Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Cyklisti-1.5 metru odstup


ozzy56

Recommended Posts

Hned první věta druhého odstavce

Tam, kde to bude možné, bude muset řidič při předjíždění dodržet vzdálenost 1,5 metru od cyklisty.

do toho tak trochu "háže vidle". Jak jsem psal výš - ještě to není schválený, uvidíme, co a jak bude platit po schválení a co s tím provede praxe. Já osobně jsem přesvědčený, že k pumpičkoidům přistupuju obezřetně a předjíždím je bezpečně, ale to budou tvrdit vždycky všichni (stejně jako že každý je nejlepší řidič :D )

Upraveno uživatelem Medvěd
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za mě naprosto zbytečný zákon.. Spoustu řidičů to dodržuje už teď, že objíždí cyklistu s co největším odstupem, tam se nic nezmění. A pochybuju že ti, kteří měli na háku a cyklisty brali na těsno, se změní.. Akorát represe pro řidiče, ale aby pro cyklisty zavedli i zákaz např. jízdy vedle sebe (protože pak už v podstatě neexistuje možnost jak je předjet s 1,5m odstupem) pod hrozbou pokuty, nebo to použití cyklostezek, to neee.. Akorát buzerace, nevěřím že se něco změní :) Alespoň já budu jezdit pořád stejně.. A jak už tu padlo, ohleduplnost musí být na obou stranách. Tímto akorát podněcují nenávist vůči cyklistům

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

napadlo mě, že tohle může být další důvod pro instalaci kamery do vozu , pro případné svědectví...:myslim, jinak mám dojem, že je tu silná averze vůči kolařům (možná se pletu), což je paradox, protože hodně řidičů jsou i kolaři 😯, za sebe můžu říct, že po cestách, kde jsem jezdil na kole před cca 15 lety už nejezdím, jednak z důvodu nárůstu počtu aut, jednak proto, že ta nenávist vůči kolařům je fakt znát, a to jezdím na kole tak, jako bych řídil auto, takže co nejmíň autům překážet a využívat co nejvíce cyklostezky--i když vám řeknu, je to někdy o hubu i tam :(

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ozzy - averze vůči kolařům je prostou reakcí ve smyslu: "Kdo seje vítr, sklízí bouři". Jestliže po Praze jezdí 80% cykloušů po chodnících, byť jim vedle na silnici magistrát namaloval barevný cyklopruh, jestliže tito bez problémů projíždí křižovatky na červenou nebo Ti to střihnou před auto na přechod pro chodce, jestliže vyjedeš ze zatáčky na okresce a dojedeš dva cyklouše jedoucí vedle sebe a oni nemají ani náznak chutě Ti umožnit předjetí, že by zajeli za sebe - bohužel takové řidič (a často ani chodec) mít rád nemůže.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@ozzy56 mne nevadi cyklisti. Ale nemuzu vystat arogatni cyklobuzny a cyklozmrdy, co si mysli, ze je silnice jen jejich a ze nejaky predpisy maj leda na salamu. A vubec nemam problem cyklodementa, co mi primo vjede pod auto z vedlejsi vyhnat az za krajnici. Ze si rozbije rypak, dobre mu tak. A jestli mi u toho odre auto, fajn, bude novej blatnik.

Naopak, slusnyho cyklistu co jede rozumne pri kraji s ohledem na stav komunikace objedu s velkym odstupem, popr. pockam, az objet pujde.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mně jen nejde do kebule, že jsme všichni (skoro) řidiči, kolaři, chodci, ale jako chodci skočíme na přechodě řidiči před auto, jako kolaři jezdíme tři vedle sebe a jako řidiči bychom kolaře nejraději okamžitě přejeli a pak ještě couvli --vám to příjde noumální ?? 😉

