Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Ryzen 5 3400G


Návštěvník

Recommended Posts

Návštěvník

Bohužel jsou peníze až na prvním místě jak se říká a AMD/ATI dlouho peníze neměli. Je to uzavřený kruh protože nemáš peníze tak nemáš vývoj / technologie, tudíž nemáš prodeje a nemáš peníze. AMD roky přešlapovali na místě a do GPU divize opravdu neteklo skoro nic. Bylo by tudíž divné, kdyby nVidia neměla takový náskok. Bude to trvat dlouho, vývoj není otázka dvou let. Další věc je že Intel má opravdu vyšší výkon v single, to jsem i říkal. S každou generací se ale rozdíl snižuje a další věc je, že se dnes téměř vše točí kolem vícejádrového výkonu. Myslím tím moderní sw proto Intel vždy vítězí v zastaralém sw který neumí využít multi core. Jinak já nevidím žádnou barvou, vždy vybírám dle toho co je nejlepší pro mne. Proto je doma zatím ve všem kombinace CPU AMD a GPU nVidia. Jinak když se vezme v potaz cena na kterou se dívá dnes každý tak Intel neumí postavit ve stejné cenové kategorii silnější čip. Vždy je o Hodně dražší. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak já se nebavil úplně o penězích. V této chvíli je to tak, že NVidii koukaj všichni zdaleka na záda a tak si může dovolit nechat si ten absolutní top zaplatit. Tam kde má konkurenci, tak si drží cenu o malinko výš, protože ví, že má pořád něco navíc.

Co se týče výkonu v single core, jediné jak by mohlo AMD srovnat krok s intelem jsou frekvence, tam ovšem narazí (stejně jako intel) na technologické možnosti, případně přijde o svoji nezanedbatelnou přednost, což je nízké TDP. Ono jako není úplně fér, tvrdit, že by AMD technologicky nějak válcovalo intel. Intel má problém v tom, že jeho core trpí spoustou bezpečnostních chyb, které může odstranit jen za cenu poklesu výkonu a pak tím, že jeho proces výroby je technologicky nákladnější, než ten od AMD. Jestli intel zaspal nebo má něco v rukávu se brzy uvidí, je fakt, že AMD má jak reagovat, jejich technologie určitě neřekly poslední slovo. Pokud inte Xe bude vypadat tak, jak se říká, bude muset AMD zareagovat a nasadit architekturu Navi velice brzy. 

S tvrzením, že intel ve stejné cenové kategorii neumí nabídnout stejně výkonný čip by se dalo docela polemizovat. To si rozhodně nemyslím. K AMD mne ovšem přiklání skutečnost, že např 4 generace porocesorů využívají stejný socket a AMD se stará i o firmware čipsetu tak, aby nové procesory fungovaly ve starých deskách. Pak si můžeme upgrade rozložit do kroků, kdy výměnou procesoru posunu stávající sestavu výkonově výš, i když procesor naplno nepoužívám, za rok vyměním desku a paměti a výkon procesoru využiji naplno. To u intelu moc nejde. Jediné, kde tvrzení že AMD nabízí lepší výkon než intel dnes platí pro notebookové procesory a tam je fakt intel v pr*eli a nemá čím konkurovat, Jeho nejlepší účkovej čip s TDP 15W jen tak tak líže paty 4700U a to má jen v této generaci procesor 4800U s TDP 15W, 8 jádry a 16 vlákny které lehce poplive jakýkoliv ultra intel hodně z vysoka. O 4800H ani nehovořím, ten už je úplně jinde, hlavně s reálným TDP 45W, ne s tím vysněným, jako má intel. Tam mu ale může pomoct právě Xe v integrované grafice. 

Bohužel je smutné, jak málo je třeba noťasů s 4800H a slušnou grafikou, tedy alespoň 1660Ti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

Souhlasím až na detaily. 

Říkáš: "S tvrzením, že intel ve stejné cenové kategorii neumí nabídnout stejně výkonný čip by se dalo docela polemizovat. To si rozhodně nemyslím. 

