Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Chyba váhy vzduchu?


Enfonator

Recommended Posts

Zdravím, riešim nasledovný problém..

Občasne mi na voľnobeh padajú otáčky a v poslednej dobe aj vypadáva turbo. Diagnostika vypísala váhu vzduchu, tak som jej venoval pozornosť. Problém nie je permanentný, niekedy a zdá sa, že nezávisle na teplote okolia, sa auto chová normálne, inokedy len na voľnobehu skáču otáčky medzi cca 1000 až 600, auto neskapína, na plyn reaguje dobre. Naposledy však prestalo ťahať turbo. Všimol som si, že ak váhu odpojím a zapojím, alebo ak hoc len pohýbem konektorom, problém na čas ustane. Vymenil som všetky piny za rovnaké, nové. Turbo teraz ťahá, lenže...

Zohnal som si schémy a robil merania. Okrem signálu váhy vzduchu sa zdá všetko v poriadku. Na zvyšných pinoch je to, čo tam má byť a vtedy, kedy to tam má byť ( sv. 15 a tiež riadená kostra ). Na snímač teploty ide 5V a teplotu ukazuje zdá sa relevantnú, podľa doterajších zistení. Na pine č. 5, čiže na signálnom pine k váhe vzduchu som však nameral nasledovné: 

1, - Voči "-" pólu auta 0V
2. - Voči riadenej kostre 0V
3, - Voči "+" pólu batérie 12,5V , čiže napätie batérie
4, - Priamo voči kostre však v skrate nie je, hoci je tam mínusové napätie.
5, - Napätie sa nemení ani pri zmene otáčok a to ani voči kostre, ani voči plusu
6, - Jediná vec, ktorá sa mení na pine č.5 pri zapojenej váhe, je odpor voči kostre pri zmene prietoku vzduchu, ten je však v  desiatkach, resp. stovkách mega-ohmov ( odpor sa s väčším prietokom znižuje )
7, - Na kábel k pinu č. 5 nič nepreráža, je bezchybný a so zanedbateľným odporom až po RJ motora
8, - Na pine RJ motora, ktorý je určený pre váhu vzduchu som pri rozpojenom kábli nameral rovnaké hodnoty, čiže +0V a -12V
9. - Z pinu č.5 na váhe vzduchu sa ani pri odpojenom kábli od RJ motora nemení napätie, teda signál, akoby z váhy ani nevychádzal.

Toto meranie je rovnaké, keď auto ťahá, aj keď neťahá. Hodnoty sú rovnaké, no auto sa chová inak. Neviem si to vysvetliť.

Až potiaľ sa mi to javí ako vadná váha vzduchu, lenže... skúšal som druhú, zapožičanú, použitú, síce s iným výrobným číslom, ale kompatibilným konektorom ( tuším benzínová 406, niesom si istý ), ani táto váha nefunovala korektne, resp. namerané hodnoty boli tie isté.
Meral som tiež, len orientačne, hodnoty odporu na oboch váhach medzi pinom č.5 a pinmi č.3 a č. 6, čiže kostrou. Hodnoty boli takmer identické. Otázka teda znie..sú obe váhy v keli, alebo je chyba inde? Mal by som skontrolovať ešte niečo iné? 

Ďakujem za rady!

Motor je 2.0HDi 80kw RHZ

 

Upraveno uživatelem Enfonator
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...