Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

308 SW 2016 2.0HDI kompletní audio, přední a zadní dveře, vytlumení


Yaluroo

Recommended Posts

Ahoj přátelé,

chtěl bych se s Vámi podělit o zkušenosti z instalace aparatury do nově pořízeného kočáru. V obrázkách najdete seznam použitého materiálu, vydělte si počty 4 a máte kolik bude potřeba na jednotlivé dveře. Plus to chce ještě cca 5m kabelu na repro.

1761419349_Snmekobrazovky2020-11-29220435.png.33d14fb776440256b93c526c551bec85.png

Předem upozorňuji, že nejsem distributor nebo něco podobného, Kupoval jsem všechno na AHIFI.cz. Bylo to tam všechno za nejlepší peníze. Kupoval jsem docela dobré komponenty, takže by to šlo určitě levněji ale i určitě dráž.

Jejich montáž pro inspiraci: https://www.ahifi.cz/clanky/detail/peugeot-308-sw-montaz-reproduktoru-german-maestro.htm

                                         https://www.ahifi.cz/clanky/detail/peugeot-308-sw-vymena-reproduktoru.htm

Pomoc s některými obrázky, když zpoplatnili servicebox  http://www.catcar.info/peugeot/?lang=en

 

Celková hodinová sazba: zadní dveře cca 2x6 hodin, Přední dveře cca 7 až 9 hodin, Celkem do 20 hodin. Když má člověk pořádné nástroje, jde to o poznání lépe a hlavně se musí trošku přestat bát, že něco zničí. Zničí! XD. Hlavně se nenažit udělat všechno najednou, pokud jste sami a jdete do podobného pokusu poprvé dejte si auto mimo provoz do teplé garáže, uvařte si čaj pusťte oblíbené rádio a hurá na to.

Potřebné nářadí: plastové nástroje na tapice(aliexpress), křížák, torx 20,25,30, páječka, štípačky, izolepa, zalamovací nožík, nůžky, váleček, baterka, vysavač, odmašťovač, háček z drátu, rukavice(antivibrační materiál je hliníková folie a po ostřihu umí pěkně pořezat prsty)

Určitě si kupte pár příchytek. Pár jich ulámete.  https://www.citroeny.eu/prichytky-spony-objimky/prichytka-9345zn-vnitrniho-oblozeni-pro-vozy-citroen-a-peugeot-baleni-5ks.html

První, otevřete si kufr pokud potřebujete a odpojte baterii, Vždycky, když děláte něco s elektrikou, tak odpojte baterii a počkejte pár minut. Né z důvodu úrazu el. proudem, ale protože můžete odpojením nějakého konektoru zničit různé řídící jednotky a podobné věci. Já si jednou odpálil jednotku airbagu, takže airbag byl nefunkční. Pozor na to!

Přední dveře.

Video pro inspiraci.

1396631709_dveepedn.thumb.png.102c19818aa85e604499bca5f0095978.png

Na obrázku jsou šroubky a příchytky, které se musejí odstranit.

Odcvakněte krytku na vnitřní straně zrcátka. Potom odstraňte kovové madlo, potom všechny šroubky 71, jsou to snad 20 25 torx, Potom musíte odcvakat všechny příchytky, ale pozor, před klikou je speciální příchytka s pérem, které se musí vytáhnout a až potom odcvaknout. Měl jsem na to drát s háčkem. Odpojíme konektory od ovládání okének a vyndáme výškový reproduktor. Vyndáme tapic a koukáme na bílou tlumící vrstvu na dveřích. Pryč s ní, i s lepidlem, potom vyšroubovat středobas. Nezapomeňte vyndat ulámané konce příchytek tapice. Odmastíme si vnitřních povrch dveří, co nejdůkladněji. Nyní nám začíná dlouhá a důkladná práce, nudná práce, nalepování antivibračního materiálu. Snažte se to nalepit, kam to jen půjde a nezapomeňte pořádně zaválcovat nebo zahladit, antivibrační materiál nesmí nikde odstávat.

Teď pokud vám jde ještě o odstranění vnějšího hluku instalujete na právě dodělanou antivibrační vrstvu, ještě vrstvu protihlukovou (integra), pokud vám jde jen o audio přeskočíme instalaci protihlukové vrstvy(za mě osobně bych jí tam dal). Jako poslední je dobré instalovat za reproduktor pěnu na pohlcení stojatých vln reproduktoru. Odmastíme přední stranu dveří. Tam, kde byla bílá folie, nalepíme znova antivibrační vrstvu. Snažte se to dát všude kam to jde, nesmí tam být žádný otvor, kromě těch na příchytky.

