Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Pár otázek před nákupem RIFTERa


Karlositoo

Recommended Posts

Zdravím,

měl bych par dotazů ohledně Riftera.

Chci si koupit Riftera Allure nebo GT Line 1,5 Hdi 130 EAT8 kratka verze, proc zrovna Rifter? Abych Vas uvedl do obrazu - moje rodina má 5 členů a to 2 dospelí, 1 mimino, 2 civavy + do nekolika malo let dalsi mimino. Pracuji v zahranici (zapadni Ukrajina) a temer mesicne jezdime domu na prodlouzene vikendy, dovolene atd. Jedna cesta 600km tam 600 km zpatky. Do prace je to 3 km kam jezdim cca 2x - 3x tydne autem. Bydlime v byte a nase nynejsi auto stoji venku na mrazu (chudacek). Ted jezdime v VW Golf plus 2.0 TDI 103 kw r.v. 2009, ktery je skvely ale pro nas uz maly a krome kocarku se do auta opravdu nic dalsiho nevleze. Jeste uvedu, ze nejsem nejaky extra automobilovy znalec/nadsenec.

 

Nakonfiguroval jsem si tuto vybavu:

- predni a zadni parkovaci asistent

- couvaci kamera

- automaticka klimatizace

- elektricky sklopna vyhrivana zrcatka,cidlo teploty

- 3 samostatna sedadla

- oteviratelne zadni okno

- ochranny kryt pod motor

- digitalni tuner radia

- nahradni ocelove kolo 16"

- metalicky lak stribrny

- Webasto (mozna)

 

A ted konecne k dotazum.

 

1. MOTOR – 1.5 BlueHDi 130 S&S EAT8, je tento peugotacky motor kvalitni? Nejsou nejake problemy s automatickou prevodovkou? Bude to muj prvni automat a chci aby auto na dalnici trochu jelo (v Polsku je povoleno 140 km/h) a jestli vzhledem k vyse pospsanemu vyuziti auta je tento motor pro me (a manzelku) vhodny? Zvladne predjet autobus a kamion na dalnici,bez toho abych auto tlacil do vyssi rychlosti ocima? Ci by jste mi doporucili radeji benzin? Nebo se mam na celou automatickou prevodovku vykaslat a vzit manual?

 

2. PRIPLATKOVE DIGITALNI RADIO a MIRROR LINK– caste dlouhe cesty jsou nuda, posloucham hodne audioknizek, ktere se na Spotify nevyskytuji. Takze umi radio prehravat hudbu pres mirror link i z klasickeho prehravace v mobilu pres bluethoot ci USB kabel? Doted jsem pouzival AUX ale ten uz se pry v novem Rifteru nevyskytuje. Jde o to,ze na mobilu pouzivam GPS i hudbu(ne spotify) zaroven, jde to i v Rifteru?

 

3. WEBASTO – auto bude dalsich 5 let stat venku na vetru, desti, mrazu nez se vratime do Ceska natrvalo. Lze Webasto namontovat i po kupi auta?

 

4. CELKOVA KVALITA VOZU OD FRANCOUZU – jak je to s kvalitou zpracovani, pevnosti a poruchovosti u PSA? Uz je to lepsi nez pred lety?

 

5. ALLURE nebo GT LINE? - Pri mem letmem propoctu to s vyse uvedennou vybavou to vychazi za ALLURE 600 500 Kc a GT Line 621 500 Kc obe ceny bez WEBASTA. Rozdil je v par drobnostech ale mam strach o kola. Tady na Ukrajine je to na cestach obcas tankodrom a hliniková kola asi nejsou do tohoto prostredi uplne idealni,nemam pravdu?

 

Pokud jste to docetli az sem tak jste borci a za jakoukoliv odpoved od vas budu moc rad.

Karel

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

ze své zkušenosti bych ti popořadě (na co se cítím kvalifikován) odpověděl:

1. - motor, mám manuál 130k, na můj vkus je silný dostatečně, nicméně nejsem žádný závodník, ale přebytek výkonu (v rámci možností) se hodí vždycky

2. - digitální radio netuším k čemu může být dobré a nekoupil bych si ho, ale Rifter umí teda s Apple car ale předpokládám že Mirror Link to bude podobné, přehrávat přes bluetooth i přes USB kabel

3. WEBASTO – určitě jsem pro, předpokládám že to půjde dodělat i dodatečně a vřele bych ti to doporučil kupovat až po tom co to vyjede z továrny. Bacha, nekupuj si alarm k topení.

