Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Sekačka na trávu - Benzínová, Elektrická nebo Aku


Goldinka

Recommended Posts

Aby se to nemíchalo s elektrickou sekačkou :) kdyžtak mi vynadejte :D 

Nastal čas pro výběr sekačky BENZÍNOVÉ (nikoli aku, robotické nebo elektrické). Pozemek je dělený - příjezd kolem domu rovný, víceméně bez překážek. Druhá část zahrady, tam je překážkou bazén a nějaký ten stromek, ale jinak převážně rovinatý povrch (sekačka se bude muset vytahnout po schůdkách do druhé části zahrady, měla by být tedy relativně lehká). Plocha zatravněné plochy není ani 300 m2, z toho ještě nějakou část zabírá skalka a vjezd, takže když řeknu 250 m2, nebudu daleko od skutečnosti). Pojezd není nutný, vzhledem k tomu, že obě části zahrady jsou rovinatého charakteru, ale byl by příjemným bonusem. Sekačka se bude používat pravidelně, neboť se tam bude bydlet, tak aby se po měsíci neodporoučela :) Limit je 10k. Snad ještě nabídka na možnost příjemnější ceny od @Milan+ platí :) 

Takže jsem koukala na garland.cz bohužel, většina sekaček je vyprodaná. Nicméně chválili jste Riwall, tak mi padla do oka tato (sekačka č. 1https://www.garland.cz/e-obchod/rpm-5355-multifunkcni-travni-sekacka-4-v-1-s-benzinovym-motorem-a-pojezdem 
děsí mě tam ta váha. Do těch schůdků s tim budu mít problém asi nejen já ale i tchán... dál tam píšou, cosi o kuličkových ložiscích, bude to průšvih nebo ne? Netuším, jaké výhody nebo nevýhody to může skýtat.

sekačka č. 2https://www.garland.cz/e-obchod/smart-46-spoe-travni-sekacka-s-benzinovym-motorem-a-elektrostartem (váhově o něco "lehčí", oproti první má menší kolečka, a nějaká ta funkcionalita mínus - boční výhoz, boční deflektor (tady ani nevim co si pod tím představit))
sekačka č. 3https://www.garland.cz/e-obchod/smart-46-pb-travni-sekacka-s-benzinovym-motorem-bez-pojezdu-11B-TA5B600 (nejlehčí, ale bez pojezdu, menší kolečka, ořezaná o funkce první a druhé sekačky)

Z čistě dětinsky ženského pohledu "se mi líbí" sekačka číslo 1 (je fakt pěkná, vypadá tak dravě :D ). Ale podle toho hledat nechci, takže se tu opět ptám :)  
Moc děkuji za rady :) 

Pro představu ukázka zahrady, kam se bude muset sekačka tahat (ne všechno tam v blízké době bude, takže fakt jen orientačně..)

image.thumb.png.312e1737af466353f2e062ff0114df9e.png

Upraveno uživatelem Goldinka
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ta sekačka č. 1 je si myslim na tu plochu zbytečně velká, s takovou sekám naši zahradu, ted teda jen okolí stromků atd když je trakturek, ale jako nic nebrání ji použivat i na ty malý ploše, jen asi tu vyšší rychlost nevyužiješ.

Boční vyhoz je dobrý pokud je hustá tráva nechavaš to ležet na travníku, ten boční deflektor je vlastně kryt toho bočniho vyhozu a usměrnuje výhoz trávy. Pokud chceš travu sbirat do koše a sypat na kompost tak bych boční výhoz oželel.

Pojezd určitě jo, ale myslim že stačí něco měnšiho, pokud je to rovný tak i kola nemusí být velký, ale jsou výhodou.