Tak se podívej např tady a zohledni hlavně cenu. 

https://diit.cz/clanek/18jadrove-core-i9-10980xe-vs-16jadrovy-ryzen-9-3950x-v-geekbench

V současnosti cena

i9 10980xe 26.648,- Kč

Ryzen 9 3950x 19.618,- Kč

Takže Ryzen o cca 7 tisíc levnější a výkon o chlup vyšší. 

V současné době se to nese v podobném duchu napříč všemi kategoriemi jen ne až s takovým cenovým rozdílem a s tím, že v single je Intel o něco silnější. O tom vůbec nepolemizuju. 

To je ale fuk protože není důvod se přít, dál už to nechci @vagiplevelit a omlouvám se. Někdo má rád holky a druhý vdolky jak se říká 🍻

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

HanysR: jasně, ale srovnání se mění, intel už mezitím vydal novou generaci třeba s 10900K. Já nejsem žádný fanda intelu, naopak se mi tenhle boj líbí, žene výkon nahoru a ceny dolů. Teď je na AMD, aby ukázalo Zen 2 desktopový procesory.

Vagi promine 😋

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

Jen si pokecejte :D

Jinač dnes jsem lehce poladil fany v biosu, nastavil natvrdo na velmi tichých cca 750ot/min a teplota vytíženého procesoru i grafiky na 100% (Aida64 - System stability test) nepřeleze 65°C, což je myslím snesitelné...a hlavně to ticho...AC Freezer 34 práci odvádí velmi dobře :super

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 13 hodinami, Agrafik napsal:

S tou novou generací jakože vážně :D. Technicky je to X generací to samé.

Ale o tom žádná, ale co myslíš, jak to bude dělat AMD? Mírnými modifikacemi bude s architektury žít, jak to půjde. Problém intelu je to, že svoji architekturu tímto procesem zoufale zabugoval. Ono vytvořit novou architekturu není tak úplně easy, ale intel to rozhodně čeká, protože s touto má problém dostat se pod 10nm, snížit napětí a TDP. Ale že bychom se do dvou let dočkali nové architektury od intelu nevěřím a AMD by toho mělo využít, ne prodávat procesory s výkonem o 3% vyšším za ceny o třetinu nižší a prostě ukázat, že oni jsou high end, postavit procesor, který se intelu vysměje. Podobně, jak to dělá nVidia -> "hele chlapci, dobře, máte nějakej výkon, ale my jsme někde jinde... A když k tomu přidáme sw technologie, zas nemáme konkurenci..." Konec roku bude zajímavý, co vypadne z intelu (procesory asi nic ale Xe by mohla zase vytvořit AMD konkurenci v notebookových čipech) a jak na na nVidii a intel zareaguje AMD (Navi 2 už v přicházející generaci mobilních procesorů nebo nějakej opravdu top v desktopech). Těším se.

Jinak jako vývojář chci říct, že výkon na jádro by se rozhodně podceňovat neměl, samozřejmě, že trendy směřují do více jader, jenže je stále hodně aplikací, které to neumí. A podle typu aplikace stejně nakonec narazíš na strop, kdy další paralelní zpracování je kontraproduktivní a jen zvyšuje režii a nic nepřináší. Takže to, že intel stále prezentuje svůj "vyšší výkon na jedno jádro" prostě má opodstatnění. Pokud ho v tomto AMD přejede tak 👍. To budu tleskat. V této době se intel vydal cestou marketingu výkřikům "zase jsme nejlepší" a tím, že zaplavuje trh svými procesory. To že jsou prostě ve všem to tak je, stoje s AMD (notebooky) jsou špatně dostupné a není moc z čeho vybírat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to se ještě neprodává a když vidím výbavu, tak to bude za 50t a pořád to AMD 4800U nedosáhne. Synátor chce malé lehké do školy, ale rozpočet je tak 25t. Hlavně nechce lesklý displej, i než antireflexní tak radši matný displej. Padla volba na 4700U (i když 4800U by bylo lepší, ale zatím s ním taky nic není). Asi 14" Yoga Slim 7, jako jedna z mála matných. On by možná raději 15,6", ale ta se zase dělá jen intelem. Za mne by prostě AMD mělo vyhrnout víc modelů procesorů, jak to dělá intel, když to ta vezmu v nové generaci jsou tři verze U (15W TDP) a tři H(45W TDP), v U jsou ve výhledu další dva (přičemž 4600U bude konkurovat 4700U), které ještě nejsou na trhu, přičemž AMD bude zanedlouho představovat novou generaci. A notebooků se stávajícími je na výběr žalostně málo ve všech kategoriích i v té herní (se 4800H, o 4900 ani nemluvě). 

