Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Plynový kondenzační kotel starší dům


Charlie 1

Recommended Posts

Ahoj, 

Zatím sbírám jen postřehy, situace je taková:

Rodiče mají v domě jen kotel na tuhá paliva, a rozhodli se pro záložní zdroj kondenzační plynový kotel, jelikož je přípojka HIP u baráku a jedna se o starý kamenný dům, 

Tepelné čerpadlo ani elektro kotel nechtějí, kvůli ekonomice provozu. 

A teď otázka jáky kotel zvolit, bavil jsem se s více topenari, každý doporučuje co montuje, konkurence je vždy horší apod. Potřeboval bych názor někoho nezávislého co je dobré brát, a co není u čeho jsou drahé servisní náklady apod. 

Popřípadě pokud se někdo živíte tímto oborem v královéhradeckém kraji mohl by mít i zakázku na komplet instalaci. 

Děkuji za postřehy. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já vím, který nebrat - Dakon!

Teď mám nějaký Immergas, ale jen chvíli. Bral jsem ho, protože topenář. U našich dlouho běží Junkers, ale ten není kondenzační.

Jasně, že každý topenář preferuje ten "svůj", na který je vyškolený a který velmi dobře zná. Já šel teda cestou výběru topenáře a on si dal, co chtěl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest Petr 3008

Kondenzační kotel sice nemám, ale v dohledné době budu také řešit. Máme turbo kotel Junkers, běhá kupodivu již 21 let. Za celou tu dobu jedna oprava cca 6 tis a jinak běžný servis - čištění, kontrola apod. Po těhle zkušenostech bude jasná volba opět Junkers. I když to pochopitelně nemusí být záruka, je to jako se vším. Zároveň záleží na servisu - dostupnost a kvalita - když servisák vyčistí jen dostupné části, je to špatně.

A jasně že každý protlačuje to své. U nás v okolí, kdo namontoval Vailant, má problém. Samé poruchy.

Ale vzhledem k tomu, že bude sloužit jako záložní zdroj, tak vybírat nějaký rozumný střed s dostupným servisem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to asi jako s autama. Jednomu výrobci se povede jeden model a další je problémovej.

Počítáš do tý ekonomiky taky věci okolo plynovýho kotle:  Plyn(projekt, revize, montáž, plynoměr atd.), komín, že kondenzační kotel je úspornej pokud jede max na 55°C na což potřebuješ dobrou předávací plochu (větší radiátory) aby barák vytopil?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud je dům osazen klasickými žebrovými radiátory, je otázka, jestli ti kondenzační kotel přinese nějaké plus, protože žebrový radiátory stejně budeš topit vodou kolem 60ºC maximálně (předpokládá spád 50/30ºC), což je hranice, kdy jsi schopen udržet kondenzaci. Při cca 65 st otopné vody už kotel nekondenzuje, což je špatně, sníží se účinnost a , funguje klasicky, jako ten na uhlí. I u takového systému lze zajistit, aby se do zpátečky vrátila chladná voda. Mohu z vlastní zkušenosti říct, že topit otopnou vodou kolem 50 st v žebrových radiátorech v starém domě rozhodně není tepelně komfortní. Pro takové topení je lepší kotel atmosferický. Kondenzační kotel je fajn pro deskové radiátory nebo podlahovku, kde topíš se spádem 40/30.  V systémech s žebry, kde je hodně vody má vysokou setrvačnost a vyšší tepelný spád se dosahuje těžko (zpátečka se "brzdí" modulačním čerpadlem).

Asi by opravdu bylo lepší, aby se k tomu vyjádřil topenář, protože opravdu záleží, jak vypadá topení v domě, jako říct, jaký kotel si máš koupit je ošidné. Též nezapomeň, že pokud kondenzační kotel funguje dobře, teče něho kondenzát, řádově 30l denně, ten je třeba odvést do odpadu, což třeba někde ve sklepě může být problém, pokud je kanalizace nad kotlem (musíš čerpat). Pokud se kondenzační kotel nekondenzuje, velmi razantně tím snižuješ jeho životnost. Pokud kondenzační kotel nekondenzuje, nemá to ani ekonomický význam, oproti atmosferickému neušetříš nic.  Též  doporučuji kotel s ekvitermní regulací, při vhodném návrhu si poradí s tepelným komfortem v celém domě. A též je třeba zohlednit, jestli je kotel určen i k výrobě TUV (kotel musí být vybaven trojcestným ventilem a "bojler" s ním musí umět spolupracovat).

