Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Svieti kontrolka bočných airbagov


stoklik1

Recommended Posts

Zdravím všetkých. Viem že táto téma tu bola 1000 krát preberaná. konektory pod sedadlami sú OK. Keď by aj neboli tak mi svietila kontrolka airbagov na prístrojovke čo je vľavo obr. 1 a nie kontrolka bočných aibagov. Zdemontoval som aj volant, kde podľa rád z tohto fóra je1plošný spoj, ktorý treba vyčistiť a prípadne nastriekať kontoxom. Moja otázka je či Tí ktorí ste to robili ste rozoberali ten plošák aj z toho plastového púzdra ktorý je pod volantom uchytený na 3 skrutky alebo ste len očistili dotykové kovové plochy, ktoré boli viditeľné z toho plastového púzdra, lebo tak som to očistil ja a napriek tomu kontrolka svieti stále🙁. Prikladám aj obrázky prístojovky. 

Ďakujem za odpovede.

Prajem pekný večer 

IMG_20191030_162628.jpg

IMG_20191030_162631.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...
  • O 11 měsíců později...

Zdravím všetkých, ten samí problém so svietacimi bočnýmí airbagmi je tu zas. Tentokrát som konektory odcvakol a kable precínoval na pevno so zmršťovacími bužírkami zaizoloval. Nepomohlo ani to. Konektory na pyropatronach sú v podiadku. Pozerám že som toto vlakno založil pred rokom a napadá ma či to nebude mať súvis s počasím a nejakým studeným spojom, kedže sa to objaví v tomto chladnejšom počasí. Keď som pred rokom vymontoval prečistil otočný plošák pod volantom kontrolka stále svietila, takže tam problém nebol nakolko po prestriekaní konektorov sprejom ako som pisal vysššie kontrolka prestala svietiť. minulý rok som rozobral i stredový panel a tam bola kabeláž v poriadku, tak Vás chcem požiadať o informáciu či ste niekto nehladaľ príčinu niekde v kabeláži v oblasti poistkovej skrinky atď.

Ďakujem za odpoveď, nápady, možnosti.

Prajem Vám pekný deň

Upraveno uživatelem stoklik1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...

To jak jsi propojil konektory od nějakého airbagu natvrdo, to je špatně. Když už to chceš takhle obejít, tak tam musíš dávat odpor o stejné hodnotě, co má airbag- jednotka si tohle kontroluje (jak na zkrat, tak na rozpoj). Hulvátsky se to dalo nahradit 12v žárovkou (5/21w).  Airbag mívá kolem 10ohm (ale to musíš změřit na samotným airbagu multimetrem- nastavení na odpor, nejnižší rosah, typicky 200 symbol).

Dokud tohle neopravis nebo neodkodujes, tak i diagnostika s tim nic neudela (myslim tim smazani chyby). U tehle starych korábů ale vetsinou staci opravit airbagy a kontrolka zhasne sama po opetovnym zapnuti klicku. Opravenim nebo obejitim viz vyse.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj Inoxing

To čo popisuješ som čítal aj na zahraničných fórach peugeot. Uvadzali tam že v servise peugeot im odporúčali odcvaknúť konektory a spojiť ich krimpovacími spojkami so zmršťovacou izolaciou (mimochodom pocínovanými spojkami, ktorý sa po zahriati roztaví), práve kvôli tomu odporu čo popisuješ. niektorí na tých forach uvadzali aj kvôli tomu odporu nerobiť cínovaný spoj ale konektory odstrihnúť a káble zmotať dokopy a zaizolovať čo som tiež skúsil pred zacínovaním ale kontrolka svietila stále. Pýtal som sa na to známeho elektrikára, ktorý sa venuje aj opravám áut, on mi to však vyvrátil a tvrdil že ten pocínovaný je správne riešenie.🙄 Nemám predstavu čo si myslel pod pojmom opraviť airbagy. 

Odporúčaš teda nahradiť cinovaný spoj iným spôsobom trebárs konektormi  s odporom 10ohm?

Ďakujem za odpoveď

Upraveno uživatelem stoklik1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Čau Stoklik1,

možná jsme se nepochopili, myslel jsem to tak, že dva dráty, které vedou k airbagu se nesmí spojit k sobě natvrdo (zkratovat je k sobě). To, že konektory pod sedačkou nahradíš a napojíš jiným způsobem (třeba fastonem), to problém není- pokud zůstane zachované správné spojení k airbagu.

