Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Reklamace / skrytá vada při koupě ojetého vozu


Mosquito

Recommended Posts

Zdravím,

chci se zeptat jaké jsou možnosti v případě skyté vady auta při koupi?

Auto koupeno přes autorizovaného prodejce Peugeot kde bylo jako komise. Kompletně obouchaná kniha (auto kupováno u nich nové a pak jen u nich servisováno). Auto jsme koupili v dobré víře, že ho i prohlídly a je OK. Hned druhý den jsem jel na STK kde zjistili únik oleje (ne malý). O tom jsem hned informoval prodejce. Dneska když nám auto vzali do servisu nám hned volali, že plánovanou údržbu dělat nebudou, že motor je komplet od oleje a není možné, aby si toho u autoriáku nevšimli - ten od toho dává ruce pryč a bývalý majitel se divil, jak je to možné, že je takové auto když mu řekli, že před prodejem než ho nabídnou ho prohlídnou.

Teď se musí motor kompletně odmastit a pak sledovat odkud to bude téct, aby se určila vada kde to chčije, protože teď to není možné zjistit.

Dále se uvidí podle toho odkud olej chčije jak bude drahá oprava. Uvidíme jak se k tomu bývalý majitel postaví

Zatím kdo prodej zprostředkoval nebudu uvádět dle toho jak se celý spor vyvine.

Jinak jedná se o motor 1.6HDi 80kW, natočeno 121tis km a 10let stáří

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@MJSytic Domanský to nebyl.
@sitler motor neni 100% povrchu od oleje a já jako laik jsem si toho nevšiml. Bylo to vidět jednoznačně kdyby se auto hodilo na zvedák či v jámě (kde si toho všimli na STK). Z vrchu se musel odstranit kryt a pak nasvítit apod, aby to bylo vidět. Nejsem automechanik a proto jsem předpokládal, že když kupuji něco přes autorizovaný servis a kde se i zeptám zda s autem něco je (i písemně) a odpověď je, že auto je v pořádku a nic zásadního nemá za problém tak nepředpokládám to, že mě den po té vyhodí z STK a o pár dní později zjistím v servisu toto

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pak je otazka co je napsany ve smlouve - protoze pokud tam bude ze motor/prevodovka vykazuje uniky kapalin a doporucuje se pretesnit (strasne oblibena fraze u bazaru), tak ta sance neni velka.

A dal se budou imho tocit na tom, ze toto je videt a ze tohle neni kryta vada, coz spodek auta od oleje neni, protze to je neco, co je videt pouhym okem pri dobre prohlidce.

Spis bych to videl na rozpor se smlouvou/stavem auta v ni, ale pokud tam neni uvedeno viz zacatek...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

únik kapalin apod není nikde ani zmíňka. V předávacím protokolu je v kolonce závad čisto (není tam ani odřený bok apod na což nás upozorňovali bylo to i vyfocené v inzerátu)  a ve smlouvě je ta klasická věta, že prodávající se seznámil s stavem vozidla ...

 

A hlavně kdybych věděl o tom jako kupující, že to chčije asi bych nejel na STK kde mě vyhodí...

Upraveno uživatelem Mosquito
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U 10 let stareho auta, navic v komisi, bych to na moc velkou sanci nevidel, alespon ne nejakou rychlou a pro tebe priznivou. A podle mne to prave v komisi nebylo jen tak pro nic za nic. Oni za to rozhodne nechteli rucit, i kdyz tam to auto treba bylo servisovane.

 

Mimochodem nejake foto jak moc to je od oleje nemas?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 5. 3. 2020 at 16:03, HonzaC2 napsal:

U 10 let stareho auta, navic v komisi, bych to na moc velkou sanci nevidel, alespon ne nejakou rychlou a pro tebe priznivou. A podle mne to prave v komisi nebylo jen tak pro nic za nic. Oni za to rozhodne nechteli rucit, i kdyz tam to auto treba bylo servisovane.

 

Mimochodem nejake foto jak moc to je od oleje nemas?

Fotky pořizoval manžel Mosquito v našem servisu kde na to přišli. Takže nám doporučili to někde umýt do čista teplou wapkou aby se následně zjistilo kde to uniká. 

received_195268061796542.jpeg

received_608703406648535.jpeg

received_2673219939576681.jpeg

received_2775187329228276.jpeg

received_657033061698983.jpeg

received_645319816266937.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hele, já měl u 307 motor po 18 letech relativně čistý od oleje ale stačila jedna chybička při výměně (a to, že jsem debil nenasadil olejovou zátku na víko ventilů a kus jsem s tím popojel) a motor vypadal, jako by z toho olej chcal permanentně posledních 7 let :) To bych se na STK hádal.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud je mi známo, tak se odpovědnost vztahuje na závady o kterých prodejce věděl a neseznámil s nimi kupujícího. O uznání nějakých skrytých vad nemůže být řeč. Pokud by jsi byl schopen doložit, že prodávajícímu bylo známo, že je motor například poškozený v těsnění olejové vany a podobně, tak je šance.

jinak ne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Není to tak, prodávající ručí za věc, co prodává, nezáleží, jestli o vadě věděl nebo ne. Neručí za škodu způsobenou tou vadou, pokud o vadě nevěděl.

