Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Prodej pozemku pod mistni komunikaci obci


rhinos

Recommended Posts

minuly rok se zjistilo ze je cast nevyporadaneho dedictvi z roku 1983😉

Takze jsem se spolu s dalsimi ctyrmi vzdalenymi pribuznymi stal majitelem pozemku pod mistni komunikaci o celkove vymere 103 m😂

Je to v Dasicich. Uprimne mi ted chodi porad nejake dopisy protoze tam probiha rekonstrukce chodniku.

Uz mi to moc nebavi. Dostal jsem i nabidku od obce na odkup. Cenu pry stanovil Pardubicky kraj na 50kc/m...neni to malo?

Lze to nekde dohledat?

Uz me napadlo zkusit podle katastru kontaktovat majitele prilehlych nemovistosti jestli nemaji zajem

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zájem o obecní komunikaci? :myslim Není náhodou povinnost, když na pozemku je obecní majetek, nabídnout pozemek nejdříve obci? A 50Kč/m není mnoho. Zkus třeba napsat nesouhlas s cenou, jestli přitlačí. Ale myslím, že vychází z nějaké cenové mapy. Ale už z principu bych to obci prodal. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Otázne je aká je to komunikácia, komu je prospešná, či to nie je nejaká časť cesty k humnam, a tak. Za ďalšie, čo tam je postavené, a pripadne kto to spravoval.

Co je veľa alebo málo za m2? Vyžadujú od teba ako majiteľa nejaké náklady? Alebo povolenia? Súhlas? Starosti?

obec by bola len rada, nie veľa pýtať, hotové papiere, miesto, atd...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pro dasice jsem taky delal audit :D , a obavam se, ze pokud je tam stale puvodni vedeni, tak to bude husty :D 

50 za metr v takovy riti, mi prijde uplne v pohode, je to jako m2 u nas u nove paky zatravneneho porostu..... nesmite si myslet, ze to je stavebni pozemek :D 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vlastnit pozemek - ostatní plocha - komunikace je za trest.

Ze zákona to nesmíš zaplotit, musíš tudy nechat chodit/jezdit veřejnost. Jsi zodpovědný za stav.

Tento pozemek je nezastavitelný.

Možné výhody by snad byl požitek z věcných břemen sítí ukrytých pod povrchem. Zde ale narazíš na to, že břemena se většinou zřizovala za jednorázovou úplatu případně byla zřízena z jiného zákona. Další požitek by mohl být dočasného záboru (např. majitel přilehlé nemovitosti zde potřebuje postavit lešení) ovšem za částky dané obecní vyhláškou. Ale nevím, jak bys to v praxi vymáhal.

Sousedům to můžeš nabídnout, ale je-li zde chodník, tak nepředpokládám, že by projevili zájem. Maximálně, že by někdo chtěl kousek na předzahrádku (pokud je za chodníkem ještě travnatý pás) případně na parkování auta. Ale to může na obecní komunikaci také a na chodníku ho stát nenechá PČR i když bude v jeho vlastnictví.

Osobně bych se toho zbavil nebo je další možností směna. Vlastníš-li v katastru obce ještě někde další pozemky, tak by se dalo uvažovat, že by Ti obec pozemek směnila za něco jiného. Případně jim navrhnou směnu za ornou/trávu,, kterou budeš následně pronajímat zemědělci. Nevím jaká je cena u Vás orné, ale odhaduji to na 30Kč/m2 - takže by jsi mohl dostat cca 150 m2. A to se, pokud tam už něco nevlastníte, nevyplatí. V případě, že se nájem pozemků pohybuje kolem 4000kč/ha/rok, tak by jsi na tom ročně trhnul + - 60 Kč. A je-li Vás na to 5, tak by jsi dostával ročně 12 Kč 🙂 

 

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ostatní plocha - komunikace nedosahuje (až na mediální výjimky) ceny stavebních parcel v místě obvyklých. Záleží na mnoha okolnostech, na zájmu v místě stavět, na dostupnosti sítí, na územím plánu (množství volných stavebních parcel x zájem).

Teď jsem použil google a našel znalecký posudek, který říká, že cena v místě obvyklá u zahrady byla v roce 2018  338 Kč/m2 ( https://www.realdrazby.cz/admin/files/catalog_documents/index.php?id=5993 ) Ovšem znalec vycházel z nabídky realitek a ne z ceny konečné, která bývá nižší - realitky si v nabídce nechávají prostor pro další licitaci o ceně. Je ale třeba vidět, že to jsou pozemky zřejmě zastavitelné (územní plán jsem nezkoumal)

Můžeš se na to odvolat a napsat obci, že prodáš za 300Kč/m2. Nevěřím, že Ti to dají, ale třeba se pak dohodnete na částce někde mezi. Při rychlém prohlédnutí stránek města jsem nenašel, zda v nedávné minulosti nevykupovali podobné pozemky. 

Vzhledem k velikosti pozemku (103 m) a podílu je otázkou, jak moc se vyplatí jednání o ceně. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě doplním jednu možnost:

Pokud obec nemůže nabídnout více než např. 50Kč/m (píšeš, že to mají někde z krajského úřadu, ale to klidně může být tak, že je to částka za kterou běžně vykupují kraje pozemky pod silnicemi 3. třídy) a přitom je vůle k dohodě na vyšší částku, můžeš si zkusit nechat vyplatit zpětně nájem za poslední 3 roky z užívání Tvého pozemku. Pak se cena dostane kolem stokoruny /m. Opět to je praxe krajských správ a údržby silnic, když mají problém s některými vlastníky při výkupech.

PS: i u nás na jihu nabízí správa  údržba silnic 50 kč/m při výkupu pozemku pod komunikací.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...