Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

3D head-up displej - poškodenie


Akoc

Recommended Posts

V novej verzii 2008-ičky sa mi v priebehu 3. mesiaca od kúpy auta postupne vytvoril v spodnej časti predného displeja (ten, na ktorom sa vytvára 3D efekt) cca 1 cm vysoký prúžok zlatistej farby. Ako keby sa nejaký pigment uvoľňoval z povrchu toho displeja (myslím, že je z plastu). Má veľmi jemnú práškovú formu, ide zotrieť, ale zostáva tam fľakatý pásik. Obávam sa, že to bude postupovať na celý displej, ktorý prestane byť účinný pri zrkadlení obrazu, nehovoriac o zmene vzhľadu. Zastavil som sa aj v Peugeot servise, kde sa ma snažili presvedčiť, že som displej utieral nejakým čistiacim prostriedkom (okena apod.). Akurát mi v servise ten prášok utreli handričkou s tým, že tam zostali tie fľaky. Žiaľ, fotografie som neurobil. Len som označil v obrázku z internetu, kde sa to poškodenie momentálne vyskytuje.

Stretol sa niekto z vás s niečim podobným? Predpokladám, že rovnaký 3D head-up displej má aj 208-ka a 3008-ka.

Headup-display.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Prehlasujem, že žiadnu chémiu som nepoužil, dokonca som ho neutieral ani suchou handričkou. Niet tam ešte čo utierať, auto je nové. Displej prišiel do kontaktu jedine s ovzduším, takým, aké je v Bratislave a okolí, a mojim dychom.😏

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to bude další neuvěřitelný příběh :(Já bych ten display reklamoval a protože se pravděpodobně nejedná o zanedbatelnou částku, tak se s nima i dohadoval, klidně s využitím soudního znalce (pokud jsi opravdu ted display opravdu neotřel něčím napuštěným - nebo třeba partnerka, ty bývají občas hyperaktivní).

Určitě napiš, jak jsi dopadl, bude to dobrá zkušenost pro ostatní.

A ještě se zeptám - v návodu na to upozorňují? Nebo alespoň prodejce při předání vozu?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zatiaľ to nechám tak - je to v spodnej časti displeja, kde sa nič nezobrazuje a v podstate na to nevidím z pozície vodiča. Začnem to so servisom riešiť, až keby sa to poškodenie displeja začalo rozširovať. Aj keby som mal do toho zatiahnuť PSA koncern. Neverím však, že budem jediný, komu sa toto prihodí. Ak takýchto závad bude viac, tak to by mal výrobca začať riešiť. Servisný technik si poškodený displej odfotografoval a možno to niekde pošle.

V aute mám po ruke iba handričku na okuliare, ktorú používam (doteraz len raz) len na utretie stredovej obrazovky od odtlačkov prstov.

Pri odovzdávaní vozidla ma nikto neupozornil na takýto problém, resp. čo sa nesmie používať na čistenie hociktorého z displejov. Technik autorizovaného servisu mi teraz povedal, že upozornenie na zákaz používania agresívnejších čistiacich prostriedkov bude určite aj v príručke užívateľa. Schválne som niečo také v príručke hľadal, ale ani zmienka. O údržbe interiéru je len tento odsek: "Pri čistení vozidla nikdy nepoužívajte na umývanie interiéru vodovodnú hadicu ani vysokotlakový dýzový čistič. Tekutiny v pohároch alebo iných otvorených nádobách sa môžu rozliať, v dôsledku čoho môže dôjsť k poškodeniu ovládacích prvkov na prístrojovom paneli alebo stredovej konzole. Buďte opatrní!". Upozornenie týkajúce sa použitia chemikálií (rozpúšťadiel) je v príručke len v prípade polykarbonátových krytov svetlometov.

