Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

WiFi v bytě


skypeja

Recommended Posts

Před patnácti lety, když jsem stavěl, jsem natahal stovky metrů UTP po baráku a zahradě. To si řemeslníci (včetně elektrikářů) ťukali na čelo :D A jak se hodí... Tenkrát jsem si myslel, že všechno připojím kabelem. Žádná WiFi. Spletl jsem se, nepočítal jsem s takovým rozmachem mobilů a tabletů ;)

Ale určitě bych nedoporučoval použít obyčejná AP, která spolu nespolupracují a nastavit na nich stejné SSID.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Protože někteří klienti se nechovají úplně dobře, a spojení na vzdálené AP (s horším signálem) drží pořád, i když je blíž nějaké lepší. Pokud použiješ zařízení, která mezi sebou spolupracují, tak si klienta předají. Ale zase na druhou stranu - ono to je v domácnosti asi jedno. Maximálně přejdeš z gauče na WC.

Tady jsou za dvojku ;) To už asi má smysl...

Upraveno uživatelem Péťa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To Deco od TP-linku je fajn, podle toho, co jsem si četl, to umí přesně to co potřebuji a ještě je to jednoduše nastavitelné. Jediné co pro mě trochu kazí dojem je, že je to "váza" nebo "popelníček", který musíš někam postavit na poličku a mít k němu viditelný kabel. Ubiquiti je pro mě hezčí v tom, že je na zdi nebo na stropě, a přijde k němu jen LAN s PoE, může to být i v rohu pokoje, kde to nejlépe vykryje víc místností a nemusí tam být polička ani nic jiného. Zase se trochu bojím toho nastavení. Ne že bych se v nastavení routerů nikdy nevrtal, ale do složitostí jsem se rozhodně nikdy nepouštěl. Tak zatím stále nevím...

Každopádně moc děkuji @Péťa za další odkazy

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tomu sdílení stejného SSID se říká roaming a pokud tato funkcionalita v AP není, znamená to, že client přihlášený k jednomu zařízení je stále k němu připojený i když má vedle stejné SSID na jiném AP a opustí ho teprve při výpadku signálu. S funkcí roaming je neustále hledán vysílač s lepším propustností a to nejen vzhledem k síle signálu, ale i třeba k počtu přihlášených klientů.

Navíc tyto AP (myšleno Omada TP-link) umožňují perfektní správu přes HW nwbo SW controlroler a to včetně zabazpečení, ale třeba i dočasných hesel a podobně.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 2 týdny později...
  • O 1 měsíc později...

@Péťa zajímavá nabídka... jen nebude na běžný provoz limitující ten 100 Mb LAN? 

Asi se ptám hloupě, ale..... Původně jsem si brousil zuby na to Deco M5, ale tohle by taky asi bohatě vystačilo, jen nevím těch 100Mb/s. Hlavní switch bych chtěl určitě 1Gb/s. Internetové připojení bude asi 50Mb/s, časem možná 100Mb/s, výc už je asi zbytečné i na online práci z domova přes VPNku. (připojení bude na optiku).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • O 3 týdny později...

Ahoj, 

tak to tady zase trošku oživím, tentokrát to není WiFi v bytě, ale spíš LAN v bytě. Situace je taková, že do bytu je zatažený optický kabel ukončený SC konektorem. Dle technika od ISP, mi do bytu dají, cituji: "pouze modem, který by měl být defacto jen jako převodník optika/LAN." Dál už je to moje pívo, to je jasné. 

Teď teda něco k mému řešení, po bytě budou roztažené kabely, suma sumárum se v jednom místě (u modemu) sejde 14 kabelů, které budou ukončeny v patchpanelu. Hned od začátku bude určitě v provozu 6 zařízení přes kabel (TV, PC, tiskárna, WiFi AP, asi druhý WiFi AP, NAS). Zbytek kabelů je v podstatě rezerva "co kdyby náhodou". Teď mám v jiném bytě WiFi router ASUS RT-N12 a za ním desktop 5port GLAN switch od D-Linku. Jak už jsem dřív avizoval, WiFi budu muset řešit trošku jinak, kvůli betonovým panelům rozdělující byt napůl a signál fakt neprojde v takové síle, jak bych chtěl - ještě to teď o víkendu vyzkouším právě s tím RT-N12 (v rekonstruovaném bytě).