Upraveno uživatelem brixtr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

Ale jasné! To nebylo myšleno že je to kandidát na koupi ale že s Intel Xe to vypadá dobře! A vypadá to rozhodně na víc než 50t 😀 Šlo mi o to, že to vypadá, že Intel se někam posouvá

Jinak ano, pokud má člověk představu tak je výběr omezený a to co je se liší v detailech. 

Upraveno uživatelem Návštěvník
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jo, Xe vypadá dobře, pokud to zas nezprasí soft (to už tu taky bylo)...

Představa je jednoduchá: lehký, výkonný, matný displej aspoň 300nits (i když třeba 250 nits Huwei Mate vypadá taky skvěle, je jen jestli to nedělá to, že je lesklý - samozřejmě s AMD Renoir prostě nejsou), baterie aspoň 60Wh. No jako proč kupovat horší a drežší intel, v NB čipech fakt AMD nemá konkurenci. To platí i pro ten výše uvedený zen book, ten procesor je bída, zachraňuje to Xe.

Tak po předváděčce intelu v duchu nedávných reklam Hundaje (soused z bolky), přičemž reálně vybrali snad to nejhorší co někdo s AMD kdo vyrobil (někdy má pocit, že to snad výrobci hw dělají záměrně, nebo je snad za to intel platí?) přestávám mít i dobrý pocit z Xe. Jako že oproti iris asi lepší, no. Ale zázrak se nekonal, tak uvidíme, co představí AMD.

Upraveno uživatelem Pacho69
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

Update: v úterý dorazí 1TB SSD na data. Ten starý plotnový disk už mne neskutečně sejřil...holt pomalé plotny, no.

Nakonec jsem vzal levný 1TB disk Adata SU800. Na CZC je za 2299,- a 3 roky záruka. Trhač asfaltu to není, ale proti plotnám je to nebe a dudy.

No a mám tu další "zakázku" na PC (v rodině) a to na Ryzen 3 3100 + Radeon RX5500XT = jsem zvědav, jak to pofrčí :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V ‎30‎.‎08‎.‎2020 at 21:07, minimaxa napsal:

Já jsem kamarádovi, sousedovi poskládal: https://www.czc.cz/267046,71586,270320,202872,265719,286399,236372,245474,209154/kody

Dneska jsem to viděl konečně při práci a šlape to pěkně. Má na tom dva 27" 4K monitory, dělá grafiku pro eshopy a tiskaře.

Jak je hezké vidět,jak M.2 pěkně spadly dolů....

Ale bez grafiky, to stačí ta grafika v procesoru?

Upraveno uživatelem John_Ice
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 7. 9. 2020 at 13:15, Pacho69 napsal:

Nebude k tý grafice ten procesor trochu kulhal :D 

Dle mého skromného a neprofesionálního názoru je ten procesor k RX 5500XT naprosto ideální v daném cenovém limitu za celou sestavu :super

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 30. 8. 2020 at 11:49, Driver napsal:

Zkoušel jsi ten boxovaný chladič?

Na Ryzen 3 3100 mám BOX chladič. Když srovnám hluk s tím AC Freezer 34, tak je to celkem rozdíl...a to i v teplotách. Při zatížení procesoru Ryzen 3 3100 jsou teploty s BOX chladičem přes 70°C za celkem výrazného hluku (ventilátor točí cca 2500ot) a to už slyšet prostě je.

Investice do lepšího chladiče...za mne rozhodně ANO :)

Upraveno uživatelem Návštěvník
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...