Upraveno uživatelem Akoc
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Peugeot dokonca distribuuje sadu na čistenie všetkých typov displejov (https://eshop-peugeot.cz/sk/autokozmetika/1888-sada-pre-cistenie-displeja-peugeot-citroen.html), ktorá obsahuje chemikálie - viď bezpečnostný list v odkaze. Ani zmienka o tom, že sa ten sprej nesmie používať na čistenie head-up displeja v i-kokpite.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest Petr 3008

No jasně že se používá, proto to také prodávají.. Je třeba se popřípadě domluvit s tím technikem, ať pošle na posouzení do Francie. Když to udělají většinou jim přijde vyjádření - vyměnit. Je ale třeba to hlídat a nijak neotálet, nečekat až na garančku. Na různé věci mají různá časová omezení a pak se to dohání těžko. Jinak zastoupení PSA ti moc nepomůže...akorát tě odkážou na specializovaný servis, a dohaduj se sám..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rozhodně na nic nečekat a reklamovat rovnou. Závada se má řešit hned, zvlášť když je to v záruce :myslim Co jsem koukal u 208, tak mi přišlo, že je na tom nějaká antireflexní vrstva, něco jako bývá na monitorech.
Fotka by mě každopádně zajímala, jak to vypadá :nevim 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes som odfotografoval ten displej. Zlatistý prášok v spodnej časti bol v servise tento utorok zotretý, ale vidno, že za pár dní rozpad tej metalickej „holografickej“ vrstvy pokračoval (celkom zaujímavým spôsobom) do nepoškodených miest a smerom nahor. Čoskoro to bude zasahovať do zorného poľa a zrejme znefunkční, resp. zhorší kvalitu premietaného obrazu. Som presvedčený, že sa jedná o vadný diel. Takže budúci týždeň sa pokúsim o oficiálnu reklamáciu v servise (FINAL-CD, kde bolo vozidlo pred 3 mesiacmi kúpené) s cieľom vymeniť tento displej. Dúfam, že to prebehne bez väčších komplikácií, nemám takéto situácie vôbec rád.

20201107_124545.jpg

Upraveno uživatelem Akoc
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Reklamácia poškodeného head-up displeja asi pred týždňom autorizovaným servisom uznaná. Korektné jednanie. Dnes displej v rámci záruky vymenený. Z nejakého dôvodu museli prehrať firmware. Asi to spôsobilo, že sa znova dali sťahovať dáta do mobilu cez aplikáciu MyPeugeot - s najnovšími verziami 1.26.1 a 1.26.2 mi to predtým nešlo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

🤨 Pri pohľade na ten displej by som si možno aj stavil na to, že tie displeje budú takýmto spôsobom po čase "oxidovať" každému, podobne, ako odchádzali a odchádzajú displeje v 406, 407 a pod., holt PSA musí dodržať displejový štandard 😃. Ale moc rád by som sa mýlil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zajímavý. Vypadá to jak oxidace pod bezbarvým lakem na leštěných kolech. Jako když se něco dostalo mezi dvě vrstvy :myslim Doufejme, že to byla jen náhoda. Pokud by to měla být závada určité várky displejů, tak "potěš koště" :roll  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nezdá sa, že sa je to náhoda 😞. Pozrel som sa na nemecké peugeot fórum a dvaja majitelia novej 2008-ky majú ten istý problém (https://www.peugeottalk.de/index.php?thread/8848-feuchtigkeitsflecken-hinterm-digitaldisplay/). Vyzerá to, že minimálne jedna várka displejov, ktoré montovali do júlových až augustových 2008-čiek je vadná.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guest Petr 3008

Německé fórum jsem prohlídl, problém úplně stejný. Buď skutečně nějaká výrobní vada, nebo další nedotažená a neodzkoušená novinka, která nebude dělat dobrotu..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdá sa, že identické head-up displeje ako 2008-ka majú aj ostatné novšie Peugeot modely. Niektoré z nich (3008, 5008) majú i-cockpit už dlhšiu dobu a na fórach som neobjavil zmienku, že by bol s tým problém. Z tohto pohľadu by to mohla byť časovo ohraničená výrobná vada, napríklad spôsobená nedodržaním technologického postupu - v čase 1. vlny pandémie výroba často prebiehala v dosť neštandardných podmienkach.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

Displej, vymenený asi pred mesiacom, je zatiaľ neporušený. Avšak v týchto sychravých dňoch som si všimol, že spodný okraj displeja je zvonka zarosený. To znamená, že v oblasti kde sa objavili tie škvrny. Obávam sa, či toto neštartuje rozpad povrchovej vrstvy displeja.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...