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Poslednou dobou som sa prestal zapájať do podobných debát ale urobím výnimku. Nechápem kde sa berie ta nenávisť voci cyklistom. Mňa volant živí,  nejaký ten kilometer najazdím ako na aute tak aj na bicykli. Zažívam na ceste kadečo,  aj ma niektorý cyklisti občas na... a nechápem ich konanie ale určite to nieje dôvod na nejakú nenávisť.  Vidím to aj z druhej strany. Niektorý jazdia vedľa seba práve preto aby sa vyhli vytláčaniu autami z cesty. Ja moje deti učím jazdiť na ceste  ( ak sa inak nedá) zásadné úplne po kraji za sebou bez ohľadu na to či tam je štrk,  blato alebo mláka preto že viem aký blázni sedia za volantom. Naposledy keď som s nimi šiel po absolútne  rovnej a prazdnej ceste za sebou tak  nás jeden magor minul vo vysokej rýchlosti tak 20 cm. To sa nedá pochopiť! Nevadilo mu že sú so mnou malé deti.  Je isté že keby som ho dostal do ruky tak mu dám po hube aj keby mal 150 kg. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Víš kde se bere ta nenávist? Ano, v obou táborech jsou ignoranti kteří na ty druhé nemyslí a chovají se jak prasata. Ale POUZE řidičům se nakazuje, omezuje a podobně.. Cyklistům se dělají jízdní pruhy na úkor řidičům aut, dělají se jim cyklostezky za statisíce a miliony.. Ale jsou na tom "biti" právě řidiči :) A důvodů by se našlo určitě víc.. Osobně s cyklisty nemám problém - když se chovají ohleduplně ke mě, tak jim to s radostí oplácím :) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Souhlasím s Rikic em.
Bydlím v části Prahy, kde - dík tomu, že naše ulice propojuje dva parky - je provoz cyklistů nadstandartní. Současně si jako řidič všímám toho, jakých cypovin jsou mnozí cyklisti schopní
Jedu po ulici a svítí mi červená? Šup na přechod a přejedu křižovatku kolmo společně s chodci
Někdo tu udělal jednosměrku? Nezájem, ten řidič v autě mě nesejme
Široký chodník? Dá se po něm jet +30 km/h? Proč ne?

Často se mi v autě stane, že zastavím na červené, zprava se kolem mě protáhne (podjede) pumpička, ale pouze přibrzdí a když vidí, že se to dá, tak klidně semtamfór projede ať svítí co svítí (typicky se mi to stává na Evropský).

Nevím, zda jsou horší zpocený trička nebo kurýři s bednama na nosiči (typicky Wolt). Ti druzí jsou možná ve stresu a honí se za zakázkama, ale aby jezdili stylem chodník - nechodník, to snad fakt není třeba tolerovat (dtto i skútraři, ale Ti aspoň nějaká rámcová pravidla ,dík možnosti zadržení ŘP, dodržují)
 

Upraveno uživatelem Medvěd
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jezdím na kole, tak to vím, jak je nepříjemné i nebezpečné, když mě těsně předjíždí auto a nebo náklaďák! Na druhou stranu jsem i řidič, a tak jsem mnohokrát zažil, že jeli (šlapaly) po silnici vedle sebe 2-3 cyklisti. Nebo cyklista jel skoro v polovině vozovky jako by jel autem. Nevlastním elektromobil, aby nebylo vozidlo alespoň trochu slyšet. Tak pak nezbývá, než prověřit klakson.
  Pokud by dané ustanovení o vzdálenosti při míjení cyklistů prošlo, tak nevím, jak odhadnou danou vzdálenost ( normální vozovka 1,5 metrů a užší vozovka např. bez krajnic 1 metr např. horská nebo silnice nižší třídy a pod.). Osobně to pokud je to možné, dám blinkr (jako při klasickém předjíždění) a v dostatečné vzdálenosti předjedu cyklistu. Jak se říká, ,,nedělej druhým to, co nechceš aby dělali oni tobě".
 Chce to používat zdraví rozum. Cyklista je taky účastník silničního provozu, a tak by se měl i podle toho chovat a jednat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 15. 4. 2021 at 10:52, ozzy56 napsal:

mně jen nejde do kebule, že jsme všichni (skoro) řidiči, kolaři, chodci, ale jako chodci skočíme na přechodě řidiči před auto, jako kolaři jezdíme tři vedle sebe a jako řidiči bychom kolaře nejraději okamžitě přejeli a pak ještě couvli --vám to příjde noumální ?? 😉

tvl, a to ja sem ****** nejvetsi, ja jsem i motorkar :D a na motorce nadavam na plechovkare, v aute na cyklobuzny a jako kolar na idioty co mne objizdeji moc blizko, kdyz k tomu neni duvod a jako chodec nevim, moc po silnicich nechodim..... je to a bude to vzdy o vzajemnem respektu a ohleduplnosti. 

