Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Zimaky, retezy


Pitroch

Recommended Posts

Ahoj,

s cim v zime.

Pred lonskou zimou jsem koupil ProAce a resil, jestli nechat i ALU disky R17 na zimu a nechat si prezouvat jen plaste v servisu nebo - jako u jinych predchozich aut - mit druhou sadu kol plechy a prehazovat svepomoci. Nebo je vlastne byla jeste varianta univerzalnich gum.... U me tedy zvitezila nakonec varianta druha sada kol, plechy R16. Hlavnim duvodem byly retezy, kde v manualu je moznost pouze u R16 a navic s tim, ze je mozne jen clanek velikosti 12mm.

Zimaky: 215/65 R 16 C 109/107R Nokian WR C3

Retezy: THULE KÖNIG XG-12 PRO VEL. 230

Vsechno je ale o tom, ze jezdime hodne na hory. Jinak hezky test retezu na Traveller R17 je tady

 

Nekde jsem tady cetl na foru, ze na R17 retez normalne nasazuje. Nevim, neriskoval jsem to. Jinak za me Nokian WR C3 na snehu super, na normalni silnici proti letnim trochu hucej, ale ja resil hlavne zaber na snehu u zimaku. 

image.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...

Ahoj,
Mám bohužel v tp jenom 215/60 r17. Nicméně po pečlivém měření by ta měly vejit 9 mm servosport od pewagu. Jak dojdou otestuji

Upraveno uživatelem gom_18
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

d(215/65 r16) - d(215/60 r17) = - 4mm; šířka je stejná, teda na poloměru je rozdíl mezi těmi koly 2 mm. Nemyslím si že by to byl ve výsledku problém, zvláště s řetězy co jim stačí 7mm prostoru. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

sancv-> No, v Rakousku to jako řetězy neberou. na rozdíl od hvězdicových systémů. Což může být problém. Co se týče velikosti se šířkou 225, nevím co udělá ten 1cm na šířku, ET je na disku stejné. Ale poloměr kola by mel být dokonce menší o 3,5mm proti r16

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Porovnani ponozek (textilnich retezu) a klasickych retezu je napr. tady. Ponozky jsem nikdy nemel a podle toho testovani to vypada, ze na tvrdem povrchu i ledovatem je to ok celkem. Lepsi nez hola guma. V narocnejsich podminkach asi plnohodnotne retezy nic nenahradi.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tady je nějaké srovnání a mimo jiné zmiňují i to, že látkové návleky v Rakousku neuznávají. Já koupil ty Pewag Servosport, ale zkoušel je jen na sucho nasadit. Roztržený článek v testu nepotěší, ale jelikož je chci jen jako nouzovku a nechci jim dávat cíleně za uši, tak jsem v klidu 😉

textil-proti-oceli-test-snehovych-retezu-prinesl-prekvapeni

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdyz to je prave otazka, jestli prave pri te nouzovce je dostacujici reseni ponozka nebo ponozka + od Michelinu. Za me, pokud to na rozmer kola (a znacku auta)  jde sehnat, tak rozhodne retez. Kdyz uz jsem nekde v loji, at je tam ta jistota, ze to radne zabere 🙂 

Tady jeste test na pasky 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nouzovku jsem myslel, že nemám chalupu na horách, kam pravidelně v zimě jezdím. Snažím se jezdit tak a tam, abych řetězy nepotřeboval, ale když prostě přes noc nasněží, tak je holt člověk někdy nasadit musí. Jelikož je nenasazuju často, tak jsem chtěl, aby byly jednoduché na montáž. Zároveň kvůli malému prostoru za kolem jsem chtěl, aby články měly malý profil a ten automatický mechanismus dotahování snad zaručí, že sednou a nebudou plandat.

No a řetězy hlavně proto, protože mi je uzná policajt po celé Evropě 😉

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ten centimeter na šířku bude znát, na druhou stranu jsou ta kola menší na průměru, vem si nejaké kulatiny a zkus zastrkat kolem kola při více polohách a  zjistíš kolik tam máš staticky místa.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...