Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Peugeot 301 kontrolka motora svieti po kontrole sviečok


Chupaniebre

Recommended Posts

Zdravím fórum,

nedávno som prekročil 100k km a rád by som vymenil sviečky. Rozmýšľal som, že to spravím svojpomocne, a tak som sa chcel pozrieť na to, aké sú tam momentálne a či sú všetky ešte stále OK.

Naštartoval som a sledoval som, či po vypojení jednotlivých káblov klesnú otáčky. Zistil som, čo som potreboval a všetko som vrátil do pôvodného stavu. Po ďalšom štartovaní mi ale svieti kontrolka motora a diplej hlási chybu v motore s nutnosťou servisu. Je možné to nejak vyresetovať alebo s tým mám skočiť do servisu?

Vopred ďakujem za reakcie

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kontrolka zhasne po 5 nebo 10 startech.

Chyba byla v obsluze, dělala co neměla. Příště už budeš chytřejší - dokud to jede bez závad, nešťourat. Pouze dělej údržbu podle plánu.

Svíčky se mění po 30, 40 nebo 60. Jaké svíčky tam byly dosud a jak dlouho? To je ta otázka.

 

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

aby si rozumel, rozsvietenie kontrolky si sposobil odpajanim sviecok za chodu motora. Akykolvek konektor na motore odpojis v stave ked je zapnuty klucik alebo bezi motor, okamzite ti zapise chybu a rozsvieti kontrolku motora. Aj ked kontrolka zhasne sama, zavada v pamäti zostane, az kym sa nevymaze dianostikou. To samozrejme neznamena, ze chyba trva, kedze vies ako vznikla.

Takze sa nestresuj. Ak maju sviecky viac ako 60 000 km, bez pardonu vymen, a jazdi dalej. Ked sa dostanes na diagnostiku, daj to precitat a vymazat.

Upraveno uživatelem Zdeník
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Veľmi pekne ďakujem za odpovede a vysvetlenia. Tip skontrolovať funkčnosť sviečok takýmto úžasným spôsobom som našiel v nejakom článku Auto Bildu. Zrejme upustím od predstavy vlastnoručných opráv a výmen a nechám to na profesionálov 😃

Momentálny stav je taký, že indikátor nesvieti a neobjavuje sa ani chybová hláška. Bolo to myslím po 3 či 4 štartoch.

Auto som kupoval s cca 95k km a predajca mi tvdil, že sú sviečky origo a môže ich vymeniť. Zistil však, že sú tam nejaké drahšie, tak sa na to nakoniec vykašľal. Napriek tomu, že je to 3-valec... Keď som na 100k km menil olej a filtre, servisák mi tie sviečky odporučil vymeniť. Spomenul, že ak sa nevymenia včas, môžu poškodiť cievky, čo je zbytočné investícia, ktorej sa dá ľahko predísť. Pustil som sa teda do toho takýmto spôsobom, ale radšej to odveziem do servisu, kde ich vymenia a poriešia aj diagnostiku.

Ešte raz srdečná vďaka.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hlavně je to totální blbost- za chodu se při odpojení sekundáru umí probít cívka uvnitř (jelikož v tu chvíli je to nejsnažší cesta jiskry). Tímto způsobem se dokáže probít jakákoliv cívka, i Pal cívka z Š120 (tam to spíš probije rozdělovač). A nic takového nelze s běžným multimetrem pak proměřit. Jednou probitá cívka nebo rozdělovač/palec je dřív nebo později na odpis.

V dobové literatuře o tom určitě bude zmíňka i na Š120, fyzikální zákony se od té doby nezměnily.

Pokud chcete mermomocí odpojovat cívky za chodu, tak jedině na primáru (nízkonapěťovou část), kde je 12V (konektory single cívky). Nikdy NE na sekundáru, kde běhá 30KV (tzn. na straně zapalovací svíčky).

 

Upraveno uživatelem inoxing
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Cívka, resp. vedení sekundáru (vn kabel) jde měřit výhradně bezkontaktně (měřící kleště hall s osciloskopem, aby byl vidět i průběh). Navíc je potřeba simulovat přetlak v spalovacím prostoru pro jiskřiště svíčky (např.testovací komorou), jelikož s rostoucím tlakem roste i přeskokové napětí (čím větší tlak, tím větší nárok na cívku). Proto na stole bude jiskra třeba krásně skákat a v tlaku si bude přeskakovat někde uvnitř/na cestě. To je ta zrada. :)

Dřív to bylo složitý, protože neexistovala dnešní diagnostika a řídící systémy, ale dnes to většinou umí už rozpoznat a říct si, co je špatně. 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...