4. netuším, je to můj první Peugeot

5. nevím jak na Ukrajině ale v tuto chvíli to co v ČR koupíš, jako GT-Line, je homologováno jen na rozměr kol, který se vyskytuje jen jako hliníkače. A sněžný řetězy na ten rozměr taky nejdou.

 

- jinak - na přední parkovací asistent bych se vybodnul, pokud to funguje jak na jiných autech co znám a plaší a pípá když projedeš kdejakou louži nebo díru na silnici, tak těch pípátek mám po krk i bez toho...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

myslím, že ti bude stačit krátký--čivavy dáš do těch schránek v podlaze a přikryješ kobercem a furt máš ještě dvě sedadla k dispozici :)(schránky jsou dvě, takže no problem), kup 3 samost. sedadla, rezervu, tomu zbytku nerozumím, nebo je na houno, celková kvalita u francouzů je prostě francouzská, webasto nekupuj bo v česku je teplo (není to ukrajina)

no a můj oblíbený dotaz--už jsi v tom jel, nebo i řídil ? :)

Upraveno uživatelem ozzy56
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zkusím taky přidat nějaké vlastní názory :)

přední parkovací asistent je velmi dobrý a jsem rád, že ho mám - máme k tomu i parkování a v celku je to velmi dobré...

1) motor je dostatečný a jede pěkně i ve vyšších rychlostech (třeba 160), a díky automatu jsou otáčky pěkně nízko. Automat bych určitě neměnil na manuál, je to pohoda a řadí opravdu nádherně.

2) digitální rádio DAB mám a je dobré, když chce člověk poslouchat rádio bez reklam :)

3) webasto super, mám z výroby a jsem spokojen

4) zatím moc nevím, mám zatím 15tkm, ale už sem tam něco vrzne, nad 110km/h něco píská kolem LZ dveří, ale ono už to bude u všech značek, v dnešní době nadávají i majitelé bmw, mercedesu...

5) bouchnout alu nebo plech je už myslím jedno, ten cenový rozdíl bych neřešil - Rifter na 16" nebo na plechu vypadá divně :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dekuji za první postřehy, 

Zatim jsem na vazkach jak s tim webastem, proc bych si ho mel domontovat az po koupi? Ma to nejaky duvod?

Digitalni tuner jsem teda asi spatne pochopil, mel jsem za to, ze v aute bude klasicke "stare" analogove radio, kde budu stanice ladit manualne jak na starem tranďáku.. 

Parkovaci senzory teda nechat, ja to moc nevyuziju, hlavne kvuli manzelce at vi kdy zastavit. Fungujibzadni senzory spolu s parkovaci kamerou?

V Rifteru jsem jen sedel (oproti polosportovnim tvrdsim sedackam v golfu je to jak nebe a dudy- pohodlicko) ale ridil jsem nove Berlingo se slabsim motorem, pry je to téměř to samé jako rifter a to se mi ridilo dobře (cca 20km po okrskach) 

Civavy zaberou jen jedno misto 😂 a cetl jsem, ze v novych Rifterech 2020 ty schovavacky pod nohama uz nejsou? 

Ocelová kola 16" se davaji jako standard k Allure verzi co ctu v letaku od dealera. 

Jo a auto bych koupil samozřejmě v ČR 

Jestli máte ještě nejake zajimave postřehy tak sem s nimi 🙂

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jestli trváš na tom webastu, kup ho s autem , to určitě, ale abys měl přehled, kolega má v berlingu webasto domontované až po koupi, ale teplovzdušné !!, stálo to i montáží 29 tisíc, firmy co mají k tomu licenci jsou po celé republice

teplovzdušné proto, že běží v zimě cca 10 minut a v kabině je 30 stupnů, origo webasto co se montuje ve výrobě je teplovodní, ohřívá i motor a to kolega nechtěl--chce mít teplo v kabině, jak je na tom motor ho nezajímá  https://www.webasto-comfort.com/fileadmin/webasto__media/webasto-comfort.com/CS_CZ/Datasheets/Air_Top_2000_ST_CZ.pdf

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kup Long. Málo místa neukecáš.

