Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Sousedé a problémy s nima, co dělat?


Francouz_407

Recommended Posts

Chlapi, prosím o radu. Máme ob dva baráky Vietnamce. Udělali si večerku a teď vznikají problémy. V ulici parkují auta i v protisměru (zákazníci) před naším barákem na chodníku. Sousedovi hned vedle tyto auta poničili fasádu, asi od dveří. Parkují tam velká auta, chodníky jsou poničené od oleje. Na chodníku mají velké pojízdé regály s kytkama nedá se projít, chodíme po silnici. Také tam mají uvázanou kočku venku, která mňouká po celé ulici. Prostě hrůza. Chci napsat na město, nafotit atd. Kam se má přesně napsat? Máte s tím někdo zkušenost? Jak postupovat, co přesně napsat, aby to mělo váhu atd.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Francouz_407Jedná se bohužel o občansko-právní věc (zřejmě bude řešit přestupková komise). Jak je uvedeno v příspěvku, je dobře řádně celou věc zadokumentovat (fotky, videa...) (poškození nemovitosti, skvrny od oleje po stojících vozidlech atd.) a odeslat na příslušní městský úřad. Bylo by velmi dobré, aby i sousedy podat společnou stížnost na MěÚ. Čím více bude stěžovatelů, tím lépe. Pokusil bych se i zjistit, který poslanec z městského zastupitelstva má váš okrsek a i toho požádat o pomoc. Pokud dochází k špatnému parkování, volat na linku 158, ať celou věc řeší . Samozřejmě, volat pokaždé, pokud dojde k porušení zákona 361/2000 Sb. . Vím, že je to bude  ,,obtěžovat"  PČR popřípadě MP, ale je to účinné. Musí konat!!!
Jsou li na ulici  (chodníku) regály, jenž brání řádnému užívání komunikace pro pěší (chodce), je třeba se na MěÚ (stavební úřed) dotázat, zdali na to mají povolení. Pokud nemají, jedná se o meoprávněné zabraní veřejné komunikace (zábor), jelikož chodník je veřejná komunikace. Navíc hrozí srážka s motorovým vozidlem (musí se vyhýbat překážce = vstup do vozovky). Malé dítě vstoupí do vozovky zrovna v době, kdy pojede vozidlo (např. kdo jede k vietnamcům nakupovat a pod.) a neštěstí je na světě. Jde i o hluk ze startovacích vozidel a budeli teplo, tak může být ve vozidle někdo čekat a mít zapnutou klimatizaci=motor).
 Co se týká kočky, jedná se o týrání zvířete.
Chce to trpělivost a odhodlání celou věc dotáhnout do konce. Vím, že se moc nebude chtít úředníkům proti vietnamcům, ale Vy tam bydlíte a oni ne (úředníci). Mám obavy, aby nedošlo k ,,uplacení" úředníků vietnamci! Peníze hybou světem! Jinak je to i proti dobrým mravům, co ve vaší ulici vietnamci provádějí. A věřím tomu, že by svůj obchod (podnikání) rozšířili. Jsou jako (doplnit každý sám...). Držím palce a nenechat se odradit. Jde o Vaše domovy i rodiny! Můj dům, můj hrad.
Vietnamci by měli plně dodržovat zákony a zvyklosti, jenž jsou v ČR platné a přispůsobit se!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Možná jsem idealista, ale začal bych tím, že bych se s nima zkusil dohodnout (a jako další krok bych je  trošku postrašil případnými kontrolami, které si tam budou podávat dveře). 

Ani já (podobně jako Milan+) ale nevím o nikom, kdo by s Vietnamci v okolí měl problémy. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Prvni bych zasel na stavebni urad, jestli maj provozovnu radne zkolaudovanou. Pokud maji regaly na chodniku, tak bych jim normalne rekl, ze potrebuju chodnik pouzivat a pokud tam ty regaly budou davat dal, tak se jim projedou po silnici. S parkovanim je to problem, na to oni vliv nemaji, to resit s pcr nebo mestakama. Ja si musel treba na vlastni naklady namalovat pred vjezd zluty cary, protoze mi pred vjezdem parkovali blbci co byli liny popojit o 5 metru dal, kdyz vedli deti do skolky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jako aniž bych se chtěl vietnamců zastávat tak se jim musí nechat že obchůdky který provozujou tak fungujou  asi bude pravda že oni si díky sví mentalitě  dvakrát hlavu nelámou s tím aby všechno bylo formálně v cajku ale když jsou upozorněný tak to většinou do cajku dají a pak už to dodržují. Další věc je že nebýt jich tak ve spoustě vesnic není obchod ani se základním sortimentem. Na druhou stranu pokud vyndavají regále na chodník nebo uvazujou kočku na špagát to si myslím že by mohlo vyřešit jedna dvě návštěvy řekněme neoblomných městských strážníků ale to parkování je složité a to chce vytrvalost a jak je psáno výše " otravovat " MP + PČR při každém zjištěném přestupku a zároveň bych na městě žádal osazení zákazových značek protože policajti budou tvrdit že se nemají o co opřít když tam nejsou značky a apod. Ale připrav se že moc lidí z ulice s tebou do takové akce nebude chtít jít. 

