu skokovými zmenami napätia za veľmi krátky čas. A vlastne nikdy ju nebudete mať nabitú, vždy len na cca 50% (preto sa spúšťa po cca 5 min. economy mode)

- osobne som menil už 3 batérie (auto mám nové r.v.2022). Po cca 1r. kde batéria vykazovala nízku kapacitu (rýchlo sa nabila autonabíjačkou a následne rýchlo vybila, tzv. mäkká batéria). V peugeote batériu vyhodnotili ako OK, no po mojom naliehaní ju merali ešte raz iným Novým dig. prístrojom (vraj ho práve vytiahli z krabice) kt. ukázal že je ÚPLNE ZLÁ a tak mi ju vyreklamovali. Po cca 10 mesiacoch rovnaký problém, po premeraní batérie zistili, že je OK (samozrejme že OK, kedže ju testovali hneď ako ju nabili a vtedy si batéria udrží chvíľkovo kapacitu). No kedže som veril vo svoju pravdu, dohodol som sa ešte na jednom meraní, kde im auto v piatok odovzdám (nechám aj cez víkend) nabijú ho, otestujú, vytlačia protokol a v pondelok znova otestujú a vytlačia protokol. A výsledok bol na svete. V piatok batéria OK, v pondelok NOK slabá kapacita...Premerali mi odber (v aute nebolo nič naviac) a bol cca 11mA, čo je v norne. (norma podľa mechanika je do 15mA). Lenže problém je, že nevedeli ako ďalej, nakoľko batériu vraj nevyreklamujú opäť, pretože test sa má vykonávať do cca 0,5h po úplnom nabití batérie a tam im ju vyhodnotilo ako OK.

Kedže sa blížia vianoce a auto potrebujem, dohodol som sa, že si kúpim vlastnú batériu AGM od Exide (EFB už nechcem), ale oni mi ju vymenia grátis. Súhlasili no musel som si zaplatiť za nabitie a test batérie 7€.

- pár článkov aj tu:

https://www.auto.cz/nesmysl-jmenem-stop-start-vedeli-jste-ze-nici-autobaterie-113291

https://www.topspeed.sk/poradna/otazka-citatela-je-pravda-ze-stop-start-nici-motor-/18962

https://www.auto.cz/nespolehlivost-baterii-modernich-aut-jak-je-to-ve-skutecnosti-s-jejich-vydrzi-125770

http://www.nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?p=1686114

- v Peugeote merajú prietok prúdu týmto (Elma 9400), možno sa to niekomu hodí, sám som si jeden zakúpil:

https://www.elso.sk/elma-9400-ma-ac-dc-trms-kliestovy-ampermeter-unikajucich-prudov/

Upraveno uživatelem Gorky13
  • O 1 rok později...
Odesláno

Batéria od exide opäť slabá, musím poriešiť to dobíjanie, lenže to mám v záruke, čo je problém, nemáte nejaké nápady čo s tým? 

prúd som odmeral meračom (spomínal som v predošlom článku) a výsledky tu:

Po uzamknutí do 30 sek. cca 5A (chvíľkovo aj 8A)
Po 0:30 cca 3,4A
Po 2:20 klesá
Po 3:00 cca 230mA
Po 3:35 cca 11mA

Odesláno

Já jsem to u 508 vyřešil tak, že pokud s ní alespoň jednou v týdnu někam dál nevyrazím, tak jí prostě jednou za 3-4 týdny na pár dní připojím k nabíječce. Vím, že pokud jí nechám odstavenou měsíc, tak je baterie na 12,1-2V.

Jinak ta baterie po jízdě by měla mít kolem 80% nabití. Podle nabíjecího schéma by mělo být právě těch 80% hranicí mezi dobíjením a nedobíjením :myslim

Ale i těch cca 80% je prostě na delší odstavení málo :nevim

Odesláno

80% určite nemá, napätie na novej batérii sa pohybuje okolo 12,4V čo je dosť málo a po krátkom odstavení auta cca 12,2V, kde sa začína sulfácia dosiek a odpálenie batérie..ineligentné dobíjanie ju nedobíja dostatočne a to je problém..preto nechce nič korektne fungovať, hádže auto do economy mode a batérie odchádzajú..v aute mám aj autokameru, kt. mala nahrávať pri pohybe aj pri vypnutom motore (napojil som na poistku, kde je stály prúd), samozrejme nastavil napäťové obmedzenie na 12,2V, vtedy by sa kamera odpojila..a výsledok? kamera nenahráva skoro vôbec, nakoľko 12,2V dosiahne za velmi krátky čas..Mal som starý peugeot 306, kde po naštartovaní bolo štandardne 14,4V až do vypnutia motora a s batériou som nikdy problém nemal, mal som pripojené 2 zosilovače, kt.hrali hodiny aj po vypnutí motora..teraz sa musím uspokojiť s tým, že rádio hrá max.10min. po vypnutí motora, čo je dosť obmedzujúce..Nakoľko bývam v paneláku nemám kde stále nabíjať, preto hľadám spôsob ako prekabátiť intel. dobíjanie a aby auto nabíjalo stálym nap. 14.4V.

Odesláno

na tu kameru nastav nižší napětí :myslim a jinak si myslím, že to tak jak píšeš je u všech novějších aut a pokud nemáš kde nabíjet  průběžně, baterie tolik co kdysi prostě nevydrží

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...