Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

106 II Hatchback výměna manžety převodky řízení


czscorpio

Recommended Posts

Zdravím, měnil jsem olej a vzduchový filtr a přitom jsem si všiml roztrhlé manžety na převodce řízení. Proto se chci zeptat co je potřebné k výměně této manžety.Co vše musím rozpojit, abych mohl namontovat novou manžetu. Jsem vděčný za každou radu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

demontuješ kul. čep řízení na té vadné straně z páky řízení (u kola--potřebuješ stahovák) a z axial. táhla řízení (ta tyčka pod manžetou), při  povolování čepu z táhla si počítej závity--musíš pak čep našroubovat přesně na původní místo--důležité !!

pak sundáš starou manžetu, dáš novou a vše složíš opačným postupem

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dík za odpověď, ale asi oba mluvíme o jiné převodce. Nebo jsem to blbě pochopil. Přikládám stažené foto převodky a označenou manžetu ,kterou potřebuji vyměnit. Hlavně bych to chtěl vyměnit bez demontáže z auta, ale u tohoto typu si nějak nevím rady proto se ptám. Ale možná mi to vyvrátíš a řekneš ,že melu blbosti. Ale raději se dvakrát zeptám, než abych to rozebral a zjistil, že jsem to dělal zbytečně. Tak jestli je tvůj postup správný(koukni na fotku), tak mi ho raději ještě jednou potvrď abych se ujistil, že  se to tak má dělat. Ale jinak ještě jednou dík za rychlou reakci.

převodka řízení.jpg

Upraveno uživatelem Péťa
Necituj předchozí příspěvek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jojo, psal jsem o jiné převodce, tady bude muset převodka ven z auta, a když už převodku vytáhneš, možná  by stálo za to pouvažovat, zda na ní nechat udělat repas :myslim (vyměnit těsnění a silonová vodítka, zároveň i tu manžetu, když se to bude rozebírat)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Zdravím, tak jsem jsem nazpátek a napíšu jak jsem dopadl. V pátek mi to nedalo a rozhodl jsem se vyměnit tu manžetu u převodky řízení bez posilovače. Bylo mi tu razeno, že musím vyndat převodku ven a přitom následně udělat i GO převodky, když už bude venku. S převodkou jsem žádné problémy, např. vůle atd. neměl tak jsem toto řešení zavrhl  a šel do neznámého. Zvedl jsem si předek auta na heveru, abych mohl lehce otáčet přední nápravou. Dále jsem povolil jsem a vyndal vzduchový filtr, abych se lépe k převodce dostal. Poté jsem povolil a vyndal torx 55, který drží raménko spojovacích tyčí a raménko i se spojovacími tyčkami jsem stáhl s hřebenu. Stáhl jsem zbytky manžety, očistil hřeben a trochu promázl a následně nasadil novou manžetu. Trocha jsem se zapotil při nasazení manžety do drážky ,ale po chvíli se to povedlo. Nasadil jsem raménko spojovacích tyček, do něho jsem usadil očko z manžety a utáhl torxem. Ještě jsem manžetu zajistil stahovacími páskami a vyzkoušel řízení jestli vše šlape jak má. Poté jsem nasadil vzduchový filtr, vše utáhl a auto spustil z heveru na zem. Při demontáži vzduchového filtru jsem zjistil ,že mám ulomené kolénko plastové trubky od odvětrávání klikové skříně. A teď co s tím. Vzpomněl jsem si, že u starších škodovek , např. 120 tam byla vedena od filtru plastová hadička, tak jsem si zajel do prodejny a asi 10cm hadičky koupil. A jelikož se plastová hadička v ohybu hodně zmáčkla, tak  jsem vzal zbytky plastové trubky a po nahřátí jsem vložil do nové trubky. Tím jsem tam vytvořil zpevněné kolínko, které se už v ohybu nezmáčklo. Poté jsem ještě konce trubičky nahřál horkovzduškou a nasadil a vše šlape jak má. Až seženu někde na vrakáči originál ,tak ho vyměním za svůj výrobek. A ještě jednou dík všem kteří jste se mi snažili pomoci a vydrželi jste to se mnou.

20201024_153501.jpg

20201024_153433.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

díky za postup i fotky pro ostatní--jen těch fotek mohlo být u výměny manžety více :super😉 (i když mně osobně stačí tvůj popis--pochopil jsem)

jinak tu radu o repasi převodky jsem dal já :)--fotku tvé převodky jsi dal až potom..., myslel jsem si, že máš hydraulickou převodku a u té se obvykle na starším autě nějaká vůle najde a je rozumné ji repasovat, když je demontovaná...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já si cením každé rady, tak promiň jestli to vyznělo jinak.Jen jsem se snažil jít cestou s co nejmenším odporem( co nejmíň rozebírat),neboť na to nemám prostory a před panelákem se mi to nechtělo mít déle rozebrané. Zase jsem o něco zkušenější a jsem rád za lidi na tomto fóru, kteří se snaží pomoci ostatním. Ještě jednou dík.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...