Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Počítač zamrzne po zapnutí


ineverexist

Recommended Posts

Již delší dobu mám problém s jedním PC, asi tak měsíc jde spouštět normálně s výsledkem 4-5 vteřin na přihlašovací obrazovku. Pak začne stávkovat a vidím jen logo Lenovo s točícími koleckem a nebo logo Lenovo s kolečkem a nápisem příprava automatické opravy. Pak už se neupustí ani PC ani oprava. Musí být reinstall nebo přesněji čistý install W10 + update a tak se to děje už dva roky.

A teď otázka čím to je ? 😁

Hodně jsem hledal na netu a nic kloudného nenašel.

Hlavně bych potřeboval vědět jestli je to ještě věc BIOSu a ten má problém s nějakým zařízením. Nebo už věc W10. A to řešení pak hledat v nějakém logu či něčem takovém.

PC je Lenovo think centre, i5, 8GB ram, GTX 1050ti, SSD Kingston 250gb(W10) + 1TB Toshiba 5400ot(data), 1TB Seagate 7200ot(games).

Thank you for any help.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zkusil bych kontrolu disku pomocí CHKDSK, potom obnovu do nějakého bodu obnovení a nakonec skutečně čistou instalaci. Ta je vždy nejlepší řešení. Ale je to pracnější.

No a pak to může být také vada nějakého HW, a to chce už trochu testování.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Předpokládám, že systém je na SSD, tak nevím, co by tam měl checkdisk najít, vadný paměťový buňky by měl označit řadič SSD. Co je to za Kingston, jak je starý? Zkusil bych naklonovat systém na jiný SSD disk, nejlépe nový. Pokud máš pagefile na plotnových discích, přesunul bych ho na SSD, tam pak může být problém s diskem a chkdsk na těch plotnách může pomoct, možná i defragmentace. Prošel bych seznam proběhlých aktualizací, i v nich bývají chyby, které "nakazí" systém. Např. aktualizace intelího procesorového mikrokodu přes Windows update. Nebo něco, co se nelíbilo antiviru. Též bych uklidil (cleanmgr), včetně systému.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji za rychlé odpověďi. Už je to druhý ssh, první odešel cca po roce úplně totálně nějaká chyba satafirm nebo jak se to jmenovalo (chyba přímo FW disku), dostal jsem nový a je tam cca rok + k němu nový kabel. Prvně jsem úplně o vše přišel bez varování. Teď to jde v klidu zachranit a je to otázka pár minut. Ano vše je na SSD. Už budu chtít jiný než Kingston. Problém je jak reklamaci případně dokázat. Dlouhý chkdsk jsem dělal jak na přídavných discích tak na systémovém před startem systému a nic se nenašlo, mám i nějaký program na kontrolu disků ve win, také nic nenašel.

Takže teď už je tam cca měsíc systém z bodu obnovení, zkusím to zase a kdyžtak čistou install.

Stane se to ale na 100% časem znovu.

Ty aktualizace jsou problém, zakázat je nechci úplně, pustím je třeba jednou za 14 dní a občas to něco stáhne. A někde lovit ve které je chyba a tu případně nestahoval nemám náladu ani chuť. Stejně by se ten případný bug objevil cca po měsíci a další jedna nebo druhá by ho opravila.

Antivirus je AVG free - zadarmo no, nechci nechat antivirus ciste v rukou W10 :D + commodo total firewall- vše zakázáno a na dotaz, s tím jsem 100% spokojen.

Každopádně potřeboval bych vidět ten log z bootu systému, tam by mělo být jasné kde se to na čem zaseklo, nejspíše tedy chyba při čtení nějakého souboru.

Mám někde na usb3 flashce Linux, takže si tam v klidu vlezu. Jen ještě jednou ta moje otázka kde ten log hledat. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud z diskem máš problémy dlouhodobě, asi bych primárně náhradu za jiný (značku/model), klidně to může být konstrukční problém, problém s modelem, nevím. 250GB koupíš za pár korun, lepší než řešit následky, zkusil bych předejít výměnou disku za jiný. Zvolil bych Samsung EVO (případně EVO Pro, ale to už je o dost dražší NAND MLC).

Aktualizovat v dnešní době rozhodně potřebné je, spíš jsem měl na mysli nějakou kombinaci problematické aktualizace s problematickým sw/hw. Rozhodně bych aktualizace nezakazoval, spíš dbal na včasnou aktualizaci. Aktuálně třeba defenderu se daří, co se týče virové detekce, ale u MS je to jak na houpačce. S AVG jsem jednu dobu zápasil (AVG + Aktualizace Windows = BSOD, pak to AVG zpětně opravovalo, když se mi to stalo několikrát, šlo pryč). 

