Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

WiFi v bytě


skypeja

Recommended Posts

Tak opět nějaký posun... Poslední dobou, když mám nějakou volnou chvilku, hltám informace o roamingu na WiFi. Dopracoval jsem se k tomu, že roaming je opravdu vyšší dívčí a pokud ho správně nepodporuje koncové zařízení, je stejně marné i řešení od Cisco nebo Aruba. Na několika fórech jsem četl, že na MkTik to behá celkem obstojně, četl jsem i diplomku nějakého slovensky hutoriciho klučíka z VUT Brno, který zkoušel různé konfigurace právě na MkTik a myslím, že výsledky měl ucházející.

Řešil jsem to i ITakem u nás v práci, takže doporučil mi Cisco, tak s tím jsem ho poslal k čertu, že na by můj plat projektanta nestačil a pro řešení v bytě je jak parkovat Ferrari před panelákem. Následně jsme teda skončili u MkTiku a UBNT, s tím, že UBNT by bylo pro mě jako laika snadněji nastavitelné a i ten roaming by měl frčet trochu líp, ale bohužel cenově je to pro mě úplná hovadina. Takže finální rozhodnutí padá na MkTik. Jediné co ještě váhám je ten switch v provedení rackmount, nebo desktop. Zas tak propastný rozdíl v ceně není, rackové řešení mi přijde čistší, ale asi fakt dám desktop a nějak to učešu na poličce.

Co se týká CAPsMAN, je to jen centrální správa všech AP, z jednoho místa - router se stará o své ovečky a říká jim jakými pravidly se mají řídit - což mi teda i pro nastavení v bytě přijde fajn, protože to nemusíš nastavovat dvakrát, jen zkopíruješ, přepíšeš pár údajů a mělo by to frčet.

Schéma by tedy mělo být  následující:

modem od ISP, za ním:

RouterBoard RD750gr3 hEX https://www.i4wifi.cz/cs/210742-routerboard-mikrotik-rb750gr3-hex-routerboard-256mb-ram-dual-core-880mhz-5x-gigabit-lan-usb-slot-microsd-l4

do RB zapojeno:

2x Access point MikroTik cAP ac https://www.i4wifi.cz/cs/211098-access-point-mikrotik-cap-ac

1x Switch TP-Link TL-SG108 https://www.i4wifi.cz/cs/210698-switch-tp-link-tl-sg108

za switchem pak všechna zařízení na kabelu

Ještě jsem četl, že nové AP, které umí standard 802.11ac, by měli mít výrazně lepší pokrytí signálem, tak teď nevím, jestli koupit jeden a nějak s tím laborovat, nebo rovnou koupit dva 😄 ušetřit bych sice chtěl, co to půjde, ale stejně rozvod kabelů už se dělá s tím, že uvažuju dvě pozice AP, zrovna uprostřed bytu vývod LANky nemám, tak ho tam snad ještě nechám dodělat... jsou to dilemata! Zlatá volba obkladaček do koupelny 🤣

Ještě jednou moc děkuju všem, kteří do tohoto vlákna přispěli, pomoci si moc vážím, velký dík pak patří především @MotoMoto a @Péťa, nesmím zapomenout ani na @vagi a @RichVa, díky moc... Teď už ode mne snad bude chvilku klid 🙂 možná si tu pak trochu zakleju, až budu bojovat s nastavením 😄 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nedalo mi to a zkusil jsem si doma zprovoznit CAPsMAN ;) Podle videa to je v podstatě na pohodu, pokud chceš 2,4GHz a 5GHz, tak máš lepší toto video:

 

Co mě ale zklamalo (měl jsem to nedostatečně nastudované), tak i při použití CAPsMAN budeš mít dvě SSID - jednu pro 2,4GHz a druhou pro 5GHz. Vyřeší se pouze roaming, nikoli dvě různá SSID.

UniFi má vyřešené i jedno SSID pro obě frekvence.

 

EDIT: Ještě jsem našel zajímavou hádku, až budeš mít čas, pročti si ji: http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/435897

Upraveno uživatelem Péťa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky se těším na pokračování 😄 až mi z toho potečou nervy, ale do konce týdne to objednám a pak si s tím budu hrát tak nějak ve volných chvílích na sucho, na kusu drátu. Ostré nasazení až na začátku dubna 🙂 Díky za video, určitě se bude hodit. Druhé SSID na 5GHz mi asi nevadí, stejně jsem si trochu pomýšlel ještě nad jedním SSID_guest, z které se dostane na internet, ale ne do domácí sítě, ale to se ještě uvidí.

Tuhle hádku jsem četl, hodně mě odradila od MkTiku. Na druhou stranu mě zase namotivovala začít pořádně zkoumat, jaké jsou vlastně možnosti, takže jsem projel hodně odkazů a i tu diplomku, kde jsem se dočetl, že to prostě nějak funguje a hotovo.

Upřímně se trochu bojím toho překrytu sítí, že se to stejně nebude chtít samo přehlašovat, ale buď prostě udělám hard drop, nebo bych snížil vysílací výkon, pokud to jde, to jsem ještě nezjišťoval, dneska mám melouchový večer, abych na tyhle hračky měl kačky 😄 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 1 měsíc později...

tak konečně se to začíná hýbat, zatím teda jen na sucho na krátkých kabelech, takže nedokážu říct, jak funguje roaming, ale rozhodne CAPsMAN funguje suprově, nastavení podle videí bylo vcelku jednoduché, ale chce to trochu vědět, o čem je řeč, aby si to člověk trochu přizpůsobil.

