Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Peugeot 2008 doporucenie


Stanley41

Recommended Posts

Návštěvník

Hele já bych se toho nebál. Já jezdím s mým Puretech 1.6 225hp do práce 3 km a někdy není čas celý týden někam jet kor teď v zimě. Základ je tankovat kvalitní palivo, v mém případě pouze 100 oktan, 95 jsem nedal ještě ani jednou a měnit olej co 10 tisíc. Ale jak přijde jaro které tu už skoro máme, tak mu dám pořádně za uši (po zahřátí motoru!) a jezdit se bude víc. Člověk nad tím nesmí tak přemýšlet, protože dnes jsou přímovstřik motory skoro všude. Prostě kup a jezdi jak potřebuješ. Základ je mu dopřát co potřebuje 😉

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No zrovna ten tříválec 96kW je sakra dobrej motor. V 308 (a ve 2008 to bude stejné) jede jak blázen s krásnou spotřebou. Aktuálně naježděno cca 59tkm za 3,5 roku, většinou krátké trasy po městě + sem tam delší do 50km a tak 6x do roka 200km+ a absolutně žádný problém. I dle vyjádření servisu se tenhle motor povedl,

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mám do práce taky málo km a nebojím se jízdy s tímto autem kvůli vzdálenosti. Předtím jsem měl normální atmosferak 1,6 88kw a s tímto se to nedá vůbec srovnat. Je to jak dvě moje staré auta v jednom a to mám 2008 1,2 100koni. Moc dobře to jede proti atmosféru aspoň z mého pohledu. Troufal bych si říct, že v pohodě bude stíhat Octavii 1,9 TDI ne-li lepší - máme v rodině. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V prípade menších kompaktných aut sa dnes výber motorov podstatne zúžil. Ak benzín, tak v podstate len nízkoobjemový motor s priamovstrekmi a, prípadne, turbom.

Keby som mal zhrnúť publikované poznatky o zásadách jazdenia s benzínovými motormi s priamym vstrekovaním a vybavených turbodúchadlom s cieľom predĺženia životnosti motora a oddialenia jeho, často nákladných, opráv:

1. Pravidelne používať aditivované prémiové benzíny od overených výrobcov/predajcov, najlepšie 98 až 100 oktánov. Predchádza sa tak samozápalom a detonačnému spaľovaniu, hlavne keď už sú v spaľovacom priestore usadeniny uhlíka. Navyše, je tam nižší obsah biozložky (max. 5%), čo motoru môže len prospieť.

2. Motorový olej vymieňať najneskôr po 15 000 km (najneskôr po roku), lepšie už po 10 000 km a menej (najmä v prípade častých krátkych jázd).

3. Dobrou prevenciou pred zvýšenou karbonizáciou motora je nejazdiť dlhodobo pri nízkych otáčkach, teda tzv. na spotrebu. Vlastná skúsenosť: prvé 3 mesiace som jazdil pri nižších otáčkach (zvyk s 1.4 VTi motorom), radil fakticky podľa kokpitu, priem. spotreba bola 5,4, s vyššími otáčkami je teraz 5,8. Zvýšenie spotreby teda nie až tak výrazné.

4. Motoru najviac vyhovujú dlhšie jazdy s občasným jazdením pri vysokých otáčkach (až k červenej oblasti). Naopak časté jazdy s nezohriatym olejom, teda krátke jazdy spôsobujú horšie mazanie ložisk najmä turba, prípadne stieranie neodpareného benzínu do oleja a jeho znížené mazacie vlastnosti následkom riedenia (pri krátkych jazdách s nedostatočne zohriatym olejom sa benzín nestihne odpariť z oleja).

5. Po dlhej jazde pri vyšších otáčkach, napr. po diaľnici, po zastavení hneď nevypnúť motor, ale nechať ho bežať pri voľnobežných otáčkach 1/2 až 1 min, kvôli aspoň čiastočnému ochladeniu turba, aj keď je turbo, napr. u Puretechov krátku dobu dochladzované chladiacou kvapalinou aj po vypnutí motora. Predíde sa tak znehodnocovaniu motorového oleja vysokotepelnou degradáciou.

6. Vypínať Start-Stop systém. Horúci riedky olej (napr. 0W30 v Puretechoch) veľmi rýchlo stečie z valcov a ložísk, vč. ložisk turba. Po naštartovaní chvíľu trvá, kým sa olej dotlakuje naspäť, čo vedie k rýchlejšiemu opotrebeniu mazaných materiálov. Navyše, zbytočne sa opotrebúva štartér a vybíja batéria, ktorá aj tak nie je vďaka inteligentnému dobíjaniu stále v plno nabitom stave, čo znižuje jej životnosť.

7. Ďalšie zásady jazdenia sú všeobecného charakteru platné pre hocijaký motor, napr. hneď po naštartovaní nevyraziť so studeným motorom na „plný“ výkon.

Mnohí si pomyslia, či napíšu, že sa netreba obmedzovať, že auto je na jazdenie za hocijakých podmienok. Proti gustu žiaden dišputát, hlavne, ak po 3-5 rokoch kupujú nové auto. Pre tých menej solventných, ktorí by radi, aby motor bol spoľahlivý a výkonný aj dlhšiu dobu, by ale vyššie uvedené mohlo oddialiť stratu výkonu a poruchy už pri nižších km nájazdoch, častejší pobyt auta v servise a znížiť náklady na opravy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

Ahojte

Ja Planujem kupit 2008 ale s Motorom Puretech 155 teda 114 kw 

Vlastni ho niekto? Skusenosti?

Mal som ho pozicane na vikend a taha uzasne absolutne vyhovuje 

len skusenosti je s nim zatial malo vseobocne ak by niekto mal typ tak dajte vediet 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...