Bootlog standardně nebývá zapnutý, lze ho povolit v nastavení systému (msconfig). Z boot promtu je to pak "Enable boot logging". Log se zapisuje do ntbtlog.txt v rootu Windows (C:\Windows)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak SSD manager napsal ze fimware disku je aktualni

vlozil jsem disk zpet do PC a system nabehl rychle

zapl jsem BootLog

pripojil jsem dalsi dva disky a system najel pomalu ale cca do minuty

prikladam par vypisu z bootlogu se statusem NOT LOADED

BOOTLOG_NOT_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\dxgkrnl.sys
BOOTLOG_NOT_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\dxgkrnl.sys
BOOTLOG_NOT_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\dxgkrnl.sys
BOOTLOG_NOT_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\dxgkrnl.sys
BOOTLOG_NOT_LOADED \SystemRoot\System32\drivers\dxgkrnl.sys
BOOTLOG_NOT_LOADED \SystemRoot\System32\DRIVERS\NDProxy.sys
BOOTLOG_NOT_LOADED \SystemRoot\System32\DRIVERS\NDProxy.sys
BOOTLOG_NOT_LOADED \SystemRoot\System32\DRIVERS\NDProxy.sys
BOOTLOG_NOT_LOADED \SystemRoot\System32\DRIVERS\NDProxy.sys

 

jeste jsem stahl Cleanmgr + 1.2.7.907 a projedu tim system

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No těžko říct, dxgkrnl je součást grafického subsystému, NDProxy je adapterové api/tapi síťového subsystému. Marně přemýšlím o vzájemné souvislost. První může ovlivnit ovladač grafické karty, druhé třeba nějaká instalovaná VPNka. Jak výše píše MotoMoto, je možné že antivirus si drží zamčené nějaké soubory, blokuje jejich přepsání (třeba aktualizací OS, nebo aktualizací ovladačů grafiky, případně instalací/konfigurací VPN klienta). 

Začal bych jak píše motomoto, odinstalace AVG, reinstalace grafických driverů (podívej se, jestli nejsou nějaké novější), případně pokud ta máš nějaký VPN software (taky se podívej, jestli máš aktuální). Je možné, že vznikla nějaká nekompatibilita mezi aktualizacemi OS a ovladači. případně, že třeba aktualizace systému přehrála něco, so si tam dohrál jiný soft. Co máš v NB za grafiku? 

 

MotoMoto: Tak sem tam používám free antivirus, nemám špatné zkušenost. Defender dlouho stál za kulový, používal jsem Aviru nebo Bitdefender. S AVG jsem míval dřívějc problémy, od té doby, co patři Avastu jsem ho ale nikde neměl, tak nemohu soudit.

Upraveno uživatelem Pacho69
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...

ano vse ok, pred i po instalaci noveho driveru ktery prepsal soubor na novejsi, gmenil jsem koncepci driveru ze standartniho na tu gme ready edici, karta GTX 1050

jsem z toho blazen, PC uz jde spustit jen standartne, jinak se toci kolecko a nic

fakt nevim co s tim, o vikendu muzu udelat reinstall, ale bude to za chvili stejne

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No HW už je u mne pouze teoretickou záležitostí, takže twchnologie už určitě pokročily, typicky x86 architektura obsluhovala 16IRQ, což bylo málo už v době vzniku 32 bitové architektury, případně 65 bitové. Takže se IRQ musí sdílet. Kdysi se to dalo nastavit ručně, dnes mají desky předřazený řadič přerušení, který rozděluje požadavky, jak jsem teď koukal, tak sběrnice PCI-e je doplněna technologii MSI, tedy vlastním způsobem zpracování přerušení. Tedy problém může nastat asi jedině s nějakým naprosto specifickým železem. S běžným HW hlavně na PCI-e by si měl systém poradit sám.

Tedy problém bych spíš viděl v nějaké nekonsistenci windows při update (nejsou tam nějaké nedokončené aktualizace?) , případně nekompatibilita nějaké aktualizace s HW (který například neumí správně spolupracovat s něčím). Je pak možné, že timeout při loadu nějakých komponent zapříčiní, že něco nemůže nastartovat, nebo startuje se zpožděním. Analýza je poměrně pracná, potřebuješ WPT (Windows Performance Tookit), je součástí SDK pro Windows. WPT necháš nahrát informace všech komponent pro boot (zatížení procesoru, zatížení disku (řadiče), souborové operace), z nich pak vyhodnotit, na kterou operaci se při bootu čeká. Technicky se často stává, že systém (trusted installer) stáhne aktualizaci a rozbalí ji na disku, kde je nejvíc místa, což zrovna nemusí být ten nejsvižnější a nejkvalitnější disk v systému. Takže může vzniknout i problém nečitelnými sektory, pomalým nebo chybovým zápisem a čtením, aktualizace  se načítají a odrolovávají a jsou v nekonzistentním stavu. Systém pak ve pozici Trusted Installer čeká, až se operace dokončí, než povolí pokračovat v bootu. Začal bych hledat v akualizcích, jestli někde něco nevisí, nejsou tam nedokončené nebo neproběhlé aktualizace, jsou nainstalovány poslední verze. To, jak se to chová tomu nasvědčuje.. Nemáš třeba nějak netypicky popřepínaný bios? Jednu dobu jsem například přepínal UEFI biosy do standard moodu, protože mi neuměly nabootovat z NTFS flash. Čímž se vypnuly některá nastavení HW, po přepnutí zpět občas systém končil BSOD, dnes se s tím W10 vyrovnají, ale korektní to není. Například přechod mezi SATA IDE a SATA AHCI. Nevím co tam máš za disky a jak si na tom s podporou NCQ. Co se týče HW, zaměřil bych se na disky, co se týče OS, zaměřil bych se na aktualizace.

Nechci vyvolat flame, ale chceš-li klid, dej si linux 😄 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...