Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Posilovač/servo 405 1.9D 1994 unik oleje-jak dojet a co dal


karmej

Recommended Posts

Zdravím a omlouvám se, ale prosím o radu pro blbce v tísni. Na téma servo už tu vlákna byla, ale dovolil jsem si založit nové.

Popis problému:

Po cca 80 km bezproblémové jízdy, většinou dálnice, najednou skřípavý zvuk při plném rejdu  na parkovišti. Tak mě napadlo servo, kouknu do nádobky, a na dně něco napěněného (v duch si říkám jsi blb, kdys to naposled kontroloval..). Asi po půlhodině jsem konečně vytelefonoval příslušný Dextron v auto Kelly v 10km vzdálených Kosmonosech, poslední pixla 0.5l. Dolil jsem, stačilo to stěží do poloviny nádobky, nechal běžet a zakroutil sem-tam volantem, skřípání zmizelo, opatrně jsem odjel na chalupu.

Druhý den nádobka prázdná, nastartuji, opět skřípění v rejdu. At´jsem koukal jak chtěl, nikde nic neteklo (za chodu, pravda pomocník kroutil jen trochu, mě v tu chvíli nedošlo, že by asi měl od dorazu k dorazu).

Dal jsem pod auto plachtu, kroutil zodpovědně, tůroval, a pak nechal stát. Za 2 hod vytáhnu plachtu... a nikde nic.  Nevidím pro oči, jasně, chce to zvednou auto a pomocníka, ale stejně.

Co dál:

Místní šikovný servisman je totálně zavalen prací, a otravovat ho s diagnostikou nechci, musel by složitě přestavovat auta, co má na dvoře, aby se dostal ke zvedáku. Dostal by se k tomu tak za 3 týdny, to mám jako worst-case scénář.

Mám doporučení na mechanika v Praze-vzdálenost cca 100km, který by byl ochoten to pořešit, otázka zní, zda a JAK s tím jet.

Mám 2l potřebného oleje, nerad bych je promrhal a zůstal někde viset.

Proč olej tak rychle zmizel-spekulace:

1. Olej se nacucnul do systému, po dolití a protočení už jsem nekontroloval, trochu je mi omluvou, že už nebylo co doplňovat. Je ho tam prostě stále málo, navíc když někde asi uchází. Pokud doleju litr a moc to neteče, asi se s tím dá těch 100km jet.

2. Závada je na vysokotlaké části, olej rychle ubývá, snaha utěsnit nějakou páskou asi nemá moc smysl, a olej rychle zmizí

Zkusím vyheverovat, podložit trámky, kroutit a koukat zespodu, jestli se přece jen něco neukáže. Někam "dovnitř" do snad mizet nemůže, nebo ano?  Když se něco najde, zkusit provizorně páskou nebo "nějak" utěsnit.

Jak přemísti:

Nějaký režim, jak jet s minimem úniku? Mají otáčky podstatný vliv na tlak oleje, myslím zda na volnoběh to poteče méně?

Samozřejmě je tu možnost tažení a startovat na volnoběh v tahu jen občas - po dálnici v okrajovou hodinu by asi šlo, jen by se nesmělo chtít náhle brzdit, to ale nemohu dámy prominou po každém chtít.

Takže Babo, nebo spíš vy chytřejší, raďte, počkat nebo risknout převoz/přejezd....

Jen na závěr, kdyby se nějakému čtenáři tohoto elaborátu hodil dobrý klempíř v Praze Komořanech (neskutečně rychle a dobře mi vyvařil rozpadlý levý přední podběh, nad kterým jiní kroutili hlavou za cenu víc než příznivou), dejte vědět.

Předem děkuji za rady,

Karmej

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jeď s tím a po cca 50 kilometrech kontrola množství oleje--dolití--pokračovat dále, když budeš mít málo oleje, koupíš na pumpě další..., otáčky motoru mají u serva minimální vliv--tlak je plusminus stejný)

jinak je divné, že olej není pod autem, buď jde do oleje v motoru, nebo do vody, nebo do manžet převodky řízení, že by sám od sebe zmizel se rovná zázraku--zkontroluj to 😉 (nevím už, jak je u roku 1994 vyřešen pohon čerpadla serva)

Upraveno uživatelem ozzy56
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...