Našel jsem fajn kanál na youtube + má ještě blog, kompletně se věnující Mikrotiku a jeho nastavení, podle toho jsem si nastavil Auto Update OS, Firewall a kouknu i na další nastavení, ale to až časem.

Blog: http://tksja.com/

Youtube: https://www.youtube.com/user/rodrick4u/videos

Jinak jsem udělal základní měření na telefonu, viz obrázky níže, vzdálenost od AP cca stejná, po kabelu na PC to dává cca 100 Mb/s (nejsem si jistý, jestli v NTB není jen 100 MB/s LAN karta.

MikroTik 2GHz:

Screenshot_20200310-061720.thumb.png.df26e3ec2ea79f7c18e7669acbe929f0.png

MikroTik 5GHz:

Screenshot_20200310-061952.thumb.png.21f485a2519a90f5fd88a5fa555f1f02.png

Stařičký ASUS RT-12 2GHz:

Screenshot_20200310-061814.thumb.png.c5d3524e153b5a8bbbdaa290adf11f76.png

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pingni si to na nějaký blízký server, tak to měříš kdo ví kam.

Já mám z NTB přes WIFI a pak přes rádio 5GHz k poskytovateli průměr 3-6 ms a to teď při provozu více PC. K poskytovateli mého poskytovatele je to celkem průměr 9-11ms za stejných podmínek. Na NIC mám 15-17ms.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...

Tak v bytě už je částečně vymalováno, tak začínám postupně osazovat. Internet ještě není objednaný, ale aspoň bude připraveno. 

Nedalo mi to a nedokázal jsem se smirit s tím, že by modem, router, switch a NASka měla být jen na poličce, tak jsem s trochou jeklu a slabé překližky vykouzlil rack. Pustil jsem se do vlastní výroby zaprvé kvůli ceně a za druhé protože 16" by se nevešlo, 10" mi přišlo malo a 13", ktery by byl tak akorát se nedá sehnat. Rackmount je taky udělaný z překližky, ale ještě to není úplně hotové, čekám na dva balíčky z Číny (a roušky to nejsou).

Zitra budu dál malovat a v neděli to asi žacnu osazovat... 

DSC_0152.JPG

DSC_0153.JPG

DSC_0155.JPG

DSC_0151.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jako já nevím ale přijde mi, že věci typu MESH apod, jsou v bytě fakt zbytečné. Myslím, že je to jen o tom vybrat dostatečně kvalitní a výkonný router co má externí antény a lze to obsloužit jen jedním zařízením. Já mám byt 4+1 110 metrů podlahových a signál mám po celém bytě bez hluchých míst. A co se týče LAN, to bych pořešil rozšířením pomocí Gbit switche. Dál není třeba nic řešit. Myslím že je to elegantnější řešení než router + 2x AP, k tomu switch, těch zařízení je potom na management hodně a není to ono. Chápu když má někdo několika podlažní dům, tak dá do každého patra AP a pak je MESH OK. Myslím si ale, že mám velikostně nadstandardní byt i s velkým 18 metrů balkonem a signál všude super. Do WAN portu mi teče od ISP 250/100 Mbit. Dokonce před domem chytnu signál. Takže toť má zkušenost. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně o něčem takovém jsem mluvil. Vyšší model Asus, velice dobrá volba 👍 A při nedostatku Gbit portů jen rozšířit o Switch

Upraveno uživatelem Návštěvník
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@HanysR @Milan+ nepopírám, že jsem to třebas udělal zbytečně složitě, nicméně tím, že obývací pokoj je ze všech 6stran obklopen zelezobetonem o tloušťce 25 cm a při rekonstrukci se ukázalo, že běžná výztuž v něm jsou 20ky železa, působí to podle mě jako Faradayova klec a signál to ven a ani dovnitř moc nepustí. Proto jsem zvolil ty dvě AP.

U rodičů v RD máme 1x ASUS RT-12 a v pohodě to pokreje celý sklep, přízemí, podkroví a i celou zahradu 1200m2. Pravda, že po tom, co se klasicka kastlova okna vyměnila za nová plastová s trojsklem, je to na zahradě se signálem trochu horší, ale furt tam je. 

A nevím tedy, jestli "výkonnější" AP něco vyřeší, pokud máme legislativou stanovený maximální vysílací výkon, tak mi pak může pomoct maximálně tak směrová anténa, která ten maximální výkon pošle jen jedním směrem a ne do 360°. Ale třeba to jen špatně chápu. (Nejsem ITak, jsem projektant stavař, a IT mám jen jako nutného koníčka). Proto jsem tady založil toto téma a vyslechl rady zdejších a zkušenějších v daném oboru. Myslím, že to co jsem pořídil, bude fungovat dobře a spolehlivě, ač to mohlo být teda asi jednodušší a elegantnější. Každopádně ještě jednou děkuji všem, kteří sem přispěli.

EDIT: teď jsem osadil jedno AP a zda se, že to docela pokryje, i mimo obývací pokoj... Uvidíme, co s tím jeste pak udělá nábytek. 

Upraveno uživatelem skypeja
Zapojeno vyzkoušeno
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 4 týdny později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...