1,5 HDi a EAT 8 mám v 5008, spokojenost.

Asistenty jsou nanic, tam ušetři. Rovněž vestavěná navigace nanic.

I to nejlevnější rádio umí přehrávat z telefonu přes Bluetooth. Moje (r.v.2019) umí i USB. Digitální rádio mi přijde zbytečné (neznám ho).

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za mě souhlas s Oldou. Dlouhán je jedině + (pokud teda nemusíš řešit neustálý parkování v centru, kde ten půlmetr navíc může vadit). Jinak longy co jsem měl (VW T4, teď Doblo Maxi) měly dle mého příjemnější jízdní vlastnosti = nebyli to takoví "skokani" jako krátké verze.
Co se týče vestavěné navigace - totální už dávno překonaná blbina za neskutečně moc peněz. Jezdím podle WAZE, co mám staženou v tabletu a už se k žádný klasický navigaci nemám potrřebu vrátit. Sice musím být "na datech", ale zase znám veškerý uzavírky na trase a umí mě poslat jinam, když se moje cesta nějak zasekne. Umí si poradit i se silničkama v rumunských horách, tzn. že podle mé by mohla dávat i Ukrajinu (což ta vestavěná??? Nevím, nevím ...)

Upraveno uživatelem Medvěd
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

GPS nechci, tu mam v mobilu Sygic s offline mapama, takze pres data zere absolutní minimum kdyz chci vedet co za uzavirky jaou na silnici. Takze s tim jsem spokojen. Jen doufam, ze to pujde zobrazit ma displeji auta.. 

Na Longa nemam v CR garaz, nezavru dveře do baraku, navic je to o dost drazsi nez muj puvodne zamysleny rozpočet. 

Webasto teda vemu z vyroby, jde o to, ze dieselovy motor by mel byt pred jizdou aspon trochu zahraty, ve VW taky nastartuju a vyjedu az po minute. 

Senzory budu asi muset vzit kvuli manzelce, je zvykla na pipani pri couvani. V zakladu neni zadni asistent? Ten predni je mi celkem šumák.. A co ta couvaci kamera? 

Upraveno uživatelem Karlositoo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dovolím si ještě tu poznámku k Webastu - ano, kup si z výroby a budeš to mít s tovární zárukou, ale to je jediná výhoda. Nevýhod je spousta, řešil jsem to na mnoha místech tady, přečti si to. Budeš to mít očesaný o možnosti způsobu provozu, používání, nebudeš vědět co to je, jak to funguje a nefunguje a v servisu z tebe udělají debila, když to bude fungovat divně a nepředvídatelně. Bohužel v mém případě se v servisu mnou popisované chování neprojevilo a protože ani oni vlastně nevědí co to je, tak to kopou do autu..

Zadní senzory jsou v GT LIne základem, Allure nevím, kamera je za příplatek a já jsem s ní spokojen, i když teda už dvakrát za tři měsíce co auto mám (je to málo nebo hodně?) mě vypekla a vůbec se při couvání nezapnula.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 36 minutami, Kpetr napsal:

Dovolím si ještě tu poznámku k Webastu - ano, kup si z výroby a budeš to mít s tovární zárukou, ale to je jediná výhoda. Nevýhod je spousta, řešil jsem to na mnoha místech tady, přečti si to. Budeš to mít očesaný o možnosti způsobu provozu, používání, nebudeš vědět co to je, jak to funguje a nefunguje a v servisu z tebe udělají debila, když to bude fungovat divně a nepředvídatelně. Bohužel v mém případě se v servisu mnou popisované chování neprojevilo a protože ani oni vlastně nevědí co to je, tak to kopou do autu..

Zadní senzory jsou v GT LIne základem, Allure nevím, kamera je za příplatek a já jsem s ní spokojen, i když teda už dvakrát za tři měsíce co auto mám (je to málo nebo hodně?) mě vypekla a vůbec se při couvání nezapnula.