PS: ted typicky v nedeli v jicine, prazdna silnice, za mnou nikdo, nic v protismeru a chodec s nejakym smetakem zleva vstupuje do silnice a musi nepatrne pribrzdit, protoze prijizdim pred prchod a brzdit prudce nebudu. Fakt jsem ho neomezil, mozna zvolnil o pul kroku, ale fakace a slovni vypad jsem si vyslouzil. Nejdriv jsem zastavil, vystoupil a neco na me rval o prednosti, tak jsem mu odpovedel at si prostuduje vyhlasku, a ze za mnou bylo uplne volno, zase vulgarismy, tak jsem mu rekl, ze zavolam policajty a predam jim zaznam z kamery. To chudacek nedal a zacal zdrhat :D . Presne pro tyto pripady, tu kameru mam. Ale prijde mi, ze tohle delani naschvalu je fakt specificke jen v cechach....

Upraveno uživatelem Scratch
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

vulgarismy ještě jdou, já skoro chytil facana, když jsem si dovolil zatroubit na dva hňupy, co jeli na kole vedle sebe po úzké cestě na Visalajích, na parkovišti už na mě čekali -- je tam totiž konec cesty, tak bylo jasné, že mě tam odloví 😂, no nakonec jen výměna názorů s vulgarismama, jak jinak v kraji razovitem 🙈

a já su taky motorkář--teda sorry, jen skůtr :aut

Upraveno uživatelem ozzy56
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

dneska jsem narazil na tenhle článek Povinný odstup od cyklistů se policii nelíbí

já teda koukám... a upřímně mě děsí, jak nás furt někdo chce zachraňovat. Přijde mi jako totální nesmysl vyžadovat exaktně nějakou vzdálenost, když ji můžu pouze odhadovat a nemůžu měřit. Na rozdíl třeba od hloubky dezénu, ten má bejt na zimních 4mm a já ho změřim a zjistim, že mám třeba 4,2mm a teda ok. Ale odhadovat vzdálenost objetí překážky podle šířky pruhu, nebo šířky auta nebo podobně je prostě blbost.

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly a "1,5m objíždění cyklistů" je ten příklad. Už teď se předpokládá, že to dodržet nepůjde, už teď se stejně cyklista předjíždí i přes plnou a vlastně se hned na začátku z toho stane nedodržitelný pravidlo, který se ale bude tak ňák "jako" plnit nebo se nebude kontrolovat.

Nakonec se někdo vytasí se statistikou a řekne, že to je až na 12.místě a že se teda maj orgány věnovat něčemu, co má větší dopad. Jako inženýrsky ok, používá se paretovo pravidlo, stratifikace atd atd, ale...

...tady přece jde o bezpečné předjíždění a obecně o bezpečný chování na silnici a na to dop*dele přece nepotřebuju žádnou statistiku ani 1,5m oblouk kolem cyklisty. KAŽDEJ ví, jestli jeho chování na silnici je bezpečný nebo ne. 

A další, neméně nasírací věcí je pro mě, že někdo spekuluje o povinnosti nosit na kolo helmy. Dyť je to moje věc, proč mě furt někdo chce zachraňovat?! Jo, chce se líbit a lidem s ochranitelským komplexem to sedí. Když se s někým takovým bavím, tak se diví, "dyť to přeci ty dotčený chrání", jenže já tvrdím, že je lepší vysvětlit "pro a proti" a naučit lidi být zodpovědný než jim to nařídit. Sami si pak vyberou a když budou vědět proč si vybrali, bude to fungovat. A ne, nezatížíme náš zdravotnickej systém idiotama...

Mám stejnej názor i na pásy, helmu na motorce apod. Upřímně si myslím, že čím víc se z lidí budou dělat cvičený opice, tím víc to půjde do hajzlu a nejen se selským rozumem. Přece aniž by mi to cokoli nařizovalo, tak si prostě helmu na mašinu vezmu, protože prostě sem to vyhodnotil jako přínos. A ruku na srdce...vy taky, že , každej přemýšlející...

A když pojedu s vozejkem k sousedovi naložit bordel, tak ne, nepřipoutám se, protože to je 17 metrů. Připoutám se až pojedu dál. Tečka. Všichni to tak dělaj a všem to přijde normální, proč? Protože to normální je. Ale správně... dle zákona ...bysme se kromě couvání a parkování měli poutat vždy. A to je nesmysl, stejně jako pípání v autě a zákon, co to nařizuje. A ten, co se nepoutá, se nepoutá schválně a je to jeho věc. Všichni poutání totiž známe a víme, že to má přínos, nezávisle na zákoně nebo pípání palubky. Není nikdo s papírama, co by to nevěděl.

nojono, hezkej den :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...