Jinak pokud chceč trávu mulčovat tak se ujisti že je k sekačce mulčovací záslepka a potřebuješ vykonný motor, u tech menších slabších se to při mulčování dusí, tady bych doporučil tu č.1

Jinak ja mam GTM500 a tady na dvorečku naplnim koš dvakrát když má tráva tak 10cm, takže pokud chceš sbirat do koše tak ta č.1 ma koš velkej, a vykonu dostatek.  JInak na zahradě použivam bočni vyhoz

 

2020-04-26  13-33-33 - 007.jpg

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Radek Hurvajz na pívo máme hobití noru :P 
jinak díky. Já mám u té žluté, č. 1, obavu že bude strašně těžká a do těch schůdků se bude špatně tahat... 😕 ale líbí se mi nejvíc :D 

@MJSytic já ti nevim, jak by si ta tvrdohlavá hloupoučká zvířátka rozuměla s pesany :D 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hmotnosti 40, 33, 25 kg. Zajdi si do půjčovny, půjč si sekačku 40 nebo aspoň 25 kg a zkus s ní posekat ten pozemek. Taky ji musíš uklidit, zazimovat.

Na 250 m stačí malá elektrická, např. 34 cm. Elektrická vyžaduje daleko míň starostí (není výměna oleje, vzduchového filtru, dolévání benzínu, nutnost sezonní údržby). Zřejmě jste měli elektrickou doteď, proč nevyhověla?

Elektrických jsou dva druhy - s asynchronním motorem (bezproblémový provoz mnoho let) anebo s rychloběžným motorem a řemínkovým převodem do pomala - tyto líp sekají, ale vydrží málo.

Dosti důležité je, aby se výška dala nastavit v mnoha krocích, aby sis mohla nastavit výšku, kterou přesně chceš - některé mají jen 3 možnosti. Jak složité je přestavení - to záleží, zda budeš přestavovat během jednoho sečení. Obvykle se jednou nastaví a pak se roky seče stejná výška.

Koupil bych levnou s asynchronním motorem.

Tak hodně štěstí při výběru.

PS: dívám se do nabídky, že ty s asynchronním motorem se už ani nenabízejí. To ovšem nic nemění na tom, že ty rychloběžné málo vydrží - mrkni na bazoš, jak se nabízejí s vadným motorem, převodem.

Benzínová je mnohem hlučnější, než elektrická - sousedi, sečení o víkendu.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 4 hodinami, Hafity napsal:

Riwall mám, akorát menší.... Zatím spokojenost....

Tak napiš jakou. A kolik m2 máš pozemek.

 no, byly tady i ovce...

Fakt by mě zajímalo, co Goldinku vede k tomu, že MUSÍ být benzínová, když na tak malý pozemek 250 m2 to má samé nevýhody.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takhle z hlavy přesný typ nevím, tuším, že šířka záběru 46cm, ale je cca 5 let stará.... Sekám zhruba 900 čtvercometrů.... Ty ovce byly jako sjanda, předpokládám....

Upraveno uživatelem Hafity
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Goldinka

Zítra Ti hodím ceny, za co to polovička umí, jináč bez pojezdu zavrhni rovnou. Kabel bych tahat nechtěl a sekám o trošku méně. Jináč co je potřeba na sezónní údržbu sekačky? Mám druhý benzin od roku 2003,olej jsem dal cca po sezoně a pak někdy 2015, takže na zimu jen opláchnu a stříknu plech ze spodu  silikon spray. Toť vše, nůž musíš brousit na jakékoliv. Až budou baterie na tom lépe, tak snad. 

Upraveno uživatelem Milan+
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 10 minutami, P607Olda napsal:

Tak napiš jakou. A kolik m2 máš pozemek.

 no, byly tady i ovce...

Fakt by mě zajímalo, co Goldinku vede k tomu, že MUSÍ být benzínová, když na tak malý pozemek 250 m2 to má samé nevýhody.

Tahat kabel je fakt super 👌, kolik elektrik má pojezd. Ano jsou. 🤔 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 4 minutami, P607Olda napsal:

Kabel je otázka šikovnosti - začít na kraji a postupovat dále.

V podstatě ano, ale zrovna na tomhle tvaru pozemku, který jsem sekal, bych se umotal....

Upraveno uživatelem Hafity
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...