Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Tepelné čerpadlo starší dům.


Vena garážmistr

Recommended Posts

@Charlie 1 150m2 (35 let starý dům, bez zateplení) jen výměna oken, takže to mě nepřijde hodně, je to kompletně všechno na elektřinu. Třeba co nyní bydlím je 120m2 a mám elektro kotel a platím kolem 42.000 Kč a to jsem uprostřed. I když počítám, že letos to bude méně, z důvodu topení v krbu 🙂

Upraveno uživatelem Jirkap
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

kdyz uz se tu pise o cenach paliv. dreva, mam asi kuriozitu--kupuju narezane a nastipane drevo (smrk) v jesenikach, kde to drevo i tezi :super (kamiony s kulatinou litaji tam a zpet)

muze mi nekdo vysvetlit, proc to same drevo stoji v ostrave o stovku na kubíku mene ?? 😯, ptal jsem se prodejce, drevo ma z jeseniku, samozrejme kupovat v ova a vozit do jeseniku se nevyplati..., oba maji firmu o jednom zamestnanci 😂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, ozzy56 napsal:

kdyz uz se tu pise o cenach paliv. dreva, mam asi kuriozitu--kupuju narezane a nastipane drevo (smrk) v jesenikach, kde to drevo i tezi :super (kamiony s kulatinou litaji tam a zpet)

muze mi nekdo vysvetlit, proc to same drevo stoji v ostrave o stovku na kubíku mene ?? 😯, ptal jsem se prodejce, drevo ma z jeseniku, samozrejme kupovat v ova a vozit do jeseniku se nevyplati..., oba maji firmu o jednom zamestnanci 😂

Vysokohorska prirazka :) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hele, a máš spočítaný, že barák rozumně vytopíš při té nižší teplotě otopné vody, když jsi neměnil radiátory - předpokládám, že tim tuhopalivovým kotlem se tam valilo aspoň 80 stupnu, ne...?

 

Nasi sli v baraku ze staryho plynovyho kotle do kondenzaku, i kdyz se TČ zvažovalo, nebylo nám doporučeno do nezatepleného baráku... Pořídíl se kondenzák a stejně se o 2 roky později zateplilo... Náklady šly hodně pod polovinu ročně...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi takhle ten kotel kterej tam byl měl zbytečně velký výkon.  A jak asi výš kotel na TP by měl dupat alespoň na 80% výkonu aby jel tak nějak ekonomicky a ekologicky a tam se kotel většinu sezony spíš brzdil a jel tak nějak okolo 50% výkonu a dost často se tam přetápělo aby mohl kotel běžet v rozumných podmínkách takže když se to vezme kolem a kolem tak z toho kotle se do radiátorů pouštělo taky max. těch 60°C  a jak píšu kolikrát to bylo moc takže pokud z TČ poběží do systému teplá voda 45-50°C tak by to mělo dávat v pohodě a když přijdou velké mrazy a bude TČ dupat na plný výkon a bude dávat vodu okolo 58°C a nebude tam na triko s krátkým rukávem ale na svetřík  no tak to pár dní vydrží však kdy naposled byli takový mrazy jako minulí nebo předminulí týden a jak dlouho takový mrazy trvají když napíšu že jednou za 4-5 roků přijdou takový mrazy a trvají 6-8 dní tak asi nebudu daleko od pravdy.  teď jsem koukal do toho internetového ovládání na odjeté " motohodiny"  tak běží to od středy ( 17.2) asi od oběda a ve čtvrtek to bylo vypnuté od 8.30 do 12.45 kvůli odstávce elektriky v celé vesnici a včera už to dopoledne odstavovalo protože barák byl natopený na nastavenou teplotu v obýváku 21,5°C TUV to hřeje na 44°C myslel jsem si že to bude málo ale zatím si staroušci nestěžujou. A od té doby ty bivalentní zdroje běželi jen to co to zkoušeli a první který by měl přitápět ten mozek tak topil včera v noci asi tak 2x8 minut ale to si vysvětluju tak že v systému nebylo ještě dostatek tepelný energie na odmrazení toho výparníku aby si ji systém " půjčil " tak si nahřál ten malý úsek elektricky.  Nicméně je v plánu na léto pokud budou podmínky tak že se vyklidí půda a zateplí se stropy protože nejvíc tepla utíká těma stropama, možná příští rok že ukecám starouše k nějaké částečné výměně oken měnit všechna okna tam nechci vím jak to může dopadnout když se ve starším baráku vymění všechny okna a tím ho " zavřeš " a ten barák který je postavený na nějakou přirozenou tepelnou ztrátu tím začne vlhnout protože zkrátka ten přirozený úbytek tepla zajišťoval  ventilaci a vysoušení baráku. 

Upraveno uživatelem Vena garážmistr
oprava překlepů
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 9 měsíců později...