Co jsem popisoval, to je stav, kdy chceš obejít airbag v sedačce z nějakého důvodu (odstavit ho)- pak se tyhle dva dráty vedoucí k airbagu musí emulovat zapojením zátěže podobné odporové hodnotě roznětce airbagu, tzn. místo airbagu na tyto dva dráty zapojíš odpor o stejné hodnotě. Polarita nehraje roli, je to jen cívka (aspoň u tohoto modelu auta).

Nejsem si 100% jistý, jestli to tak skutečně je u 306- že by měla kontrolka airbagů zhasnout po "opravě" systému airbagů (tzn. pokud náhodou vykopneš třeba konektor pod sedačkou a pak to připojíš zpět). Možná si to pletu s něčím jiným, ale starší auta to tak měli. Novější auta- třeba 307+ apod. už musíš chybu na airbagu mazat přes diag (byť je ta chyba už pryč a netrvá nadále). 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ďakujem Ti Inoxing za rozsiahle vysvetlenie a odpoveď.

Áno je to tak u 306 aspoň v mojom prípade viem že z minulosti keď sa airbag rozsvietil na prístrojovej doske a po rozpojeni a spojení konektorov prestala kontrolka svietiť, takže nebolo treba mazať chybu v diagnostike. 

Tu diagnostiku som chcel vedieť aj z toho dôvodu že by mi bol poskytnutý kód chyby napr. o ktorý z tých airbagov sa jedná.

A ja som nespojil tie káble len od strany RJ cinovym spojom ale s káblami k pyropatronam, takže je tam spoj zachovaný ten istý ako keby bol spojený konektormi.

Zmena hodnoty odporu by nastala pri väčšej vzdialenosti nadpajanych káblov ale nie pri tejto situácii a konektorove spojenie nemení hodnotu odporu tak ako aj precinovany spoj. 

Osobne som presvedčený o tom že problém nie je v cinovanom spoji

Ďakujem Ti za Tvoj uhol pohľadu a prajem Ti pekný deň

Upraveno uživatelem stoklik1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja mam snimace bocnych narazov namontovane na prahu z vnutornej strany. Su asi 10-15 com od priecky, na ktoru sa upevnuje predne sedadlo po smere jazdy. Pozri fotky. Na jednej vidis, kde tom bolo namontovane, na druhej je samotny snimac.

Mozem potvrdit, ze ak odstranis pricinu "svietenia kontrolky airbagov" kontrolka minimalne po opatovnom zapnuti klucika sama zhasne. Ked mi tiez blbol konektor pod sedackou, tak sa mi kontrolka chyby airbagu raz rozsvietila aj za jazdy...

Bocny snimac.jpg

bocny snimac2.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Ahojte všetci

Mirja pozeral som aj ten snímač bočného nárazu na vodičovej strane v prahovej časti v podstate to mám iné ako Ty, je to riadiaca jednotka airbagu so snímačom BN v jednom viď. obr.(iba ukážka) a vyzeral byť v poriadku, nebol ohrdzavený ani otečený ani konektor nejavil žiadne známky poškodenia. Bol som aj na diagnostike v Peugeot service a tam zistili závadu že práve tá riadiaca jednotka airbagov nekomunikuje s riadiacou jednotkou auta. Myslím si však že nebude zlá RJ airbagov ale skôr kabeláž keďže sa rozsvieti v zimných mesiacoch, samozrejme pripúšťam že sa môžem mýliť a môže byť chybná i RJ airbagu. Uvidím či sa niečo zmení v mesiacoch keď sa oteplí.

Mal som foto i tej mojej RJ airbagu v mobile, ale mi zblbla sd karta, vyžadovala formátovanie a všetky súbory čo som na nej mal sa mi vymazali tak preto je ten obr iba ukážka akú RJ airbagu mám. 

RJA.jpg

Upraveno uživatelem stoklik1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 4 týdny později...

Buhvi co vycetli. Spis se zamer jeste na konektory u sedacek, kde jde je pripoj primo do patrony bocniho airbagu. Nebo at ti ty bocni airbagy odkoduji rovnou a smytec. Jednotka bez napajeni asi nebude, jelikoz to by svitila i kontrolka airbagu (aspon tak je to standartne u jinych aut). Jednotka bocniho narazu byva soucasti jednotky airbagu celnich, ale u novejsich vw byva ve dverich apod. Pohledej na netu, jak je to u 306.

Upraveno uživatelem inoxing
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...