Xantik Odesláno 23. březen 2006 Odesláno 23. březen 2006 Jakej je postup při výměně oleje. Předpokládám, že odmontovat šroub na vaně, nechat vytéct a vykapat, pak vyměnit olejovej filtr, zadělat šroub a přes vrch jak je měrka nalít cca 4l až 4,5l oleje. Víc se do 1.8D myslím nevleze, aby to necákalo. Je to tak? Nebo ještě něco? Jde povolit olejovej filtr rukou? 15W40 se označuje jako minerál nebo polosyntetika? Citovat
Vvitty Odesláno 23. březen 2006 Odesláno 23. březen 2006 doporucuji provadet na zahratem motoru. olej lepe vytece. mnozstvi nevim, ale nekde tu jsou servisni manualy, kde to je presne, jinak v motoru mas takovou vec, rika se ji merka a ma dve rysky. urcite se to doleva dirou po merce? na vsech mych dosavadnich autech byla jina dira, patricne oznacena. dira po merce je ... ponekud uzka. 15W40 se drive oznacoval jako mineral, dneska uz to nemusi platit. Nalej tam idealne stejny typ a znacku, jako tam byla predtim. Takova rejpava otazka, co budes delat s vyjetym olejem? Citovat
Ferry Odesláno 23. březen 2006 Odesláno 23. březen 2006 dobre je taky pouzit novou tesnici měděnou podlozku pod vypousteci sroub Citovat
Marton Odesláno 23. březen 2006 Odesláno 23. březen 2006 Xantik: Olejovy filter moze ist povolit rukou ale aj nemusi.... potom sa na to pouziva naradicko .... Vvitty: na 1.8 a 1.9 D je merka oleja zastrcena prave v diere (zatke) kadial sa olej nalieva. Myslim ze priemer 5 ci 6 cm je dostatocny na to aby sa tadial nalial olej... Citovat
Xantik Odesláno 23. březen 2006 Autor Odesláno 23. březen 2006 To Vvitty: Odpověď na Tvou rejpavou otázku. Olej budu dávat strejdovy, říkal, že až budu měnit a? si na něj vzpomenu, nevím jestli to leje do olejovejch kamen nebo tím natírá svou dřevěnou střechu na chatičce (fakt nevím co s tím dělá, ale můžu se ho zeptat až mu to budu dávat), ale chtěl ho. Do kanálu bych to nelil neboj, nejsem prase a přírodu mám celkem rád. A jinak dělá ve firmě, kde maj náklaďáky a spravujou si je přímo u nich, takže i mění olej, takže by to určitě jinak i ekologicky zlikvidoval. Dělat když je teplej, to chápu, ale asi jen lehce zahřátej, jinak bych se mohl popálit né? Vždy? to má nějakejch 90°C. Jinak jsem se přehlíd mám tam olej Mobil 10W40 což odpovídá označení polosyntetika. Ale díky, se mi to nějak nezdálo. Citovat
Xantik Odesláno 23. březen 2006 Autor Odesláno 23. březen 2006 To Vvitty: Jo a ještě jedna věc. U disla 205ky ( a myslím i 306 a 405, je tam stejnej motor ), je ryska zasunuta v nalévacím výčku, takže by jsi to musel zaklapnout počkat než to steče a pak měřit. Je jednoduší se někoho zeptat kdo má stejnej motor a měnil to a ví kolik tam toho patří. Vím, že když se tam dá 5litrů, tak to cáká do vzduch. filtru. Proto se na to ptám jestli stačí 4l nebo tam nalít 4,5l. Citovat
oni Odesláno 23. březen 2006 Odesláno 23. březen 2006 Původně zaslal: Hadra ..jsem si na něco vzpoměl tak to se mi libilo,kolik z vas to tak praktikuje??? Citovat
Tornado Odesláno 23. březen 2006 Odesláno 23. březen 2006 Původně zaslal: Xantik To Vvitty: Jo a ještě jedna věc. U disla 205ky ( a myslím i 306 a 405, je tam stejnej motor ), je ryska zasunuta v nalévacím výčku, takže by jsi to musel zaklapnout počkat než to steče a pak měřit. Je jednoduší se někoho zeptat kdo má stejnej motor a měnil to a ví kolik tam toho patří. Vím, že když se tam dá 5litrů, tak to cáká do vzduch. filtru. Proto se na to ptám jestli stačí 4l nebo tam nalít 4,5l. I u 406 (mam 1.9TD) je merka oleje ve vicku otvoru, kde se naliva olej. A co ze starym olejem? Nemeli by ten stary bezplatne prijimat v prodejnach, kde se oleje prodavaji. Sem slysel ze ho snad berou i na benzinach a tak? Citovat
Xantik Odesláno 23. březen 2006 Autor Odesláno 23. březen 2006 Jinak tam to je fakt bomba. No a když jsme u toho oleje, jak zjistit, že funguje kontrola mazání, jde to nějak? Třeba když vypustím olej? Protože klíček v poloze 1 a 2, svítí všechny kontrolky a zhasnou až po nastartování. Hmmm? Citovat
