Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

WiFi v bytě


skypeja

Recommended Posts

Já jsem nastavil, aby router i AP jednou týdně vyhledal aktualizaci FW a balíčků a ať už jí najde, nebo nenajde, aby se restartoval. Ale jelikož byt stále neobýváme, kvůli dodávkám všeho (podlaha, dveře, kuchyň, nábytek) v tomto korona období vázne, tak to nemám vyzkoušené.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kolega v práci to má doma na klasické spínací hodiny do zásuvky, každý den mu to cca v jednu v noci vypne router a zapne až v 5 ráno.

U rodičů v bytě je modem od UPC, v něm se prakticky nedá nic nastavit a restart cca jednou do měsíce je nutnost, jinak pak např nejde "pevná linka", nebo internet jede šnečím tempem.

Na chalupě pak mají wifi od lokálního poskytovatele internetu, tam nenastavíš vůbec nic a restart je potřeba tak jednou za čtvrt roku, protože se výrazně zpomalí internet.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník
před 36 minutami, Milan+ napsal:

Má smysl dát v nastavení třebas jednou týdně restart? Funguje zatím bezvadně. 

No pokud nevyužíváš nějaké služby které jedou i přes noc, nebo nemáš děcka které stahují i přes noc jako u mne tak to ničemu neuškodí. Dnes potřebuje sem tam restart téměř vše. I telefon je dobré alespoň 1x týdně restartovat. Bývá to pravidlo č 1 když bývá nějaký problém a často i zabírá. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Router nerestartuju, dokud není nějaký problém , nebo nový FW. Asus aktualizuje FW poměrně často. A mezi aktualizací jede třeba 2měs uplně v pohodě. Restart je potřeba jen vyjímečně, když odmítá tisk na tiskárně připojené do USB portu, ale to se po posledních aktualizacích zlepšilo. Vlastně se to teď chytlo pokaždé. Restatem se ztratí včechny logy... Na android má ASUS i dobrou APP ASUS router, kde jde nastavit skoro všechno a dost je tam toho taky vidět,včetně dálkového přístupu.

@Milan+ co to je za typ? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím. Řeším internetové připojení a wi-fi v novém bytě, kde mám připojení VDSL 100mb/s. Ve starém bytě mám router Tp link  připojený na optiku, kde legálně funguje jako modem. Otázka zní: budu potřebovat nový VDSL modem / router? 

Upraveno uživatelem pavelu96
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 4 týdny později...

Tak malé ukončení původního tématu.

Dnes konečně proběhlo finální zprovoznění internetu v bytě. Přišel borec, přinesl převodník, a že nejdřív si prosvítí kabel laserem dolů do hlavního racku. Tak si to připojil, ale samozřejmě neprosvítil nic. Říkám mu, že teda při rekonstrukci jsem našel na kabelu takové zploštění a že jsem to hlásil na firmu s žádostí o prověření kabelu dřív, než to zaděláme do SDK, ale že mi řekli, že to nemám řešit, tak ať si s tím teď teda poradí. no takže jsme sehnali sousedy, aby nás pustili do jejich komory, kde je k optika tažená k našemu bytu od stoupačky, kabel z bytu jsme vytáhli (protože jsem si ho zadělal do chráničky) a samozřejmě, v místě porušení izolace svítil testovací laser na všechny strany. Takže si borec dojel na firmu pro svářečku, naúčtoval 600 za svár a internet frčí. Z nabízených rychlostí 25, 50, 100 Mbit (prý až 1000 Mbit) jsem vzal zatím to 50, s tím že kdyby to nestačilo, kdykoliv se to dá navýšit.

image.png.7c7999598388c5401734de9763fd5152.png

A snad poslední otázka pro zdejší MikoTikáře.... nemáte někdo soupis nějakých základních Firewallových pravidel? Nějaká jsem našel na internetu - u rodičů s UPC modemem to fungovalo, tady pokud je nechám aktivní, tak mě to nepustí do internetu. Zatím jsem neměl čas to zkoumat, tak jsem prozatím pravidla zakázal všechna, a zkoušet je odstavovat postupně, budu případně až o víkendu, dřív se tam nedostanu. (Firewall už je pro mě vyšší dívčí, ale chápu, že úplně bez něj by to nebylo to pravé ořechové)

Použitá pravidla viz následující odkaz:

http://tksja.com/essential-firewall-rules/

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 5 měsíců později...

Zrovna jsem donastavil 3 Mikrotiky pro "zákazníka" :) Překvapil mě požadavkem na množství AP, já bych dal o jeden méně. Ale to je jedno, CAPsMAN zdá se být vynikající řešení. Pro 2,4 GHz i 5 GHz použito stejné SSID, zatím mi to po mém baráku funguje na jedničku. Napájení jen v kumbále, další dva Mikrotiky po PoE.

Nosek.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, bohužel jsou 100Mbit. Nechtěl jsem, ale cena vyhrála :( Internet má 25 Mbit/s - na ten to stačí. A protože to jsou starší lidé (už penzisti), tak prý nikdy nebudou mít NAS a podobné zařízení, kde by potřebovali vyšší rychlost. Já myslím, že to je chyba, ale "Náš zákazník, náš pán."

To pokrytí chtějí, aby na mobilu mohli poslouchat internetové rádio všude a být na Facebooku. Pokoj dcery je jen ukončená zásuvka, kde prý nepředpokládají žádné zařízení, jen jsem je přesvědčil, že když už se tamtudy potáhne kabel do pracovny, tak že ještě přidáme jeden. Dcera má vlastní domácnost. A vnoučata na prázdninách taky použijí WiFi připojení.

Ale jak píšeš, je to škoda, bylo by to o cca 2 tisíce víc a mohla být celá síť gigová.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak na to je 100Mbit ok. Zvláště když nebudou používat síť jinak, než na internet. Na občasný přesun souborů to půjde taky.

Mám tu jednoho 1G Mikrotika routerboard , který čeká na prozkoumání ,ale to bude vyšší dívčí .

To schéma sítě máš odkud?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...