Patch panel bude v "RACKu", který si udělám sám (zámečničina, kovařina, svařování jsou mým koníčkem). Rozteč RACK lišt (12U) bude asi 13" (19" se nevejde, do 10" se nevejde rackmount switch), ale to se uvidí, třebas to ve finále skončí poličkou z IKEA a RACK lišty prodám na bazaru, nebo je hodím do šrotu a bude 😀

Možnosti mě napadly v podstatě tyto:

  1. za modem od ISP dát RT-N12 (10/100 Mbit), které bude routovat a dělat DHCP a "správce" domácí sítě (WiFi ale stejně asi nepokryje) za něj dát GLAN switch a zařízení, která je možné mít na GLAN, mít cvaklé do switche a ten zbytek do RT-N12.
  2. za modem od ISP dát nový GLAN router, viz odkazy níže, a za něj dát rackmount GLAN switch, viz odkazy níže.
  3. na modem od ISP se vyprdnout, dát nový GLAN router s SFP portem a použít SFP-SC modul (pokud by to ale dokázalo komunikovat se sítí ISP-což netuším), viz odkazy níže, a za něj dát rackmount GLAN switch, viz odkazy níže.
  4. za modem od ISP dát nový GLAN router s dostatečným počtem portů - to už mi přijde hodně drahá sranda
  • u všech variant pak 2 AP, zvládající roaming

Použití desktop komponent se mi ale moc nelíbí, ale je to příznivější cenově, zároveň kus toho už nemusím kupovat. ALE modem od ISP stejně nebude RACKový, stejně tak routerboard, a v "RACKu" bude i desktop NAS.

Odkazy na switche:

Odkazy na routery:

WiFi AP:

Nevím jakou cestou se ubírat, nechci do toho nasypat (deseti)tisíce, ale zase když se to dělá, chci to mít pořádně a spolehlivě. Myšlenka byla taková, že připojení budu brát asi 50Mbit, ale v nabídce je i 150Mbit a nechtěl bych být hned na začátku řetězu limitován 100Mbit prvkem. Zároveň když umře modem od ISP nebo ISP změním, aby nepřestala šlapat domácí síť - proto ten router za modemem. Myslel jsem si i aby všechna zařízení byla od jednoho výrobce, aby si "rozuměla", ale to je asi zbytečné.

Jsem laik, něco málo si dokážu nastavit, ale možná mám o něčem zkreslené představy (třeba že router je "server" který celou síť řídí), tak mě prosím nekamenujte, ale klidně se smějte. Budu rád za každý názor a nasměrování, případně i za vyjasnění, pokud něco nechápu správně.

Rozpočet pevně stanovený nemám, ale vzhledem k hypotéce na krku, dítěti na cestě a víc než slušným výdajům (doposud i do blízké budoucnosti) za rekonstrukci, se přece jen chci držet aspoň trochu při zemi, ač je mi jasné, že pokud nezvolím variantu (1), při zemi to rozhodně nebude.

Upraveno uživatelem skypeja
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Určitě ne možnost 1.

dát stovkový router před switch který bude uvnitř sítě na gigu je nesmysl. Přes router ti poteče všechno a sice na switch to pújde giga, ale pak to schodíš na stovku?

Takže router s gigovým switchem a pak další třeba osmi portový gigový switch. 

Tedy myslím volba dva.

Určitě bych si nechal od provaidera dát jeho železo, protože jinak při problémech to bude stále házet na tvoje železo.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Abych Ti to maličko zkomplikoval, ještě mě napadá jedna vychytávka od Mikrotiku, a to CAPsMAN (https://radekvymazal.cz/capsman-od-firmy-mikrotik/) :) Sám se do toho chci doma pustit, ale ještě jsem nenašel odvahu :) Asi to budu muset otestovat a naušit se nejdřív na nějaké pokusné síti, zařízení bych na to měl.

Pak by router mohl obsahovat i WiFi a ty by jsi ušetřil jedno AP, tedy prostor a napájení.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

kluci na začátek fakt moc děkuju, že mi věnujete energii a čas, moc si toho vážím

@MotoMoto tak varianta 1 byla jen pro upřesnění, aby bylo vidět i nad jakými kravinami jsem přemýšlel. Pokud jsem dobře pochopil, tak ty bys šel cestou desktop komponent? Pravda je, že na doma to musí stačit a je to vlastně i levnější varianta. Pravdou teda je, že všechny domácí síťové prvky co jsem za posledních 18 let měl doma, tak umřel jen NAS od D-linku, který byl stejně hrozný a ostatní prvky se měnily jen z morálního hlediska. Modem providera jsem neměl v úmyslu škrtat, ale opět mě to napadlo jen jako varianta...

@Péťa upřímně na CAPsMAN jsem koukal od začátku, ale trochu se bojím, že tohle už bych nezvládl nastavit. Na druhou stranu, pokud správně chápu funkcionalitu toho systému, dala by se ta domácí síť s dvěma AP v roamingu udělat relativně levně, oproti Deco od TP-Link.

Ve variantě "TP-link" bych měl stejně nějaký primární router (např. https://www.i4wifi.cz/cs/210742), a za ním 2x Deco (např. https://www.i4wifi.cz/cs/226300-access-point-tp-link-deco-e4). Suma sumárum cca 2800,-

Ve variantě "Mikrotik", by byl router s CAPsMAN (např. https://www.i4wifi.cz/cs/210742) a za ním 2xAP v reřimu CAP (např. https://www.i4wifi.cz/cs/210776-access-point-mikrotik-cap-lite). Suma sumárum cca 2100,- 

Z článku, který jsi poslal je, ale zřejmé, že nastavení není žádná prde..sranda pro neITáka.

