Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Červená kontrolka před nastartováním


Marvelina

Recommended Posts

Ahoj nerozumím autům proto se ptám tady. Mám Peugeot 308 automat. Auto má najeto cca 125tis. Když otočím klíčem, objeví se mi červená kontrolka oleje, jakmile je nastartováno, zmizí a během jízdy se již neobjeví. Potřebuje vyměnit olej? Zároveň mi píše po nastartování na desce OIL OK tak teda jsem z toho zmatená. Kdy to bylo naposledy meneno nevím, kupovala jsem auto u 120tis. A ještě dotaz, jestli je třeba olej měnit, můžu s tím zatím přes svátky jezdit nebo to mám nechat radši stát. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj tak nejprve Tě tady vítám. Myslím si že jsi správně tady se Ti rad ohledně aut dostane. Na podruhé až se trochu rozkoukáš dej si auto do podpisu aby jsi pokaždé když budeš něco potřebovat nemusela vypisovat co za auto máš protože těch lidí který ti můžou poradit je tady vícero ale bohužel o to o kolik jsme dobří v radách okolo aut o to máme horší paměť na to kdo jakým autem jezdí a bez toho aby člověk věděl o jaký auto se jedná to se radí blbě. 

   A teď k Tvému problému nevím jak dlouho je to kdy jsi dělala autoškolu ale tohle by mělo snad být jednou ze základních věcí výuky techniky v AŠ. Nevadí vysvětlím po zasunutí klíče do spínací skříňky a jeho zapnutí " naběhnou" kontrolky  po rozsvícení kontrolek postupně zase zhasínají ty které se rozsvítí a zhasnou signalizují že ta věc kterou " hlídají " je v pořádku takže tam se strachuj až když některá nezhasne. Ale jsou některé které se rozsvítí a nezhasnou a zhasnou až když nastartuješ typicky to může být symbol červený baterky a  olejničky  a žlutý symbol motoru ale pokud je vše OK tak po startu a pár vteřinách chodu motoru zhasnou i tyhle to je u starších aut u těch hodně mladých můžou i tyhle červený a jedna žlutá zhasnou po kontrole systému řídící jednotkou.  Strachovat se začni pokud některá z těchto začne svítit za chodu motoru to je pak něco špatně a většinou k nim vyskočí i " STOP " na palubce takže to je nejlíp vypnout motor.  Co se týče toho nápisu OIL OK tak to znamená že oleje je v motoru pro jeho chod dostatek to je hláška od elektronické měrky hladiny. Na tu se dá spoléhat při každodenním užívání auta ale stejně je lepší jednou za měsíc hladinu zkontrolovat měrkou v motoru.  Další Tvůj dotaz po koupi auta bývá pravidlem že se mění rozvodová sada a minimálně motorový olej právě z důvodu že nevíš kdy se to měnilo naposled. Pokud jsou k vozu relevantní doklady o prováděném servisu a dá se na základě těch dokladů ta historie ověřit tak to nemusí být nutností. Jezdit s tím přes svátky můžeš myslím si že i pokud by jsi interval oleje překročila o pár set km do tisíce km tak se zase nic tak hrozného jednou nemůže stát. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě jsem zapomněl nevím přesně jak to má 308 výš jak člověku projde rukama na dílně spousty aut ale po zapnutí klíčku se při náběhu kontrolek změní číslo na tachometru a to co se tam zobrazí jen na chvilku by mělo značit zbývající km do výměny oleje. Ale pozor tomu číslu se dá věřit jen v tom případě jak jsem psal výše pokud jsou k auto ověřitelné doklady o prováděném servisu ( faktura servisní knížka) nebo pokud se provede výměna a mechanik provede reset servisního intervalu. U Peugeotů je interval podle typu 20 000 nebo 30 000 km takže by tam mělo být číslo menší než některá z těchto hodnot. Samozřejmě že všichni kdo se okolo aut motáme víme dobře že ty intervaly nejsou to nejlepší co může být a většina lidí doporučuje interval zkrátit na polovinu tedy na 10 000 nebo 15 000 km nebo se pokud auto nejezdí moc řídit spíš intervalem časovým a nejdéle po roce olej vyměnit bez ohledu na najeté km. Na své C2 která jezdí spíš kolem komína nebo jak záložní pro mojí 807 tak jsem měnil olej včera a měl najeto cca 5 000 km a nebyl tam ani rok. Ale dělám to tak abych na to nemusel myslet když měním v 807 tak během pár dní vyměním i v C2. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...