Ladis Odesláno 23. březen 2006 Odesláno 23. březen 2006 Poznáš to tak, že chviličku ti bude svítit kontrolka mazání, než pumpa naplní těleso olejového filtru. Jo, mimo jiné, se může použít proplachovací způsob. Dle školení na téma motorové oleje zůstává na stěnách motoru zhruba 30% aditiv (starých) které se nevypustí s olejem. Používá se proplachovací metoda. Za 130 kč se nalije přípravek do starého oleje, nahodí se motor a nechá se klapat na volnoběh. Po 5 min všechnno z motoru vypustit, nalít nový olej. Jestli je to potřeba, věru nevím, olejová lobi tvrdí že to má pozitivní vliv na olej a motor.... Citovat
Vvitty Odesláno 23. březen 2006 Odesláno 23. březen 2006 Původně zaslal: Marton Xantik: Olejovy filter moze ist povolit rukou ale aj nemusi.... potom sa na to pouziva naradicko .... Vvitty: na 1.8 a 1.9 D je merka oleja zastrcena prave v diere (zatke) kadial sa olej nalieva. Myslim ze priemer 5 ci 6 cm je dostatocny na to aby sa tadial nalial olej... ja mam zasadne benziny, tam to bylo vzdy oddeleny... 5-6 cm je jiste dostatecny prumer ja jen, ze uz jsem videl cloveka, ktery doleval opravdu tou dirou po merce... Citovat
zbrojnoš Odesláno 23. březen 2006 Odesláno 23. březen 2006 Původně zaslal: Xantik ........................ Je to tak? Nebo ještě něco? Jde povolit olejovej filtr rukou?.................................... Kde jsi to slyšel, povolit rukou. To je tak dotažený, že musíš použít řetízkový klíč či jiný podobný. Citovat
zbrojnoš Odesláno 23. březen 2006 Odesláno 23. březen 2006 Právě jsem si přečetl 49 bodový návod na výměnu oleje. Stejně bych se bál dotáhnout filtr jen rukou. To musím klíčem a pořádně, aby se mi za jízdy nepovolil. Citovat
dusang Odesláno 24. březen 2006 Odesláno 24. březen 2006 Ako to je teda s tym starym olejom? Kde ho odovzdavate? Citovat
oddie Odesláno 24. březen 2006 Odesláno 24. březen 2006 Původně zaslal: zbrojnoš Právě jsem si přečetl 49 bodový návod na výměnu oleje. Stejně bych se bál dotáhnout filtr jen rukou. To musím klíčem a pořádně, aby se mi za jízdy nepovolil.... ...Kde jsi to slyšel, povolit rukou. To je tak dotažený, že musíš použít řetízkový klíč či jiný podobný To je právě hovadina jak noha. Filtr se utahuje jen a pouze rukou. Proto také jde poté většinou i rukou povolit. O tom, že se filtr utahuje pouze rukou a předtím se lehce namázne těsnící guma olejem, se píše snad ve všech příručkách co kde existují. Naopak, pokud nějaké prase dotahuje filtr klíčem a na krev, hrozí že se to zdeformuje a přestane těsnit. Citovat
Vvitty Odesláno 24. březen 2006 Odesláno 24. březen 2006 Původně zaslal: dusang Ako to je teda s tym starym olejom? Kde ho odovzdavate? nechavam ho v servisu... vyjety olej se da odevzat napr. ve sbernych dvorech, ktere jsou dnes uz snad v kazdem meste. na bezninkach a podobne berou spis jen prazdne obaly od oleje, ale i to se da zkusit. pak jsou take firmy, ktere maji na vyjety olej prestaveny olejovy kotel a vytapeji si s tim rozhodne je prasarna ho vylejt jen tak do kanalu nebo hodit do popelnice, protoze je to biologicky neodbouratelny svinstvo. Citovat
Hadra Odesláno 24. březen 2006 Odesláno 24. březen 2006 Původně zaslal: oddie Původně zaslal: zbrojnoš Právě jsem si přečetl 49 bodový návod na výměnu oleje. Stejně bych se bál dotáhnout filtr jen rukou. To musím klíčem a pořádně, aby se mi za jízdy nepovolil.... ...Kde jsi to slyšel, povolit rukou. To je tak dotažený, že musíš použít řetízkový klíč či jiný podobný To je právě hovadina jak noha. Filtr se utahuje jen a pouze rukou. Proto také jde poté většinou i rukou povolit. O tom, že se filtr utahuje pouze rukou a předtím se lehce namázne těsnící guma olejem, se píše snad ve všech příručkách co kde existují. Naopak, pokud nějaké prase dotahuje filtr klíčem a na krev, hrozí že se to zdeformuje a přestane těsnit. přesně tak, takhle to dotáh \" na krev\" kamarád v mazdě a potom čuměl, kam se podělo 5 litrů syntetiky za litr.. a chcalo to celkem fest. Stejně tak, když dotáhneš fest olejovou vanu, tak ti vyletí to korkové těsnění a celá věc je nanic. Citovat
slavomir.martos Odesláno 24. březen 2006 Odesláno 24. březen 2006 Dusang - ak chces mozem ti dat par tipov na odovzdanie stareho oleja, ale myslim ze v MT je vela ludi co kuria olejmi, tak sa len popytaj a budes vidiet ze v zime budu chciet od teba aby si vymienal olej kazdy tyzden Citovat
zoby Odesláno 24. březen 2006 Odesláno 24. březen 2006 má diesela 205 a nalívací otvor je nahoře na víku ventilů, tudíž úplně jinde než je měrka Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.