Příklad: Prodám někomu auto s přidřeným motorem. Nevím, že je přidřený. Kupujícímu se motor finálně zadře při předjíždění a znečistí si kalhoty a sedačku. Motor zaplatím, ale sedačku a kalhoty si kupující vyčistí za své.

Viz http://zakony.centrum.cz/obcansky-zakonik-novy/cast-4-hlava-2-dil-1-oddil-2

Paragrafy 2099 a dále, příklad postaven na paragrafu 2102. Jinak nejsem právník, pokud tady nějaký je a dívám se na to blbě, tak mě opravte. Nicméně az logiky věci, pokud bych musel prodávajícímu dokazovat, že o vadě věděl, tak nevyreklamuju nikdy ale vůbec nic.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud je v kupní smlouvě věta nebo přímo ji podobná "Stav vozidla odpovídá stáří vozidla" a dole je podpis kupujícího, bohužel. U starého auta se musí počítat se vším, obvzláště jedná-li se o komis. Proto se taky provádí x zkušebních jízd, kontroluje se auto na zvedáku, kontrola přes dia apod ... (ale možná jsem paranoik ale já takhle kupoval svůj kočár a prodejce mi vyšel vstříc bez jediného slova)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Neviděl bych to tak černě. jak píšou ostatní, vyčistit a sledovat. U 10 let starého auta se dá nějaký unik oleje očekávat. Tady to podle fotek spíše vypadá, že to prolíná třeba jen málo, zato dlouhou dobu a nikdo to neumyl. U nás v práci jsem tohle viděl hodněkrát a jde i z prvního pohledu poznat jestli olej teče krátce a hodně, a nebo jeslti prolíná už dlouhou dobu. A hlavně může to být prkotina, jenom se ten olej při jízdě rozleze všude a pak to vypadá strašně. My takhle měli celý spodek dodávky slitý olejem a pak se ukázalo že je štípnutý kroužek dole u měrky. Oprava za 40kč a 5 minut a to auto vypadalo hůře jak tady na fotkách, to bylo všude.

Dodatek : kup si nějaký odmašťovač, lehni pod auto s hadrama, všechno to poutírej a jeď na stk, pokud tam nic jiného není tak ti ji dají a pak to v klidu pořeš...

Upraveno uživatelem sharpers
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

budu asi protivný, ale auto se kupuje tak, že se pořádně prohlédne a zkontroluje, tohle nebylo ani na zvedáku, jinak by ten olej každý viděl..., možná nebyl sundaný ani horní dekl motoru--nikdo se tam nedíval..., obouchaná serv. knížka je hezký suvenýr, ale neznačí jak na tom auto technicky je , prostě když dáš jednou peníze z ruky, jsou veškeré záruky a kecy jak se k tomu postaví prodejce--majitel k ničemu--tohle platí od nepaměti, osobně auta nekupuju každý den, takže tomu přece musím dát čas, úměrný kupní ceně vozu :myslim, jinak se kloním k tomu motor umýt a pořádně prohlédnout odkud to teče, možná je to fakt kravina, možná...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky mám jet na STK....jestli zítra nebude uzavřena kvůli koronaviru?

Taky mi to pěkně chcije,musím ho před STK umýt....a snad projdu...není to lehká závada?Po STK se bude muset zjistit únik...a pretesnit...

IMG_20200315_102357.jpg

Upraveno uživatelem Charlie 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

s olejem je to na STK tak, že nesmí kapat z auta..., pokud jsou orosená gufera, mastná místa zespodu motoru a převodovky, tak se nic neděje, je samozřejmě lepší to zespoda umýt-- utřít, technik vidí, že byla snaha..., ale když z auta olej teče, je to špatné

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K té odpovědnosti prodávajícího, před lety jsem manželce koupil Renault Clio, najeto 100 tisíc staré 6 let, auto bylo jako nové, následně po 14 dnech výpověď pojišťovny uzavřené pojistky z důvodů, že to bylo vyplavené a likvidováno na totálku. Reklamováno u prodejce a teprve fakt, že to byl podvod, protože prodávající o tom vyplavení dokazatelně věděl (díky uplatnění škody u pojišťovny) jsem se dobral vrácení peněz a zrušení kupní smlouvy.

Za měsíc bylo o třicet tisíc dražší v AAA.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Prodavaji o vade vedel - mam to prokazane posledni servisni prohlidkou kde je na to upozornen
Nicmene na aute jsou 2 vady - ze tece motor > na 99.9% jsou to vstriky, takze se to pretesni + okoli, vadny klimakompresor (mangnet neodpovida) - zde uz jsem to rozebral, abych zjistil presnou velikost magnetu a uz jsem poptal novy

 

Co se tyce napravy, tak jedname o cene. Puvodni majitel vzdy servisoval v autorizovanem servisu a tam rekli za obe vady 22tis. Zatim jsme na 1/3 nahrady - kdyz pujde do 1/2 tak s tim budeme souhlasit, protoze oprava v autorizaku nejspise nebude, ale bude jinde a tak by jsme se meli do ceny vejit.
1. telefonat nic nepriznal
2. telefonat po zjisteni ze mame dukaz zacal jednat 5000,-

3. telefonat pri zjisteni ceny opravy v servisu kam jezdil navrhl 1/3 cca 7000,-

4. telefonat uporoznen na predzalobni vyzvu a tak cena na vycisleni opravy v neautorizovanem servisu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...