  Já mám taky se sousedama trochu problém před asi 6 roky soused se kterým jsme " vyrůstali " barák prodal a noví majitelé se nějak neprojevovali reps. chovali se tak nějak normálně, vloni ale přišli s papírem že si paní chce v baráku vybudovat zubní ordinaci a protože jsou tady ulice dost úzký a je tu věčný problém s parkováním a i já s tím mám problém tak jsem jí rovnou řekl že v té žádosti nemá napsáno jak bude řešeno parkování zákazníků a že dokud to nevyřeší tak můj podpis nedostane. Po pár týdnech od této návštěvy jsem dostal předvolání na přestupkovou komisi protože jako prej zábor obecního pozemku soudruh soused si počkal a když jsem měl na dvoře víc zákaznických aut a když jsem prohazoval auta v dílně tak jsem měl dvě zákaznická auta před barákem a svoje taky byla to otázka 10 minut kdy mi stáli najednou před barákem tři auta pak jsem nechal stát venku jen svoje. A stihnul ty auta vyfotit a dát to jako stížnost na úřad. Takže jsem zaplatil 500 Kč správní poplatek a 500 Kč pokutu za neoprávněný zábor obecního pozemku. dva nebo tři dny nato přišel soused opět s tím že chce podepsat tu ordinaci a jen tak mezi řečí se ptal kolik mě stálo to parkování těch aut před barákem. přišel teda s tím že mají objednávací aplikaci díky které by se nemělo stát že by tady jejich zákazníci čekali a že parkovat budou ve dvoře protože i OÚ to po nich vyžadoval aby jim dal souhlas. Ale už nikdo neřeší to že ano většinou to tak je že se tam jejich klienti míjejí a že auta stojí ve dvoře ale kolikrát někdo zahodí auto u nás v ulici a jde tam k nim a jsou lidi který dokážou zahodit auto ne u vrat ale naproti vratům a pak tvrdí že přece nemůže být problém že vrata neblokují. 

Upraveno uživatelem Vena garážmistr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

@Vena garážmistrtak to je opravdu otrlý a docela ,,oseklý" soused. Udělá na tebe udání (pardon, oznámení na úřad) a pak má tu drzost, přijít za tebou se žádostí o podpis a následně s dotazem, jak vysoká byla sankce. Takové mu sousedovi bych zřejmě sdělil, že za výše uvedené jeho jednání, ať s podpisem nepočítá. Jen přemýšlím, co by Ti provedl v budoucnosti, pokud by si něco umyslel, že by mohl například využívat tvůj pozemek pro parkování vozidel klientů či jinou činnost. Nemám rád takové to drzé lidi, kteří jdou i přes ,,mrtvoly". Což ve tvém případě bylo = udání + následná sankce. Pokud to bylo jak si uvedl, a vozidla stála venku cca 10 minut, tak šlo o nezbytně nutnou dobu. a nešlo o žádní zábor. Každá obec, městká část mají své vyhlášky, ve kterých jsou uvedené podmínky o záboru veřejného prostranství.  Ale jak zní české přísloví: ,,Kdo chce psa bít, vždy si hůl najde". Právní úprava záboru veřejných prostranství je obsažena především v zákoně č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, v platném znění (dále jen „zákon o místních poplatcích“). Samotný pojmem veřejného prostranství je nicméně definován v ustanovení § 34 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích.
  Nevím, co vše Ti na přestupkové komisi sdělili a jaký uvedli důvod, zda se jednalo o anonym či konkrétní osobu, což pochybuji. Pokud se jednalo o zábor ze strany úřadu, tak by mě zajímalo, jak to právně řešili a zjišťovali, když není zjištěna doba od - do tam vozidla stála. A taky, komu a čemu daná vozidla vadila (překážela). To stačila ,,pouze" fotografie, bez uvedení času, jak dlouho stála vozidla na veřejném prostranství? Co kdyby to byli zákazníci a na něco se ptali tebe jako právnické osoby? Popřípadě fyzické?  Neznám místní situaci, ale jedná se o obousměrnou komunikaci, kde bylo splněno 6 m dle zákona 361/2000 Sb.. Tebou udávaná časová hodnota 10 minut, není žádný zábor.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hele rozhodnul jsem se že to nebudu teď řešit protože na každou svini se vaří voda a ono na něj jednou dojde. Škoda byla že v době kdy on tam poslal ty fotky a "stížnost" že nebyl zrovna v úřadu tajemník protože ten by ho asi srovnal hned a nic by se neřešilo.  Jinak co si budem taky nejsem svatej a vím moc dobře proč jsem svého času jezdil pro OÚ multikárou jako obecní zaměstnanec. 

Jinak jako když postavím auto k obrubníku tak to vychází max. na ty 3 metry aby projela hasičská cisterna. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

@Vena garážmistr, vem si spunty do usi dnes v noci, ja nemam co delat, deti jsou na chalupe, tak muzu kazdou hodinku jet sousedovi trosku zavrcet pod okna s Mazdickou :D 

Upraveno uživatelem Scratch
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To se obávám že jeho by nerozhodilo. On má na dvoře 4x Subaru z toho jednou Forester a 3 nevím jak ale je to takový to jako sportovní sedan a na těch má taky laďěný vejfuky a mají dost podobnej výkon jako Tvoje Mazdička.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...