Tak přátelé, mám tady nějaké poznatky k provozu TČ u našich. První velký poznatek a myslím si že pozitivní je dnes dorazilo vyúčtování. A dopadlo dokonce lépe než jsem čekal. První tři měsíce měli naši jinou sazbu než zbytek roku kdy mají sazbu přímo pro provoz TČ kde je 20 hodin NT a 4 hodiny VT ale je to v podstatě jedno protože cena je např. 4,5 za jednotku v NT a za 4,75 za jednotku v VT.  První tři měsíce než se instalovalo TČ se tam topilo jak to šlo přímotopy apod. takže tam byla velká spotřeba.  Od instalace TČ jede celý barák výhradně na elektriku tzn. ohřev TUV vaření svícení a topení. Za celou dobu od instalace do dneška je na těch bivalentních zdrojích najeto podle počítadla na prvním stupni 70 min. a na druhém stupni 15 min.  V referenční místnosti je nastaveno 21,7 °C. Máti je spokojená protože má teplo v celém baráku pořád stejně. Tatík je spokojenej protože nemusí chodit ke kotli atd.  A teď co asi každého zajímá tak na zálohách měli zaplaceno 44500 Kč vznikl jim přeplatek 4600 Kč než se instalovalo TČ tak platili za elektriku něco kolem 16 500 Kč a za uhlí 25 000 Kč = 41 500 Kč takže to vychází že ušetřili něco kolem 1600 Kč plus když topili uhlím tak platili o něco dražší popelnici aby byl kam dávat popel.  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To není o návratnosti investice, ale o tom, že není třeba to obsluhovat ( skládat uhlí, pravidelně přikládat, vynášet popel, vymetat kotel, atd atd). Ušetřený čas a námaha k nezaplacení.

Sám vím, jakej to byl posun v komfortu a ušetřeném času při přechodu z ručně přikládaného kotle na dřevo na automat na uhlí. Ale dneska mi kaká i ta 1 až 2 hodiny týdně co se tomu topení musím věnovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Konfort je jasnej, ale nejaka navratnost bejt musi. Kor kdyz prihlednu k tomu, kam energetika smeruje a jakym smerem se to tlaci.

Malokdo bude chcit prestavet na topeni za 350+ v nakladech s vidinou toho, ze se mu to realne nikdy z podstatny casti nevrati... 

@Péťa v modernim zplynovacim kotli taky nespalis kdeco. Teda, pokud si ho nechces celej zaprasit a zlikvidovat.

Upraveno uživatelem sitler
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi takhle večer jsem zkoumal to jejich vyúčtování podrobněji. Za první tři měsíce díky tomu že topili přímotopama spálili to samé množství ve VT jako pak spálil ve zbytku roku v NT. Takže příští vyúčtování bude daleko příznivější.  A slovy tatíka no myslel jsem si že se z toho pose.em až dojde vyúčtování ale takhle jsem spokojenej. Cenu uhlí jsem do toho příkladu dával co se platilo na minulou sezónu a letos jestli si pamatuju tak šlo uhlí asi o 50 Kč nahoru na metráku takže asi když bych si dal tu práci tak ta úspora bude třeba o tisícovku možná patnáctstovek větší. Samozřejmně že to staroušky potěší ale u nich je nejdůležitější to pohodlí že se nemusí o nic starat. A pro mě je to tím pádem taky ulehčení protože ano mám bráchu a dvě ségry ale ségry jedna je vdova a druhá má takovýho matláka že sem ani raději nejezdí protože když by se mu dala nějaká fyzická práce tak by asi umřel brácha jo když se mu řekne tak dojede pomoct ale je to vždycky domluva jak s kozou na ledě o termínu a hlavně brácha tím že celej život dělá v pohostinství tak sice máknout umí ale je zvyklej fungovat až tak od 11 hodin a pak klidně do noci a to zase  nesnáším já s tatíkem mi raději začnem ráno na 8 a oběd dáme až třeba ve 14 ale uděláme to aby jsme se k tomu nemuseli po jídle vracet.  Takže pro mě je to ulehčení nemusím vymýšlet kdy se přiveze uhlí kdo mi ho pomůže uklidit a jak tak na tatíka koukám tak by to dával tak dva tři roky se o kotel starat a pak by to spadlo na mě. Další věcí je ano mohli jsme dát nějakej jinej kotel na uhlí ale cenovka s připojením někde okolo 50 tis. a ještě než by ten kotel dožil tak by mocipáni rozhodli že je to fuj a že se v tom nesmí topit takže by se reálně třeba za 5 roků řešil ten podobný problém a navíc by všechny štvalo že kotel je třeba v půlce životnosti. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 4 hodinami, Vena garážmistr napsal:

Další věcí je ano mohli jsme dát nějakej jinej kotel na uhlí ale cenovka s připojením někde okolo 50 tis. a ještě než by ten kotel dožil tak by mocipáni rozhodli že je to fuj a že se v tom nesmí topit takže by se reálně třeba za 5 roků řešil ten podobný problém a navíc by všechny štvalo že kotel je třeba v půlce životnosti. 

Stačí ten výplod z EU přestat topit zemním plynem. Normálně jsem si říkal, že den před tím pěkně zapařili. 😕

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...