Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Výdrž baterie – zkušenost


Dutý Měch

Recommended Posts

Tentokrát neprosím o radu, ale sdílím zkušenost: rozhodl jsem se, že dám na zimu novou baterii, auto mám 10 let, baterii jsem dosud neměnil a jak jsem zjistil, byla tam původní z výroby, tedy 12 let stará. V dílně jsme ji trochu oživili vybíjecím a nabíjecím cyklem, změřili v zátěži a světe div se, vůbec jsem ji nemusel měnit, paramety pořád super  🙂 

PS: auto tedy 12 let staré, najeto 260tisíc, Varta

Upraveno uživatelem Dutý Měch
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky mam v autě 12 let origo baterku a šlape dobře, nedělá jí problém ani ráno 40 minut webasto a pak start. 

V lodi tam mám baterku na půl startovací/trakční a té je 17 let. A i po měsíční odstávce bez dobíjení bez zaváhání točí s menším dieselem. Výrobce na ní ale dává 15let záruku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mám v 807 taky originál baterku 14 roků. Je pravda že dokud jsem jezdil denně tak jsem o ní nevěděl teď protože nejezdím denně tak ji dávám preventivně dvakrát za měsíc na nabíječku a nemám s ní problém. Ale nechci ji měnit protože když dám jinou tak vím že nejdýl do 6 let je v hajzlu . 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest Petr 3008

U Partnera r,v, 2008 taky originální baterka, zatím absolutně bez problémů. To už nám u nových aut asi nehrozí. Jsem strašně zvědavej kolik zvládne v 3008 s inteligentním dobíjením...???

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já kupoval hned novou baterku, co jsem přivezl auto domů. Koupil jsem Varta Silver. Přes zimu každé ráno Webasto tak 20-30 minut. Časté dobíjení, zabudoval jsem si do auta nabíječku, nabíjím přes zásuvku 12V kufru. Baterka začala být po cca 3,5 roce slabá, ale stále použitelná. Nikdy se nenechala vybít. A to i když jsem zapomněl vypnout webasto a jelo v práci od 7:30 do 16h. Nastartoval jsem. Baterka byla spolehlivá a nikdy mě nedostavila. Pak jsem koupil EXIDE. Po 2,5 roce je slaboučká jak čaj. Dovolím si i tvrdit, že je Varta nyní v lepším stavu, než EXIDE. EXIDE mě už 4x nedokázala nastartovat, když běželo 3 hodiny Webasto. Teď s sebou vozím i tu starou Vartu jako zálohu. A EXIDE každý den dobíjím, abych mohl ráno pustit Webasto a abych poté bez problémů nastartoval. Příští baterka bude určitě VARTA SILVER, Exide mě velmi překvapil, myslel jsem, že bude mnohem lepší, než Varta.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak já mám z Varty takový smíšený pocity....Do předchozí káry ( Citroën C5 ) jsem ji dal ( Silverku ) hned po koupi auta a byla tam sedm let než jsem auto prodával a nebyl s ní problém. 

Pak jsem kupoval Vartu do motorky. Byla to ale klasika - nalejvací , co koupíš , naleješ dodanej elektrolit , necháš x hodin ležet a je připravená . Po dvou měsících každodeního ježdění ze dne na den umřela . Reklamace proběhla úspěšně , dostal jsem novou , a ta funguje už cca čtvrtej rok .

Do 807 jsem taky po koupi dal novou baterku aby mě ta původní nevyšplouchla , opět jsem dal Silverku od Varty a letos v létě ( po cca 3 letech ) se rozloučila . Takže po záruce . Ta nešla na víc než cca 11 V nabít . Tak jsem kupoval novou a borec mi doporučil EXITE , že s těma Vartama jsou v poslední době víc problémy než v minulosti . 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Napadlo mě, že bych další baterii po Varta Silver a exide premium mohl zkusit Vartu EFB. Jsou to baterie do start stop aut, tedy jsou stavěné na vyšší zátěž a více startů. V klasickém autě by mohla mít baterie o dost delší životnost, snese lépe opakované hluboké vybití a rychleji se dobíjí. Mohl by to být ideal. Prodejce baterek tvrdí, že pokud není v autě rekuperace, je možné EFB baterii místo AGM bez problémů dát. Nezkoušel jste někdo, nemá někdo zkušenosti, nenapadá někoho, v čem by mohl být případný problém, třeba s dobíjením a podobně? 
VARTA EFB

Upraveno uživatelem Jarda5
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 roky později...

Jak píše Lukas.407 ...s Vartou špatný zkušenosti . V motorce odešla po dvou měsících ... vyřešeno úspěšnou reklamací , v autě vydržela tři roky a ze dne na den umřela . Taky mi doporučili Exide , tak jsem šel do ní ... zatím tři roky , tak nemůžu posoudit .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No já jsem před asi 2 rokama přesedlal ze Starline baterek na Exide kterých jsem nainstaloval asi 8 do zákaznických aut.  Zatím se teda ozval jen jeden zákazník že má Exide od mně po smrti ale tam jsem si jist že si ji odpálil sám.  Já ji mám těsně před koncem záruky v 807 a nejsem z ní nadšenej jezdím téměř denně když jedu tak za ten den udělám okolo 40 km minimálně a baterka teda drží že jsem zatím pokaždé nastartoval ale už podruhé se mi od Mikuláše zablokoval bufík protože málo proudů na na start. Takže čuchám že příští zimu už ta baterka nedá resp. já se s ní odmítnu drbat. A dám jinou.  A co se týče těch Starline co jsem instaloval dříve tak za nevím možná 5-6 roků jsem jich dával hodně přes 30 kousků a většina z nich vydržela minimálně 5 roků.  Jako dneska je to z baterkama boj, ty baterky zkrátka dají když hodně maximálně druhou zimu po záruce od instalace.(pro Milana+ bavím se o baterkách vyrobených od r. 2018)  A je vcelku jedno jakou značku pořídíš pokud se bavíme o klasických baterkách. Nemluvím o AGM EFM nebo jak se ty novější varianty baterek jmenují tam nevím jak to funguje protože nemám mezi zákazníky zatím nikoho kdo by ji po mě chtěl. Kolega který má prodejnu ND tak teď hodně prodává Magneti mareli nebo tak nějak se jmenují říkal že je prodává druhou zimu prodal jich přes 100 ks a zatím se mu nevrátila ani jedna na záruku. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak pises, je to boj s nima. Ale jedno vim, ze varta je *neumím psát slušně*ka... Ta nevydrzela snad nikomu koho znam... Ja exide zatim ok. Ale mam ji druhym rokem na doporuceni. Tak uvidim co prezije. Ale spis bych to videl kiupit neco podle ceny, protoze jak to vidim, tak v te kvalite az takovy rozdil nebude😉. V 807 jsem prvni (tovarni) baterku menil po 13 letech😂

 

 

Upraveno uživatelem pavelu96
Odstraněna divná citace
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...