Ale mohu říci, že se značkou Junkers neuděláš chybu. Jen to něco stojí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc jsem nepochopil proč ne to tepelné čerpadlo. My máme systém vzduch vzduch (protože funguje v létě jako klimatizace a v období jaro a podzim i k topení a spokojenost. Nižší sazba za elekřinu.

Jinak značku doporučuji podle výběru a dostupnosti esrvisu. Máme doma 16 let Buderus a super, jen dva roky nemohu sehnat servis, nikdo to nechce dělat.

V prodejně mám 25 let Vailant a bez jediné chybičky. Možná také, že jsem na něj za celou dobu nepustil žádného udržbáře. Sousedi (cca 15 v celém domě) mají za tu dobu už třetí a někteří dokonce 4 kotel. A začínali jsme všichni se stejným. A modlím se aby ještě pár let vydržel, protože dnes už jiný než kondenzační nelze a tak to znamená vložkování komínu, změna řídící automatiky (část topení radiátory a část podlaha).

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To Pacho atmosfericky už nekoupíš EU ho zakázala.... 

Když neběží v cyklu kondenzace bude mít účinnost kolem 95% jako atmosfericky.... 

Kolikrát bude zima jako je teď, aby se do radiátoru valila vídá 80°C? 

Tepelné čerpadlo na nezatepleny dům bez podlahovky s klasickýmá radiatorama? 

Tepelný čerpadlo jseš cenou úplně jinde.... A do 5 let možná ještě dřív bude elektrika nejdražší vytápění s (odstavkou uhelných elektráren bude el. Málo, ale to je na jiné povídání)..... 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No já bral značku Protherm, protože ve vsi, kde bydlím, je firma, kde jsem ho dostal za zajímavou cenu a montoval mi ho topenář (taky ze vsi), který se na něj umí juknout i po záruce, nehledě na to, že se zná se servisákem, kdyby bylo nejhůř.... Mám teda Tiger Kondens se dvěma vestavěnýma "bojlerama" páč vana.... Topím na 45, teď v těch mrazech na 50.... Víc jsem zatím nezkoušel.... Na pohodovku podle nálady či potřeby přitopím teplovzdušným krbem, votevřu lahvoně a čučím do plamenů.... Obyčejně u toho i vyvalím dáseń.... :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, Dýdý napsal:

Tohle téma mě taky zajímá.Mám barák z roku 1938 a chci dát plynový kotel.Samozřejmě počítám s tím,že nechám kotel na dřevo protože mám kousek lesa.Neprovozujete někdo takovou kombinaci?

No známej podobnou kombinaci má.... Má ale teplovodní krbovou vložku a ve sklepě, jako zálohu, jakýsi stařičký Dakon.... Jede teda furt dřevo, ale uvažuje o výměně plyňáku za něco novějšího, zase ale jenom jako zálohu....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem zjistí, že se prodávají ještě i atmosférické kotle.... Tak proč mi všichni topenari říkají, že už jsou zakázány a že se nesmí montovat.... 😡😡

Klasický atmosfericky má ucinost 80-90% 

A kondenzační 85-98% , ale to je hra s čísly, a v reálným provozu by muselo být vše idealni, aby to dosahovalo téhle hodnot...??? 