20201110_220956.thumb.jpg.38814bce035622225f529fa626dbe6fc.jpg

Další krok je úprava elektroinstalce. Napojit na konektor koupenou koncovku a připájet kabel, který povede do výhybky, z ní jdou dva kabely, jeden do výškáče a jeden do středobasu.

Výškový reproduktor připevníme do tapicu tavnou pistolí. Pájené dráty opatříme smršťovačkou nebo izolepou. Kabel ke středobasu jsem protáhl gumovou průchodkou a připájel. Výhybku také přidělejte na tapic tavnou pistolí, jen si hlídejte, aby se schovala a nedotýkala se povrchu dveří.

20201110_215334.thumb.jpg.2b6cd473c69d663091b2c97072d9e685.jpg

Toto jsou zadní dveře, ale princip je stejný. V předku se dá výhybka dát za dolní kapsu tapicu.

Po dokončení elektroinstalce se přilepí tlumící pěna na vnitřní stranu tapicu. Tady pozor! Nepřehánějte to s množstvím pěny, potom nejde pořádně zacvakat tapic zpátky.

20201110_220949.thumb.jpg.b1b413994abe729b9b7603975c3a74e6.jpg

Všechno zapojit podle návodu výrobce, přišroubovat středobas, nacvakat nové příchytky a namontovat v opačném pořadí tapic.

Tadá předek hotov.

 

Zadní dveře.

1284322679_zadndvee.thumb.png.00c353ab7d250856c80214054dc1bf44.png

 

Postup zadních dveří je hodně podobný až na rozdíl instalace vlastního reproduktoru. Pokud budete instalovat koaxiální reproduktor je instalce pouze výměna kusu za kus. Pokud si budete chtí dopřát něco lepšího a instalujete komponentní repro, tady jsou rozdíly.

Po odstranění tapicu, viz video, Odstranění bílé vrstvy a zopakování celého postupu instalce vnitřních tlumících materiálu je potřeba instalovat dřevěnou podložku pod reproduktor, protože tam není, jak reproduktor přidělat a navíc je reproduktor o něco hlubší a nechceme aby vadil funkci stahování okna. Podložku si připevníme vruty do původních děr. Klidně podložku pro klid duše podlepte tmelem nebo silikonem. Další postup je stejný jako u předku.

Elektroinstalace-konektor-připájet kabel jdoucí do výhybky-dva kabely z výchybky, jeden do výškáče, druhý do středobasu-pořádně zaizolovat-výškáč připevnit do tapicu tavnou pistolí-výhybku vhodně umístit na tapic tavnou pistolí-instalovat pěnu na vnitřek tapicu-přišroubovat středobas- nové příchtky- opačným postupem zkompletovat.

Tadá a máte kompletně předělané audio.

Vždy to bude rozdíl, obrovský, ale musíte trochu počkat, než se nová repro rozehrají.

Ta práce za to opravdu stojí, sice na tom necháte půl života, nějakou kapičku krve  a spoustu sprostých slov ale stojí to za to.

Držím palce při podobném projektu.

Romas

zadní dveře.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Robil si to sam, alebo si si to dal spravit? z popisu to nie je jasne,
Vymienal som na svojej 308 predne repro + vyskace, Gladen ... neviem ake...
vytlmene predne dvere zatial, k zadnym som sa nedostal, Vytlmene bitumenovymi pasmi, na plech vonkajsi, tlmiaca pena polepena na tapacir, tak ako mas ty. ale repro som nepodkladal, nemal som miesto. Ostatne veci, drobnosti ako obojstranna paska, atd ostalo po predchadzajucom aute.
kufor som nerobil, ale nejako to "nepotrebujem", zatial.
Kedze som to robil " za jazdy" a auto som stale potreboval, nemohol som to vsetko robit naraz, cize postupne.
Nech to sluzi, a dobre hra 🙂

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

Ahoj, dělal jsem sám kompletní instalaci.

Dal jsem ty oranžové želvičky antivibrační, pak integru proti hluku a na ní taky pěnu na izolaci.

Jinak se repra už rozehrály a jsou super. Je to obrovský rozdíl, krásně hutný zvuk. Možná bych ještě doplnil nějaký malý subík pod sedačku nebo tak.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 5 měsíců později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...