Pak mě napadá ještě jedna varianta, v práci jsme měli dva WiFi routery, které sotva pokryli kancelář. Pak ITák dovalil tuto mašinu a signál je i 20 metrů před barákem. Při tom výkonu už bych se ale bál, abych vlastně nebydlel ve velké mikrovlnné troubě 😂 https://www.i4wifi.cz/cs/211263-routerboard-mikrotik-rb4011igs-5hacq2hnd

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Péťa tak podle tohoto videa to nastavení nevypadá zas tak strašně.

Dnes dopoledne jsem si o CAPsMAN něco četl na "IT" fórech a docela to dost hanili, že to moc nefunguje a že jedině UbiQiti (tak nějak pro domácí použití prý stačí a to maximálně s dvěmi satelity) a Cisco (pro kancelářské a i to moc nefunguje). Úplně se mi těm fórům nechce věřit, ale nevím, nemáte s tím někdo osobní zkušenost? Ještě asi zkusím oklepnout ITáka v práci, to je milovník Mikrotiku 😄 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já teď o víkendu jsem pryč, ale samotného by mě ten CAPsMAN zajímal, jednou ho otestuji. Ubiqiti provozuji v zaměstnání, je to jednoduché, funkční a dražší než Mikrotik. Pak tam mám i řešení od Cisca, ale bohužel nejsou peníze na licence a tak provozuji jen jediný talíř. Takže s ním nemám praktickou zkušenost žádnou, kromě toho, že to je nejdražší řešení, které jsem viděl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak jsem byl včera na bytě, s sebou jsem si vzal na pomoc staříka, kterého jsem koupil v roce 2013, byl jím již zmíněný ASUS RT-N 12 D1 s 2x 5 dBi všesměrovým prutem. Vyzkoušel jsem tři různá umístění AP, cca v místech, kde jsem si představoval umístění satelitů, respektive cca tam kde budou vyvedeny LAN zásuvky. Někde to nebylo úplně přesně, protože na bytě ještě není rozvod elektro a prodlužka dál nedosáhla. AP byl posazený na stolku cca ve výšce 80-90 cm nad zemí, měření a záznam byl prováděn na telefonu Sony Xperia XZ ve výšce cca 120 cm, aplikace použitá k analýze WiFi Analyzer.

Pozice 1 - v obývacím pokoji u televize

https://img36.rajce.idnes.cz/d3602/16/16597/16597487_7a6fb7f888fc9554228addd4c2d25ee8/images/obyvak.jpg?ver=0

Pozice 2 - v chodbě, tam co bude "RACK"

https://img36.rajce.idnes.cz/d3602/16/16597/16597487_7a6fb7f888fc9554228addd4c2d25ee8/images/chodba.jpg?ver=0

Pozice 3 - skoro v šatně

https://img36.rajce.idnes.cz/d3602/16/16597/16597487_7a6fb7f888fc9554228addd4c2d25ee8/images/satna.jpg?ver=0

Obecně lze říct, že v sídlišti je pásmo 2,4 GHz docela zaplněné, což se dalo čekat, 5 GHz, tam úplně moc nefrčí, teď ale babo raď.... dvě AP jsou podle mě nutnost. Měření bylo teď v bytě, který je ve fázi hrubé stavby - bez omítek, bez dveří, bez nábytku, a i tak je patrné, že ty panely okolo obýváku to prostě odříznou....

Nakonec podle diagramu kanálů je na 2,4 GHz docela volný 6. kanál (pro jedno AP) a 11. kanál (pro druhé AP), ale nevím jestli teda už neinvestovat do satelitu s 5 GHz - jen kvůli menší obsazenosti. Kanál 6, teda ač není obsazený, tak ho aplikace nedoporučuje, asi z důvodu většího možného zarušení přesahem okolních kanálů?

2,4 GHz

https://img36.rajce.idnes.cz/d3602/16/16597/16597487_7a6fb7f888fc9554228addd4c2d25ee8/images/Screenshot_20200125-150902.jpg?ver=0

https://img36.rajce.idnes.cz/d3602/16/16597/16597487_7a6fb7f888fc9554228addd4c2d25ee8/images/Screenshot_20200125-150940.jpg?ver=0

5 GHz

https://img36.rajce.idnes.cz/d3602/16/16597/16597487_7a6fb7f888fc9554228addd4c2d25ee8/images/Screenshot_20200125-150911.jpg?ver=0

https://img36.rajce.idnes.cz/d3602/16/16597/16597487_7a6fb7f888fc9554228addd4c2d25ee8/images/Screenshot_20200125-150950.jpg?ver=0

Jinak jsem zjišťoval, jak je to tady v bytové vilce v Praze, co jsme teď v podnájmu, a tady je síť založená na jednom routerboardu MikroTik a dvou AP Mikrotik, která jedou pod stejným SSID a na stejném kanálu. Nutno uznat, že to funguje celkem obstojně a při přecházení z patra do patra, se to tak nějak přehlašuje samo. Bohužel podrobnější nastavení nezjistím, takže jestli tu je nastaveno něco víc složitějšího (CAPsMAN) nebo ne, tak to netuším.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...