Proč uvádí ucinost až 108% to je marketing?? Vše co je nad 100% je podle mě nesmyslný údaj... Nebo se pletu? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest Petr 3008

Atmo kotel koupíš normálně, jen to asi není takový byznys pro montážníka.  Zatím se nedá koupit pouze turbo kotel - což je taky nepochopitelné, bylo to vcelku ideální řešení bez nutnosti nějakých komínů a vložkování - prostě jen eko Brusel. Jinak v reálu pochopitelně nějaká účinnost 90-100 % je nesmysl. Je to asi zrovna takový údaj jako spotřeba u auta. A pokud se nejedná o novostavbu a není všechno ideálně přizpůsobené..  prostě to nikdy ideální není.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, Petr 3008 napsal:

Zatím se nedá koupit pouze turbo kotel

No ale vyvložkování komínu pro ten náš kondenzační kotel byl vlastně plastová roura v rouře (koax), což je v podstatě princip turba.... :myslim

 

Jinak servisní technik při prvním zapálení mimochodem prohodil, že mi to uspoří caca desítku ročně.... Myslel jsem si o tom své, ale opravdu to tak vyšlo.... Samozřejmě letos to bude jinak, ale topná sezóna se starým Vaillantem a následná s novým Prothermem byly +- srovnatelné ( co se týče venkovních teplot a délky topné sezóny) tak jsem byl mile překvapen.... Akorát jsem nedohledával rozdíl spotřeb, ale jenom jaký přeplatek přistál na kontě....

Upraveno uživatelem Hafity
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 12. 2. 2021 at 17:08, Charlie 1 napsal:

To Pacho atmosfericky už nekoupíš EU ho zakázala.... 

Když neběží v cyklu kondenzace bude mít účinnost kolem 95% jako atmosfericky.... 

Kolikrát bude zima jako je teď, aby se do radiátoru valila vídá 80°C? 

Tepelné čerpadlo na nezatepleny dům bez podlahovky s klasickýmá radiatorama? 

Tepelný čerpadlo jseš cenou úplně jinde.... A do 5 let možná ještě dřív bude elektrika nejdražší vytápění s (odstavkou uhelných elektráren bude el. Málo, ale to je na jiné povídání)..... 

 

 

Nechci se pouštět do diskuze, ale podle mých posledních informací do 50kW může stále mít atmo, nad 50kW už ne. Na 50kW, to už je hooodně velkej barák. Jinak já mám tohle Plynové teplovodní kotle Destila, 18kW (zapojen v roce 1995), dle posledního měření servisákem naprosto bez problémů, stále jede s účinností 94%, hořák je na svoje roky jako nový. Prý na to nemám sahat 😄.No a na 80stupňu jede, protože ohřívá vodu a neumí si sám přepnout teplotu otopné vody. Aktuální verze už to tuším umí.

Problém je, že kouřovody dnešních kondenzačních kotlů nejsou konstruovány na dlouhodobou zátěž vysokou teplotou spalin (až na výjimky), takže topení bez kondenzace sníží jejich životnost třeba o třetinu.

Jak píšu výše, topení na 80° potřebuji k ohřevu TUV, protože můj kotel si neumí nastavit teplotu otopné vody. I u kondenzačního kotle budeš muset na 80 zatopit, abys ohřál vodu, nicméně u ohřevu bojleru lze dostat teplotu zpátečky pod 50 st celkem snadno, takže to nevadí, kotel kondenzuje. Já mám soustavu samotížnou a v oběhu hodně vody s vysokou tepelnou setrvačností, takže pro kondenzační kotel (aby měl smyls, tedy většinu času běžel v kondenzaci) bych musel soustavu dost předělat. Protože tam trvale nebydlím a část zimy dům jen temperuji, tak je to celé běh na dlouhou trať, zatím na to nesahám, postupně vyměním radiátory za deskové, snížím objem vody v soustavě, upravím rozvody, zapojím čerpadlo... A kotel co mám je sice úplně blbej, ale jediný servis je pravidelné čištění hořáku a jedenkrát výměna elktrod (zapalovací a kontrolní). Jinak nic.

Jinak souhlas, tepelné čerpadlo na žebrové radiátory nemá smysl, na deskové ještě budiž, přesto v tomto počasí budeš potřebovat dodatečný zdroj tepla, protože 40 st teplá voda není nic moc.

 

Jo a vyvložkovat komín musíš dnes i na atmo kotel, já mám jen hliníkovou rouru, ale topenář mi říkal, že i kdybych teď vyměnil kotel za skoro ten samý, s novou instalací se musím řídit dnes platnými předpisy a ty požadují vyvložkovaný komín i pro atmo. Již nelze jinak,

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...