A funguje kamera a zadni parkovaci senzor zaroven? Pac v Allure je v zakladu zadni parkovaci senzor a kameru je mozne dokoupit, aby se to pak nejak spolu nebilo pro couvani..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 38 minutami, Kpetr napsal:

Dovolím si ještě tu poznámku k Webastu - ano, kup si z výroby a budeš to mít s tovární zárukou, ale to je jediná výhoda. Nevýhod je spousta, řešil jsem to na mnoha místech tady, přečti si to. Budeš to mít očesaný o možnosti způsobu provozu, používání, nebudeš vědět co to je, jak to funguje a nefunguje a v servisu z tebe udělají debila, když to bude fungovat divně a nepředvídatelně. Bohužel v mém případě se v servisu mnou popisované chování neprojevilo a protože ani oni vlastně nevědí co to je, tak to kopou do autu..

Zadní senzory jsou v GT LIne základem, Allure nevím, kamera je za příplatek a já jsem s ní spokojen, i když teda už dvakrát za tři měsíce co auto mám (je to málo nebo hodně?) mě vypekla a vůbec se při couvání nezapnula.

Webasto je teda nejak zavisle na naprogramovani auta? Tim myslim venkovni teplotu nebo slaby stav baterie? V peugeotu ho proste namontuji do auta a provazou s palubnim pocitacem? A kdyz si ho necham udelat dodatecne, tak by to teoreticky bylo opravdu NEZAVISLE topeni na systemu auta? Mam v tom trochu gulas. Snad by to ale melo jit nejak v servisu poresit at auto nekeca do nezavisleho topeni a ja bych si ho proste pustil jak chci nezavisle na zom co si o tom mysli auto..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když kamera funguje, tak je to OK. Tak asi jednou za dva týdny naskočí až po kontrole.

S tou verzí Long ještě rozmysli. Provozuju auta už dlouho, tzn i ve firmě desítky aut. Vysoké auto je příjemné, dlouhé auto je praktické. Převoz kola, kočárky, stěhování. Chápu, že bys v garáži neotevřel zadní dveře. Taky jsem vyhlížel Riftera, který by měl křídlové dveře a zároveň automat - ale bohužel neexistuje.

Já mám garáž 555 cm dlouhou. Taky jsem si půjčil 5008 a zajel si do garáže, zda otevřu kufr při zavřených vratech i při otevřených vratech. Vpředu garáže mám pod kolem doraz, abych zajel až na 5 cm ke stěně.

A měřil jsem 5008 i Rifter, zde je tabulka:

 

 

image.png

Upraveno uživatelem P607Olda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ano, kamera a zadní senzor fungují a kamera (když funguje) moc pěkně. podle mě je to nezávislé, senzor pípá a kamera ukazuje své na displayi..

webasto z výroby jde (teoreticky, podle manuálu) pustit a za max. asi 45minut se automaticky vypne. čili, např. žádné spaní v autě s topením. zároveň se vypne po startu motoru - čili žádný příhřev když sis ho nepustil dostatečně dlouho dopředu. samo se vypíná při dosažení nějaké teploty motoru, nevím jaké. zároveň nejde pustit víckrát za sebou bez nastartování. což podle mě je nesmysl v a dovedu si představit situace kdy na to budeš nadávat. Také je teplovodní ale po nějaký době začně foukat do kabiny. Což třeba běžná situace posledních dní - venku 10°C - pustím 15minut před jízdou příhřev, přijdu k autu, v kabině přetopeno že se těším až nastartuju a vypnou se ty ventilátory, ale zároveň motor by klidně snesl prohřát ještě víc a zahřeje se víc na provozní teplotu až při jízdě. Jako třeba já bych byl mnohem radši kdyby se jen zahříval motor a po nastartování šel hned teplý vzduch, ale takhle je to prostě nějaký kompromis a nemáš kontrolu co se děje.

Jak jsem psal v jiných vláknech, několikrát se mi stalo že se se po asi 5km jízdě topení samo! zaplo po vypnutí motoru a topilo by klidně dál..

když máš webasto z výroby tak jediný bonus je že když pravidelně někam jezdíš, naprogramuješ si pravidelné zapínání... jestli to funguje, nevím, nikdy jsem to nevyzkoušel..krom toho to je ve světle to výše popsaného fakt mizerná výhoda.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...